Slovenija
1820 ogledov

Hojs ne vidi nič spornega, NPU pa začel "prednostno" preiskavo

Aleš Hojs Saša Despot
Domnevno sporni posli pri nabavi zaščitne opreme so zamajali državni vrh, vse skupaj pa bodo podrobno preučili tudi preiskovalni organi.

Notranji minister Aleš Hojs v razkritjih oddaje Tarča glede nabav zaščitne opreme ne vidi nič spornega. "Lahko, da se bo razkrilo še kaj več, a glede na to, kar sem videl, mislim, da se nihče ni z ničemer okoristil in da nihče ni dobil plačanega nekaj, kar ne bi dobavil," je dejal.

Hojs, ki je minister iz vrst SDS, se po ogledu oddaje sprašuje, zakaj pritiski niso bili prijavljeni takoj. "Ljudje, ki so za nekaj odgovorni, pritiskov očitno ne pojasnijo ali ne želijo pojasniti v tistem trenutku, ko se ti pritiski nanje odvijajo. Moje prvo vprašanje je torej, zakaj šele sedaj in zakaj ne že takrat," je dejal v izjavi za medije po srečanju z župani šestih jugovzhodnih občin. Sam pričakuje od oseb, ki so deležne pritiskov, da to takoj najavijo.

Sprašuje pa se tudi o objavljenih prisluhih. "Iz tega prispevka je bilo razvidno, da so bodisi direktorju blagovnih rezerv Zakrajšku bodisi ministru Počivalšku prisluškovali. Sprašujem se, ali je bila za to sodna odredba. Sam ne verjamem, da bi bodisi Zakrajšek bodisi minister snemal ta pogovor in ga potem sam razkrival novinarjem. Torej lahko se vprašamo, kaj počnejo tisti, ki so pri nas pristojni za takšne prisluhe, in ali so bili ti prisluhi izvedeni v skladu z zakonom," je povedal.

Poudaril je, da v sporne nabave ni bil vključen, zato podrobnosti, ki jih je razkrila Tarča, ni želel komentirati. "V tem, kar sem slišal v objavljenem pogovoru med Zakrajškom in ministrom Počivalškom, ne vidim nič spornega. Minister je povedal, da želi, da se del nabav izvede, izvede tako, da se naredi predplačilo, ki je ustrezno zavarovano. Ko ga je Zakrajšek vprašal, ali naredi to tudi za druge, mu je minister enostavno povedal, da da, v kolikor so zavarovanja zadostna," je dejal.

Po njegovem vedenju so bili vsi posli doslej narejeni tako, da nihče ni dobil predplačila, če pa je bilo to izvedeno, je bilo ustrezno zavarovano. "Zato jaz zaenkrat ne vidim nobenega oškodovanja," je dejal.

Iz Tarče je po njegovih ocenah jasno, da je Peterle želel pomagati Sloveniji. "Prej ali slej boste v Sloveniji našli, ker smo relativno majhna država, povezavo do drugega kolena in dvomim, da boste v vseh teh poslih lahko našli družinske povezave, pod narekovaji seveda," je dejal. Na vprašanje, ali je koalicija trdna, je Hojs odgovoril: "Ne vem, zakaj ne bi bila."

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak pa je ob današnjem obisku hidroelektrarne Brežice poudaril, da je bila vsebina četrtkove oddaje presenečenje. "Pri tem nisem sodeloval, pričakujem pa, da bomo na vladi tudi spregovorili o teh vprašanjih," je povedal minister iz vrst SDS.

Slovenija Žvižgač Gale že pod policijsko zaščito

Poleg policije se je vključil še NPU

Stavba NPU | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Medtem pa so organi pregona začeli stopnjevati preiskovanje omenjenih poslov. O domnevnih primerih spornih praks je podatke namreč začel zbirati tudi Nacionalni preiskovalni urad.

"Policija že od začetka meseca intenzivno zbira informacije, od danes pa tudi NPU vodi predkazenski postopek in preiskuje primere domnevnih nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme," so sporočili z Generalne policijske uprave.

