Slovenija
989 ogledov

Geneplanet: Izbrani smo bili, ker smo zmožni zagotoviti opremo

Zdravko Počivalšek Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek na tiskovni konferenci o dogajanju v zvezi z novim koronavirusom.
V družbi Geneplanet so se odzvali na očitke.

V družbi Geneplanet so v odzivu na navedbe, da je gospodarski minister Zdravko Počivalšek pri zavodu za blagovne rezerve posredoval, naj sklene posel s to družbo, poudarili, da so bili izbrani zato, ker so v zadovoljivem roku zmožni zagotoviti ustrezno kakovostno in zadostno količino opreme. Enako opremo dobavljajo tudi v druge države, so zatrdili.

Respiratorne maske N95 Nabava zaščitne opreme Slovenija To je o nastopu Galeta na Tarči povedal upokojeni kriminalist

V četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija so namreč navedli, da je minister za gospodarstvo marca posredoval pri zavodu za blagovne rezerve, da bi družbi Geneplanet plačali avans za dobavo medicinskih ventilatorjev, še preden je podjetje posredovalo bančno garancijo za posel, vreden osem milijonov evrov. Podjetje je bilo po navedbah v oddaji privilegirano tudi pri dobavi treh milijonov zaščitnih mask v vrednosti nekaj več kot 10 milijonov evrov.

Od 220 dobavili 90 ventilatorjev

V družbi Geneplanet so v pojasnilu med drugim navedli, da so 18. marca z zavodom za blagovne rezerve sklenili pogodbo o dobavi 220 ventilatorjev z dobavnim rokom 15. maj, od tega so jih doslej dostavili 90. Za izvedbo naročila so po njihovih pojasnilih prejeli avans, pri čemer so zavodu izročili bančno garancijo, ki jo lahko v primeru neizpolnjevanja pogodbenih zavez unovči takoj.

Slovenija Žvižgač Gale že pod policijsko zaščito

Zavodu so doslej dobavili tudi 19.800 mask v skupni vrednosti 69.300 evrov, so zapisali in pojasnili, da so bile vse dostavljene maske "primerne, izpolnjujejo vse standarde in certifikate".

Ob tem so pojasnili, da so zavod za blagovne rezerve v skladu s sklepom evropske komisije zaprosili za potrdilo, s katerim bi blago, namenjeno izključno zavodu, lahko ocarinili s stopnjo nič. Omenjeni sklep, sprejet 3. aprila, namreč govori o oprostitvi uvoznih dajatev in oprostitvi plačila DDV za uvoz za blago, potrebno za spopadanje s posledicami izbruha covida-19. Toda zavod za blagovne rezerve se za to ni odločil, zato so za vso uvoženo opremo vnaprej plačali vse dajatve, so zatrdili.

Afera maske Slovenija Žvižgač: Pritiskali so na nas, grozili in vpili naj nakažemo denar

Med drugim so dodali še, da so že leta registrirani med poslovnimi subjekti, ki opravljajo promet z medicinskimi pripomočki na debelo, in da imajo kot dolgoletni poslovni partner ene največjih kitajskih multinacionalk s področja biotehnologije obsežne izkušnje pri nakupu, logistiki in uvozu medicinskih pripomočkov in opreme.

Zdravko Počivalšek "Ne bom odstopil!" Slovenija Počivalšek: Gre za režiran in politično motiviran lov na mojo glavo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • dare09 20:34 24.april 2020.

    itak, obenem so se pa še dobro okoristili. Pač vojni dobičkarji. Iz zgodovine vemo ,da jim gre to dobro od rok.

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 20:21 24.april 2020.

    Ja saj smo videli po čem se gibljejo cene ventilatorjev,po čem so jih pa oni dobavili.Maske kupiš po 1,5 pa še 150 procentna marža pa je to to.Po zakonu... .Nismo vojni dobičkarji.

  • mirror 19:17 24.april 2020.

    Epidemija se zaključuje. Vlada JJ je zelo dobro opravila težko in zahtevno delo za omejitev pandemije. Tranzicijski levici pa se spet cedijo sline po oblasti.