Svet
1690 ogledov

Učenci nižjih razredov letos ne bodo ponavljali razreda

Učenci v šoli
1/2
Zaradi pandemije covida-19 ter tudi lanske stavke učiteljev je hrvaška vlada olajšala položaj učencev in dijakov, ki se ob koncu šolskega leta soočajo z negativnimi ocenami. Učenci nižjih razredov ne bodo ponavljali letnika, tudi če bodo imeli več zaključenih negativnih ocen, ostali učenci in dijaki imajo lahko štiri nezadostne.

Hrvaška vlada je z uredbo razširila krog učencev in dijakov, ki bodo lahko hodili k obveznemu dopolnilnemu pouku po koncu šolskega leta in imeli dodatno priložnost, da popravijo negativne končne ocene ter napredujejo v višji letnik. Dopolnilni pouk bo potekal v šolah in ne na daljavo, ki so ga v osnovnih in srednjih šolah marca letos uvedli zaradi pandemije. Izjema, da učenci nižjih razredov z nezadostnimi ocenami lahko nadaljujejo pouk v višjem razredu, velja samo za letošnje šolsko leto.

V hrvaških šolah so doslej učenci ponavljali razred, če so imeli dve ali več negativnih ocen. Lani je nižje razrede ponavljalo 208 učencev, leto pred tem pa 235, kažejo podatki hrvaškega ministrstva za znanost in izobraževanje.

Letos je podobna usoda grozila 188 učencem od prvega do četrtega razreda osnovne šole. Zdaj se bodo lahko vpisali v višji letnik, tudi če bodo po dopolnilnem pouku znova imeli negativne ocene.

Slednje ne bo veljalo za učence višjih razredov in dijake srednjih šol, ki so doslej ponavljali letnik, če so imeli tri ali več negativnih ocen. Letos ga bodo, če bodo imeli pet ali več nezadostnih.

Na Hrvaškem so po marčni razglasitvi epidemije bolezni covid-19 začeli izvajati pouk na daljavo na spletu in posebnih televizijskih programih. Z 11. majem so odprli vrtce in šole za učence nižjih razredov, vendar staršem otrok ni bilo treba poslati v šolo, ampak se lahko še naprej izobražujejo na daljavo.

Hrvaška ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak je v začetku tedna dejala, da je k pouku prišlo približno 80 odstotkov učencev nižjih razredov. Kot je dejala, je v 700 osnovnih šolah pri pouku približno 125.000 učencev.

Junija se bodo v šolske klopi vrnili tudi dijaki zadnjih razredov srednje šole zaradi obvezne mature in zaključnih izpitov.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.