Slovenija
21875 ogledov

Bo pouk na daljavo postal nova realnost?

Simona Kustec Lipicer Saša Despot
Tudi jeseni naj bi pouk vsaj delno potekal na daljavo.

Eden od najuspešnejših sistemov v EU

V novem šolskem letu lahko osnovnošolci pričakujejo pouk v šoli, dijaki pa kombinacijo klasičnega s tistim na daljavo, so napovedi ministrice za izobraževanje Simone Kustec povzeli novinarji RTV SLO. Ministrica je ocenila tudi, da se je naš izobraževalni sistem v novih razmerah izkazal kot eden od treh najuspešnejših v Evropski uniji.

"Kot večni optimist bom rekla, da je ta ocena kar ena lepa štirka. Moramo se spomniti, kako se je to obdobje začelo. Nihče ni bil pripravljen na njega: ne, da se bo zgodilo in ne na to, kako se v takšnih razmerah z izobraževalnim sistemom odzvati. In smo skočili s pečino v globino, ki je nismo poznali, in smo splavali," je delo učencev, dijakov in učiteljev ocenila Kustečeva.

Del dijakov doma, del v šoli

Zaradi domnev, da zdravstvena stroka tudi jeseni vsem dijakom ne bo dovolila sočasne uporabe javnega prevoza in bo zato moral pouk delno še vedno potekati na daljavo, bodo na ministrstvu okrepili infrastrukturo za izobraževanje na daljavo. Tako bo lahko skupina dijakov imela pouk v šoli, druga pa na daljavo, nato se bosta skupini zamenjali.

Ministrstvo naj bi osnovnim in srednjim šolam že prihodnji teden poslalo predloge za izvedbo pouka v novem šolskem letu, da bodo imele dovolj časa, da se pripravijo. Poskrbeli bodo za ustrezno informacijsko-komunikacijsko opremo in tehnologijo, ki bo učiteljem in učencem omogočala, da izvajajo pouk na daljavo, prav tako naj bi zavod za šolstvo za učitelje pripravil izobraževanja o sami uporabi te tehnologije.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 17
 • Avatar praufo
  praufo 20:28 22.junij 2020.

  pa dobr, ne tolk jamrat, a ni to lepo, da smo vsi zdravi ... no skoraj , nekaj jih je sicer že obiskala matilda, ampak matilda se ne ukvarja kaj dosti s tole korono ... ampak najbolj je vse ustavit, ...prikaži več pa lepo bit doma in lepo čakaš na svoj konec ... ampak konec bo veliko lepši, ker boš škripnil zdrav, to nekaj šteje, pa čeprav od lakote, kar je povsem drugotnega pomena

 • jate 17:44 22.junij 2020.

  potem ce bodo mogli starsi ucit doma poleg svoje sluzbe ,ne rabimo uciteljev,polovica naj jih dobi odpoved,jih ne rabimo. vso ctivo,gradivo itd dobis po netu na ministrstvu za solstvo

 • francl12 16:56 22.junij 2020.

  Pa ka va ni jasno! Meja zapret, pa ne rabimo nobenega šolanja na daljavo, distance in ostalih pizdarij, ki si jih zmišljujete! Problem so samo tujci in tisti, ki odidejo v tujino! Slovenijo zapret pa pika!