Slovenija
8869 ogledov

V dokumentih uslužbencem grozil z J. J. in Z. P. ter z izgubo službe

koronavirus COVID-19 zaščitne maske Profimedia
Z imeni, dokumenti, zapiski in zvočnimi zapisi so v Tarči dokazali, da so poleg Počivalška, za svoje favorite pri izvedbi poslov pri nabavi zaščitne opreme, navijali tudi nekateri drugi znani politiki, na primer bivši evropski poslanec Lojze Peterle in prvak SLS Marjan Podobnik.

V zadnjih tednih se je v medijih na veliko pisalo o velikih razlikah pri ceni zaščitne opreme, pa tudi o podjetjih, ki naj bi bila v sorodstveni ali poslovni povezavi z nekaterimi slovenskimi politiki. Na koncu je padla celo intepelacija proti ministru Zdravku Počivalšku.

Spomnimo, gopodarski minister Počivalšek je pred dvema dnevoma odpustil šefa blagovnih rezerv, češ, da ga je ministrstvo opozarjalo, da nekateri posli z zaščitno opremo niso izvedeni v skladu s funkcijo dobrega gospodarjarja. Šef blagovnih rezerv Anton Zakrajškek je v odzivu že razkril nekatere pritiske, ki jih je bil deležen v času bolniške odstotnosti. 

Maske dokončno padle

Zdaj so maske dokončno padle, dodatne sporne prakse so namreč razkrili še v sinočnji oddaji Tarča na TV Slovenija, kjer so z imeni in dokumenti, zapiski in zvočnimi zapisi dokazali, da so poleg Počivalška, za svoje favorite pri izvedbi poslov, navijali tudi nekateri drugi znani politiki, na primer bivši evropski poslanec Lojze Peterle in prvak SLS Marjan Podobnik.

Slednji je, kot so povedali v oddaji, v dokumentih uslužbencem grozil celo z J.J. in Z. P. ter z izgubo službe, če posla ne dobi določeno podjetje.

V dogovarjanjih se je znašlo tudi podjetje hčerke Lojzeta Peterleta, ki je pozneje povedal, da je želel le pomagati Sloveniji. 

Počivalšek favoriziral svoje podjetje

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je marca po poročanju novinarjev TV Slovenija posredoval pri Zavodu za blagovne rezerve, da bi sklenili pogodbo z družbo GenePlanet za dobavo ventilatorjev v vrednosti osem milijonov evrov, še preden je podjetje posredovalo bančno garancijo za posel. Podjetje je bilo privilegirano tudi pri dobavi zaščitnih mask v vrednosti treh milijonov evrov.

Uslužbenec blagovnih rezerv Ivan Gale, ki je med bolniško odsotnostjo nadomeščal takratnega direktorja Antona Zakrajška, je za Tarčo med drugim opisal, da si je Počivalšek osebno najbolj prizadeval za sklenitev posla z GenePlanetom. "Na zavod je poslal tudi svojo odposlanko Andrejo Potočnik, ki je pritiskala na nas, na direktorja, vpila na vodjo finančne službe, naj nakaže denar podjetju," je nanizal.

Sicer so GenePlanetu za ventilatorje vnaprej plačali osem milijonov evrov. Za ventilator, ki pri proizvajalcu stane 10 tisoč evrov, je GenePlanet računal kar 36.400 evrov. Sicer je Počivalšek vztrajal, da mora to podjetje posle dobiti takoj, iz telefonskega razgovora pa je razvidno, da je minister izrecno za to podjetje zahteval, da se mu izplača 100 odstotni avans. Podjetje je pozneje nabavljalo še maske, v poslu pa naj bi sodeloval celo direktor policije. 

Čeprav je Marko Bitenc, direktor družbe GenePlanet dejal, da s stranko SDS nima nič, so na TVS razkrili, da je bilo v tej družbi nedavno nazaj prisotno podjetje Kristijana Petka, brata Boruta Petka, ki je eden najtesnejših sodelovcev Janez Janše. 

Kdo je Mitja Terče?

Pritiske za sklenitev posla z GenePlanetom sta po njegovih opisih nadaljevala tudi dva od članov dodatno ustanovljene ekspertne skupine za nabavo opreme Mitja Terče in Andreja Potočnik, ki sta se zavzemala za to, da dobi podjetje tudi posel za dobavo mask tipa FFP2.

Terče, ki je kot predstavnik gospodarskega ministrstva deloval pro bono in brez pogodbe, je v pisnem pojasnilu za Tarčo zagotovil, da je deloval transparentno in v interesu države, da ni nikoli na nikogar pritiskal.

Po navedbah Tarče se je v začetku aprila v zadevo vmešal tudi vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner, ki naj bi osebno poklical v zavod za blagovne rezerve in spraševal o projektu. Gale mu je posredoval dokumentacijo, ki jo je Travner zahteval.

