Slovenija
6700 ogledov

Izsiljeval in grozil: Čemu je pri nabavah služila njegova skupina?

Mitja Terče, direktor ECE EGP
Zakaj projektna skupina in zakaj Mitja Terče, ki je deležen številnih očitkov?

TV Slovenija je v sinočnji oddaji Tarča razkrila nekatera ozadja pri nabavi zaščitne opreme prek podjetij Geneplanet in Acron. Pri prvem poslu, vrednem osem milijonov evrov, je osebno posredoval kar sam minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Počivalšek je 25. marca na svojem ministrstvu imenoval projektno skupino za koordinacijo in izvedbo nabav zaščitnih sredstev in opreme. V njej so Mitja Terče (zadolžen za izvedbo nabav), Branko Lučovnik (zadolžen za letalsko logistiko), Andreja Potočnik (zadolžena za koordinacijo med blagovnimi rezervami in Počivalškovim ministrstvom) ter pravnik Ivan Gale (predstavnik blagovnih rezerv). Ključno vlogo je imel Terče, s katerim je Zavod za blagovne rezerve sklenil pogodbo za brezplačno svetovanje. Terče naj bi bil tesni ministrov sodelavec in zaupnik.

Mitja Terče je 4. marca po letu in pol iz osebnih razlogov zapustil mesto direktorja smučarskega središča Golte, 21 dni za tem pa je postal vodja projektne skupine oziroma Počivalškova desna roka pri nakupu, med drugim pri nabavi zaščitnih mask.

12. aprila je minister za gospodarstvo Počivalšek prekinil pogodbo s Terčetom, kar je za 24ur. com potrdil tudi Terče sam. Na ministrstvu za gospodarstvo (MGTR) so ob tem zavrnili njegovo vlogo pri nabavah, saj da je nad preverjanjem ustreznosti ponudbe in dobavitelji pristojen Urad RS za zaščito in reševanje, Zavod RS za blagovne rezerve po po njihovem izvaja le aktinosti za podpis pogodbe in njeno realizacijo.

Zakaj projektna skupina in zakaj Terče?

Ob tem se zastavlja vprašanje, zakaj so torej ustanovili omenjeno projektno skupino, ki jo je vodil Terče. Ta sicer ni želel "razkriti prav nobenih podrobnosti v zvezi z zavodom za blagovne rezerve, na MGRT pa so pojasnjevali, da je bila projektna skupina imenovana zaradi okrnjenega števila zaposlenih na zavodu za blagovne rezerve," so zapisali na 24ur.com.

Terče na ministrstvu ni bil zaposlen, zavod za blagovne rezerve je "z Mitjo Terčetom posebej podpisal pogodbo za brezplačno mesečno svetovanje zavodu." Terče je za 24ur pojasnil, da je pogodba predvidela le stroške njegovega prevoza.

Terčovo vlogo pri podpisovanju pogodb so na MGRT odločno zavrnili, čeprav je po informacijah portala redno hodil na sestanke Medresorske delovne skupine v imenu blagovnih rezerv. Razrešeni direktor Zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek (ZRSBR) je pozneje medijem zaupal, da je Terče brez kakršnih koli pooblastilin odgovornosti začel izvajati mobing nad njimi.

Po pisanju portala naj bi se Mitja Terče kregal tudi na prejšnjem delovnem mestu na Golteh, kar so jim potrdili tamkjašnji najemniki in delavci. Na Golteh naj bi izsiljeval, lagal, grozil s tožbami, izvajal mobing in odpuščal. Tako naj bi bilo tudi v ECE in Tušu. V Bosni pa je bil osumljen utaje davkov. Terče vse zanika in poudarja, da gre za blatenje njegovega imena, še navaja 24ur.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • blayo 14:54 24.april 2020.

    Pro bono samaritan, ki si za odvetnico lahko privošči Nino Z.K.

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 11:36 24.april 2020.

    Pridi sinko,boš še malo po hotelu Povšetova grozil.

  • Avatar Leon
    Leon 11:08 24.april 2020.

    Torej tiste serviete je potreboval za brisanje svoje ritke .