Slovenija
10359 ogledov

Ministrica sprejela odločitev glede šolarjev

Osnovna šola Kranj Profimedia
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je sprejela odločitev glede vrnitve v šole za preostale osnovnošolce in dijake.

Ministrica Simona Kustec je odločila, da se v ponedeljek, 1. junija 2020, v osnovne šole, osnovne šole s prilagojenim programom in zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami vračajo učenci 4. in 5. razreda. V sredo, 3. 6. 2020, pa še učenci 6., 7. in 8. razreda. Vlada je namreč sprejela odlok, po katerem zbiranje ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, ni več prepovedano.

"Vesela sem, da je vlada sprejela predlog, ki smo ga pripravili na MIZS. To pomeni, da lahko nadaljujemo s postopki in varnim vračanjem v šole in vrtce. Ves čas poudarjam, da odločitve temeljijo na dveh stebrih stroke, zdravstvenem in izobraževalnem. To lahko naredimo, ker imamo ugodno epidemiološko sliko in dobre izkušnje z odpiranjem vrtcev in šol. Osnovno vodilo ostaja, da v šole in vrtce pridejo samo zdravi učenci, dijaki in zaposleni."

Simona Kustec, ministrica

Vzgojno-izobraževalno delo bo tako od 1. junija 2020 za vse učence (od 1. do 9. razreda) potekalo v normativno določenih oddelkih kot pred razglasitvijo pandemije. Še vedno pa bo treba izvajati splošne higienske ukrepe, ki jih je že in jih bo za novo situacijo še pripravil NIJZ.

Predmetni pouk v drugi in tretji triadi bo potekal v matičnih učilnicah. Učenci učilnic ne bodo menjali, lahko pa bodo vanje vstopali različni učitelji. Prilagoditi bo treba tudi organizacijo šolske prehrane in dejavnosti v okviru razširjenega programa tako, da bo stikov med učenci iz različnih oddelkov čim manj. 

S 1. junijem tudi v vrtcih vzgojno-varstveni proces poteka v normalno velikih skupinah v obeh starostnih obdobjih. S sprejetjem protikoronskega zakonskega paketa 3 bo staršem, ki svojih otrok ne bodo vključili v vrtec, ta strošek do 30. junija krila država.

S 1. junijem se bo lahko v prostorih vrtca in šole izvajala tudi dodatna strokovna pomoč. 

Glede srednjih šol je bila dana ocena, da se lahko vzgojno-izobraževalni proces zaključi na način, kakršen je sedaj. K temu je botrovala tudi odločitev, da mnogi dijaki živijo v dijaških domovih in za pot v šolo uporabljajo javni prevoz.

Na vprašanje novinarke, zakaj morajo šolarji nazaj v šolo, potem ko že imajo zaključene ocene, je ministrica dejala: "Ker vzgojno-izobraževalni proces poteka do 25. junija. V tem času bodo lahko utrjevali osvojeno znanje na daljavo in izkoristili ta trenutek, da se poslovijo od tega nenavadnega šolskega leta ter se pripravijo na počitnice."

V primeru, da bi se starši odločili, da osnovnošolskega otroka ne bi dali v šolo, po besedah ministrice veljajo pravila in pogoji, da je treba odsotnost ustrezno opravičiti. Starši imajo skladno z zakonodajo možnost izkoristiti dopust, ki pripada otrokom. 

Vsa navodila in smernice na področju ocenjevanja ostajajo takšna, kot so bila sprejeta v aprilu.

Na vprašanje, kako je z organizacijo valete, je ministrica odgovorila, da valeta ni organizirana obveznost in dolžnost na strani šole. 

Starše otrok, ki se v šolo vozijo, je ministrica prosila, da pomagajo v prvih dneh v tem kompleksnem sistemu prevoza in poskušajo sami pripeljati v šolo, da bo sistem šolskega prevoza lažje stekel. Omejevalni ukrepi na avtobusih bi lahko povzročili večjo logistično težavo pri prevozu otrok. Ministrica je napovedala, da bodo skupaj z NIJZ preverili, ali je mogoče narediti še kakšne prilagoditve. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Andisdella
    Andisdella 00:59 29.maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi >>> B︆︆r︆︆e︆︆d︆︆h︆︆o︆︆t︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m