Mitja Terče, direktor ECE | Avtor: EGP EGP

Mitja Terče, član ekspertne skupine za nabavo opreme

Podobnik in Peterle

Predsednik SLS Marjan Podobnik je medtem po poročanju Tarče po telefonu pritiskal na direktorja blagovnih rezerv Zakrajška za sklenitev posla z majhnim podjetjem Dobnik Trade iz Slovenske Bistrice. Po Galetovem opisu naj bi Podobnik Zakrajšku tudi grozil z izgubo službe. Podobnik je v pisnem pojasnilu za oddajo razložil, da je posredoval na prošnjo župana Slovenske Bistrice Ivana Žagarja in zavrnil očitke o grožnjah.

V reševanje težav z opremo pa se je vključil tudi nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle, ki je skušal pri Zakrajšku posredovati, da bi blagovne rezerve sklenile sedem milijonski posel s podjetjem njegove hčere Mete Cencelj Peterle za dobavo mask iz Nemčije. Peterle je za Tarčo zatrdil, da ni posredoval za hčerin posel, ampak je želel le pomagati Sloveniji, potem ko se je nekdo iz Civilne zaščite obrnil nanj.

Za sklenitev posla s podjetjem Inovatio iz Maribora za dobavo mask v vrednosti enega milijona evrov pa naj bi pri zavodu za blagovne rezerve posredoval tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damijan Jaklin, ki je tudi vodja medresorske delovne skupine za pregled ponudb za opremo. "Prav za tega ponudnika so bili pritiski nenavadni," je za Tarčo dejal Gale. Jaklin je za Tarčo zagotovil, da s podjetjem Inovatio ni povezan.

Acron in Toninova mama

Tudi za sklenitev posla s koroškim trgovskim podjetjem Acron, kjer je sicer zaposlena mama obrambnega ministra Mateja Tonina, naj bi po besedah Galeta pritiskali iz krogov Počivalška. Acron se je sicer po oceni Galeta izkazal za resnega dobavitelja, ki je pripeljal opremo, a je ves čas tudi imel položaj privilegiranega dobavitelja.

Navijal tudi državni sekretar Cantarutti

Pritiske je po navedbah Tarče izvajalo tudi murskosoboško podjetje Medicop, za katerega naj bi posebej navijal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. Ta je v pisnem sporočilu očitke zavrnil in pritrdil navedbam podjetja, da je bila njihova marža le štiriodstotna, pogodbo pa so sklenili že približno mesec dni prej.

Sklepanje poslov z mladimi podjetji brez pravih referenc je po navedbah Tarče problematiziral tudi finančnik zavoda za blagovne rezerve.

Zakrajšku grozili

Gale je tudi prepričan, da je Zakrajšek prošnjo za razrešitev podal pod vplivom groženj, kar bi morali pristojni po njegovem mnenju preučiti. Nepravilnosti lahko po njegovih besedah dokažejo tudi z dokumentacijo, ki so jo že pripravili ter jo bodo posredovali komisiji za preprečevanje korupcije in državnemu tožilstvu.

Interpelacija in pojasnila

Tarče sta se udeležila tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je danes napovedal interpelacijo zoper Počivalška, in prvak SD Dejan Židan. Šarec je izrazil prepričanje, da je za sporne poteze pri nabavi zaščitne opreme vedel tudi vrh vlade. Kot je dejal, imajo informacije, da je zaščitna oprema ves čas prihajala, zato po njegovih besedah ne drži, da velikih pošiljk, ki jih je urejala njegova vlada, ni bilo. "Imam občutek, da se je skušalo ustvariti vtis še večjega pomanjkanja," je dejal.

Po Židanovem mnenju pa so vse nepravilnosti v zvezi z zaščitno opremo vredne interpelacije celotne vlade. "To spominja na orožarsko afero pred 30 leti," je dodal.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je povedal, da se je nanje obrnilo veliko ponudnikov, katerih ponudbe niso bile pregledane, čeprav so bile po njihovem mnenju povsem ustrezne in celo ugodne. Težave so po njegovih besedah tudi posledica tega, da Slovenija nima centraliziranega sistema naročanja.

Napovedal je, da bo računsko sodišče ukrepalo skladno s pristojnostmi. To bo po navedbah njenega predsednika Roberta Šumija storila tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki nekatere postopke v tem sklopu že vodi. "Družbena odgovornost nosilcev javnih funkcij je izjemno pomembna," je dodal.

Zdaj pričakujemo odzive ministrov Počivalška in Tonina, ki sta sinoči odpovedala nastop v omenjeni oddaji. 

 

 

Komentarjev 38
  • bojan8 00:39 01.maj 2020.

    Podobnik je zdaj kriv ker je pomagal, levi pa so stali in gledali v luft

  • bojan8 00:37 01.maj 2020.

    Bravo Podobnik! Končno nekdo ki upa naterat ljudi in povedat tako kot je. Mediji ga pa ne marajo, ker je včasih preveč govoril.

  • vlado7 00:09 01.maj 2020.

    Podobnik, Tonin in Pečečnik so v medijih najhujši kriminalci, Šarec pa s stisnjenim repom tako kot trenutno vsi levičarji ne upa prevzeti odgovornosti za nič, kar je skuhal. Desni so popolnili prazna skladišča, levi pa le žepe. SLA Marketing, ali kako že?