Šolska ministrica o tem, kako bo jeseni potekal pouk

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Za jesen imajo pripravljene različne modele, glede na epidemiološko sliko.
Oglej si celoten članek

"Naloga na naši strani, skupaj s številnimi skupinami je, da se pripravimo na jesen," je v včerajšnji Odmevih povedala šolska ministrica Simona Kustec. "Na jesen bomo dobro pripravljeni, z vsemi dobrimi izkušnjami, ki smo jim sledili sedaj v teh dveh mesecih in pripravo rešitev, za katere se je pokazalo, da moramo biti veliko bolj pozorni nanje in previdni."

"Na predvečer šolskih počitnic moramo biti zelo ponosni in veseli, da bomo jutri po tem zelo neobičajnem šolskem letu zdravo, varno in veselo vstopili v šolske počitnice. Otroci, učitelji in učiteljice se morajo predvsem nadihati. Stresno je bilo, zahtevno je bilo zanje."

Za jesen pripravljeni različni modeli

Povedala je, da imajo pripravljene različne modele, ki bodo sledili aktualni epidemiološki sliki v državi. "To pomeni, da bomo pouk bodisi izvajali v razredih, kot običajno, kar si vsi želimo," je dejala Kustečeva.  "Lahko pa tudi na daljavo. Pomembno je, da skupaj pripravljamo rešitve, v katere so vključeni tudi predstavniki in predstavnice iz ravnateljskih vrst, iz učiteljskih vrst, starši preko zavoda oz. njihove skupnosti."

Foto: Profimedia razred učilnica tabla

Glede izvajanja navodil NIJZ je ministrica povedala, da je bila v prvem obdobju, ko so po šolanju na daljavo prvi učenci sedli v šolske klopi, epidemiološka slika tako zahtevna, da je bilo treba priporočila dosledno izvajati. "Potem ko se je slika malo bolj sprostila, smo lahko ta navodila preoblikovali v smernice in priporočila," je poudarila ministrica. "Odvisno od aktualne epidemiološke slike bomo uporabili enega od modelov in po njem izvajali izobraževanje."

"Ko se je ta zgodba začela v sredini marca, smo vzpostavili sistem izobraževanja dobesedno čez noč in po občutku. Sedaj temu več ne bo tako, postavljene bodo univerzalne osnove, kako naj ta sistem poteka, kaj je potrebno za ta sistem imeti, tako s strani učiteljev kot učencev, z vidika opreme in načina, kako naj se znanje podaja."

Zavod za šolstvo je pripravil analizo

Glede kakovosti znanja je navedla analizo Zavoda za šolstvo, ki je opravil analizo. "Rezultate analize bodo predstavili v prvem tednu julija, tako da se bo slišalo neposredno iz stroke," je dejala Kustečeva. "Slišale se bodo zanimive stvari. Učenci so imeli najmanjši problem, mnogo večji problem so imeli na strani učiteljskih vrst. Na račun tega smo z zavodom pripravili številne seminarje, da se bo učiteljem pomagalo, da osvojijo ta znanja, ki jim še manjkajo."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 22:36 24. Junij 2020.

    Kakorkoli že bo, najprej je treba zaščititi otroke in učitelje. To je na prvem mestu. Razumeti pa je potrebno tudi …

  • 20:17 24. Junij 2020.

    res sem vesel da živim v taki državi, kjer oblast tako nateguje svoje državljane ... učenje na daljavo? osnovno šolci, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.