Slovenija
9007 ogledov

Šolska ministrica o tem, kako bo jeseni potekal pouk

Simona Kustec Lipicer Saša Despot
Za jesen imajo pripravljene različne modele, glede na epidemiološko sliko.

"Naloga na naši strani, skupaj s številnimi skupinami je, da se pripravimo na jesen," je v včerajšnji Odmevih povedala šolska ministrica Simona Kustec. "Na jesen bomo dobro pripravljeni, z vsemi dobrimi izkušnjami, ki smo jim sledili sedaj v teh dveh mesecih in pripravo rešitev, za katere se je pokazalo, da moramo biti veliko bolj pozorni nanje in previdni."

"Na predvečer šolskih počitnic moramo biti zelo ponosni in veseli, da bomo jutri po tem zelo neobičajnem šolskem letu zdravo, varno in veselo vstopili v šolske počitnice. Otroci, učitelji in učiteljice se morajo predvsem nadihati. Stresno je bilo, zahtevno je bilo zanje."

Za jesen pripravljeni različni modeli

Povedala je, da imajo pripravljene različne modele, ki bodo sledili aktualni epidemiološki sliki v državi. "To pomeni, da bomo pouk bodisi izvajali v razredih, kot običajno, kar si vsi želimo," je dejala Kustečeva.  "Lahko pa tudi na daljavo. Pomembno je, da skupaj pripravljamo rešitve, v katere so vključeni tudi predstavniki in predstavnice iz ravnateljskih vrst, iz učiteljskih vrst, starši preko zavoda oz. njihove skupnosti."

razred učilnica tabla | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede izvajanja navodil NIJZ je ministrica povedala, da je bila v prvem obdobju, ko so po šolanju na daljavo prvi učenci sedli v šolske klopi, epidemiološka slika tako zahtevna, da je bilo treba priporočila dosledno izvajati. "Potem ko se je slika malo bolj sprostila, smo lahko ta navodila preoblikovali v smernice in priporočila," je poudarila ministrica. "Odvisno od aktualne epidemiološke slike bomo uporabili enega od modelov in po njem izvajali izobraževanje."

"Ko se je ta zgodba začela v sredini marca, smo vzpostavili sistem izobraževanja dobesedno čez noč in po občutku. Sedaj temu več ne bo tako, postavljene bodo univerzalne osnove, kako naj ta sistem poteka, kaj je potrebno za ta sistem imeti, tako s strani učiteljev kot učencev, z vidika opreme in načina, kako naj se znanje podaja."

Zavod za šolstvo je pripravil analizo

Glede kakovosti znanja je navedla analizo Zavoda za šolstvo, ki je opravil analizo. "Rezultate analize bodo predstavili v prvem tednu julija, tako da se bo slišalo neposredno iz stroke," je dejala Kustečeva. "Slišale se bodo zanimive stvari. Učenci so imeli najmanjši problem, mnogo večji problem so imeli na strani učiteljskih vrst. Na račun tega smo z zavodom pripravili številne seminarje, da se bo učiteljem pomagalo, da osvojijo ta znanja, ki jim še manjkajo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • jerneja45 22:36 24.junij 2020.

    Kakorkoli že bo, najprej je treba zaščititi otroke in učitelje. To je na prvem mestu. Razumeti pa je potrebno tudi starše, kateri nimajo varstva za otroke in seveda tudi tiste, ki ne zmorejo "poučevati" svojih otrok. Zato pa :UPOŠTEVAJMO PRIPOROČILA ...prikaži več NIJZ, da se bodo otroci jeseni lahko vrnili v šolo in, da se bodo lahko izobraževali tako, kot je treba. Če se hočemo vrniti v čas pred korono, bomo morali sami tudi nekaj vložiti v to. Vlada nas ne more zaščititi. Lahko nam z omejitvam samo pomaga,

  • Avatar praufo
    praufo 20:17 24.junij 2020.

    res sem vesel da živim v taki državi, kjer oblast tako nateguje svoje državljane ... učenje na daljavo? osnovno šolci, kjer po šolah ni niti enega tečaja ali krožka o uporabi kompjuterjev, zato ker mulci vse znajo , takoj ko ...prikaži več zagledajo mlinček, čeprav sploh ne vedo kaj je datoteka ... komaj čakam da dokončno uničite to državo, ker to nikamor ne pelje ... kaj pa socializacija? ni je, vsak sam doma, pa igrce špila ... lepo vas prosim ... še več zadrogirane mladine