"Na podlagi preteklega aktivnega zbiranja informacij glede posamičnih primerov nabave zaščitnih sredstev in včeraj razkritih novih dejstev je danes zadevo prevzel Nacionalni preiskovalni urad, ki preiskuje primere domnevnih nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme, pri čemer obravnava primere, katere je sam zaznal in katere so bile izpostavljene v medijskih poročilih. V predkazenskem postopku izvaja aktivnosti zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva. Pri tem zbira obvestila in poslovno dokumentacijo ter izvaja ostale aktivnosti z namenom dokazovanja kaznivega dejanja," so pojasnili s policije in dodali: "Preiskava se vodi prednostno, tako kot tudi ostali primeri, pri katerih obstaja sum, da si želijo storilci pridobiti protipravno premoženjsko korist z izkoriščanjem aktualnih razmer. V okviru preiskave se je NPU že povezal z nekaterimi drugimi državnimi organi z namenom izmenjave podatkov in nadaljnjega dela, med drugim tudi z državnim tožilstvom. Danes so preiskovalci NPU opravili razgovore z več fizičnimi osebami, prav tako pa so zasegli določeno poslovno dokumentacijo."

V sporočilu za javnost je zapisano še, da Policija v povezavi z domnevnimi nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme ves čas dosledno spremlja in tudi preverja več drugih primerov spornih poslov v smislu preverjanja obstoja razlogov za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Pri tem policija sodeluje in je v stalnem kontaktu tudi z drugimi državnimi in tudi s tujimi varnostnimi organi s področja sistemskega in inšpekcijskega nadzora nad porabo javnih sredstev ter izvajanja javnih pooblastil, s katerimi si sprotno izmenjuje podatke in konkretne ugotovitve iz lastnih pristojnosti. Morebitne zlorabe razmer na trgu in goljufije pri nakupu in prodaji varovalne (medicinske) opreme je kot prednostno nalogo namreč opredelil tudi Europol.

Matej Tonin Slovenija Tonin pojasnil, zakaj se ni zagovarjal v oddaji Tarča

Travner potrdil klic na blagovne rezerve

Anton Travner | Avtor: policija.si policija.si

Po navedbah Tarče se je v začetku aprila v domnevno sporne posle vmešal tudi vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner, ki naj bi osebno poklical na zavod za blagovne rezerve in spraševal o projektu. Namestnik direktorja zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale mu je posredoval dokumentacijo, ki jo je Travner zahteval.

Travner je to danes potrdil. "Poklical sem nekoga, ki ga poznam iz blagovnih rezerv, in vprašal, kaj se dogaja, gospod mi je odgovoril, da ne ve, ker trenutno ni v službi, in me je povezal s tem gospodom, ki je v službi. Po par minutnem pogovoru sem ugotovil, da je situacija popolnoma drugačna, kot sem jaz izvedel zanjo. Poslal mi je tudi obvestilo o tem in s tem je bila zadeva zame zaključena," je pojasnil.

SMC kongres Slovenija SMC stoji za svojim predsednikom: "Interpelacija je politično motivirana!"

Kot je dejal, je na podlagi tega pogovora zaključil, da "lahko zadeva teče v rednih postopkih". Poudaril je, da zadeve ni sam preiskoval, ampak je samo želel ugotoviti, ali je potrebno takojšnje ukrepanje policije, zato se mu njegovo ravnanje ne zdi sporno. "Lahko vam povem, da se seveda tudi po včerajšnji oddaji, ampak tudi pred njo, zadeva z maskami preiskuje. Bomo videli, kakšni bodo rezultati," je dejal.

Očitke, da naj bi tako ravnal po naročilu, je odločno zavrnil. "Ravnal sem po svoji vesti in poštenju. Prepričan sem, da sem ravnal prav," je dejal. "Naredil sem to, kar pričakujem tudi od vseh mojih policistov. Do mene je namreč prišla informacija, da se izvaja nekaj, kar bi lahko pomenilo kaznivo dejanje, ki bi lahko imelo tudi težke posledice," je dodal.

Komentarjev 5
  • stinger 22:46 24.april 2020.

    ste pa asi, komentirate NPU in kažete sliko stavbe iz Dimičeve, vzorčen primer korupcijskega posla...

  • arthur 21:19 24.april 2020.

    Hojs je pavliha sedanje vlade, plenilci so drugje.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 17:22 24.april 2020.

    [ Hojs ne vidi nič spornega ... ] Kaj lahko pričakuješ od ... , ki do zadnjega trenutka ščiti pijnduro in krši odloke.

Sorodne novice