Slovenija
30882 ogledov

Tonin pojasnil, zakaj se ni zagovarjal v oddaji Tarča

Matej Tonin Saša Despot
Država v poslu za nabavo zaščitne opreme z Jocom Pečečnikom ni bila v ničemer oškodovana, je v pogovoru za spletni portal Domovina dejal obrambni minister Matej Tonin. Relacij med zavodom za blagovne rezerve in gospodarskim ministrstvom ni poznal, želi pa si, da preiskave očitkov o nepravilnostih in pritiskih pri nabavi opreme čim prej stečejo.

"Veliko stvari je bilo zame novih"

V odzivu na razkritja v oddaji Tarča glede domnevnih pritiskov na Zavod za blagovne rezerve s strani ljudi okrog ministra Zdravka Počivalška je Tonin dejal, da je bilo zanj "veliko stvari novih". Zatrdil je, da ni poznal relacij med ministrstvom za gospodarstvo in blagovnimi rezervami. "Bom z zanimanjem prisluhnil, kako se bo na vse to odzval minister Počivalšek. Zagotovo obstaja tudi druga plat zgodbe. Sem pa vsekakor vesel, da so tudi v Tarči potrdili, kar sem ves čas trdil, da s poslom Acrona nisem imel nič," je dejal.

Na vprašanje, zakaj ni sodeloval v včerajšnji Tarči, pa je Tonin odgovoril tako: "Dogovor s televizijo je bil, da naj bi v oddaji nastopili Zdravko Počivalšek, Marjan Šarec, Dejan Židan in jaz. Sodelovanje sem potrdil. Nekaj ur pred oddajo pa sem izvedel, da je minister Počivalšek udeležbo odpovedal. V takih okoliščinah nisem videl smisla nastopa v oddaji."

V kriznih razmerah je vlada po njegovih besedah centralizirala nabavo za celotno državo na Zavodu za blagovne rezerve, po vzoru nekaterih drugih držav pa se je odločila še, da ustanovi medresorsko skupino strokovnjakov za pregledovanje prispelih ponudb. "Tisto, kar je medresorska skupina poslala na blagovne rezerve, ni predstavljalo naročilnice, ki bi jo blagovne rezerve morale realizirati," je poudaril Tonin.

Ni mu žal, da se je obrnil na Pečečnika

Ker je opreme primanjkovalo, se je Tonin odloči, da pokliče Joca Pečečnika, Aleksandra Čeferina in Janeza Škrabca. "Zakaj ravno te tri? Ker sem iz obveščevalnih poročil Sove videl, da je vrag vzel šalo in da vlada v svetu huda, silovita vojna za zaščitno opremo, do katere je v danem trenutku možno priti samo z dobrimi političnimi ali poslovnimi zvezami na Kitajskim ali kje drugje v svetu. In ne, ni mi žal, da sem prosil Pečečnika, ker je njegova oprema reševala Slovenijo v najbolj ključnih trenutkih," je poudaril.

Glede očitkov, da je bil prevoz Pečečnikove opreme preplačan, je minister ogovoril, da mu bo država plačala "natančno toliko, kot je stal prevoz in nič več". Ker je dobavil kirurške maske, moral bi pa maske tipa FFP2, pa je ceno z 1,85 evra znižal na 0,50 evra, kar je po ocenah ministra izjemno korektna cena.

Slovenska južna meja mora biti neprehodna

V pogovoru se je dotaknil tudi možnosti podelitve policijskih pooblastil vojski. Čeprav je trenutno število prihodov migrantov upadlo zaradi koronavirusa, pa moramo po njegovem že danes pokazati, da bo slovenska južna meja neprehodna. "Prebivalci na južni meji čutijo, da je neodgovorno do njih, oni bi se z vojsko počutili bolj varne. In nenazadnje, to je naša vojska, to ni Jugoslovanska ljudska armada" je poudaril.

V krizi se je sicer, kot je ocenil, izkazala potreba po večjem vojaškem transportnem letalu, ki bi ga lahko uporabljali tudi za različne civilne namene. Cena letal, kakršno bi potrebovala Slovenska vojska, se začne nekje pri 60 milijonih, pa lahko seže vse do 200 milijonov evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • borut08 12:19 25.april 2020.

    Morajo mal pocakat,da vidijo v katero smer se bo afera idvijala,da vedo kako lagati,Jansa tudi molci drugace pa vse komentira.

  • rogg 09:19 25.april 2020.

    Niti bog, če je nekje blizu, nas ne more več rešiti, razen če si najamemo eno vlado iz tujine.

  • rogg 09:18 25.april 2020.

    Plesala je eno poletje!

Sorodne novice