Slovenija
25073 ogledov

Se bodo preostali učenci še letos vrnili v šole? To pravi ministrica!

Simona Kustec Lipicer Saša Despot
Del učencev in dijakov se je včeraj vrnil v šolske klopi.

"Želela bi si, da čim prej. Realno stanje razmer nam bo povedalo, kdaj bo to možno," je šolska ministrica Simona Kustec odgovorila na vprašanje, kdaj se bodo preostali učenci vrnili v šolske klopi. Poudarila je, da bodo pri odločitvi o tem, ali in kdaj se bodo učenci in dijaki vrnili v šolske klopi, upoštevali izkušnje tega tedna in epidemiološko sliko. "Zelo realno gledano bi rekla, da v teh prvih dveh tednih to ni prav možno."

Razlogov za to je po besedah ministrice več. "Še vedno moramo biti preventivni in zaščitno usmerjeni, zaradi možnosti ponovnega pojava virusa," je poudarila Kustečeva. "Drugi je povezan s samim načinom poteka izobraževanja. Večina učencev zaključuje z ocenami, vrnitev v šolo pa terja premik iz ene oblike izobraževanja v drugo. To pomeni tudi premik klasičnega bioritma, ki so se ga navadili, v zadnjih dneh, ko so tik pred ciljem. Tudi to je treba spoštovati."

Poleg tega je odpiranje šol povezano tudi z možnostjo zagotavljanja varnostne razdalje na šolah, ki jo je težko zagotoviti.

Prejeli več predlogov

Po besedah ministrice so prejeli številne predloge ravnateljev, tako za premik vstopa devetošolcev v osnovne šole na prvi junij, kot tudi za vrnitev v šolo za učence četrtih in petih razredov osnovnih šol. "Nekateri so za vračanje vseh učencev," je povedala ministrica. "Vse te pobude bomo pretehtali, upoštevajoč epidemiološko situacijo." 

"Veselja in tudi kakšne solzice včeraj ni manjkalo. Ravnatelji so zagotovili, da je delo dobro steklo, da se spoštujejo vsi varnostni zaščitni ukrepi. Učenci in starši so pokazali veliko stopnjo razumevanja in pripravljenosti, da vzgojno-izobraževalno delo v šoli nemoteno poteka.  

Simona Kustec, šolska ministrica

Učilnica | Avtor: Profimedias Profimedias

V vrtce je ta teden odšla približno polovica otrok, a pričakujejo, da jih bo s prvim junijem več. "Vrtci so sporočili, da se po 1. juniju vrača večje število otrok," je pojasnila ministrica in poudarila, da bodo prav na današnji seji vlade obravnavali predlog podaljšanja ukrepa o oprostitvi plačila vrtca do konca junija ob odsotnosti otroka. 

S kakšnimi zagatami se soočajo šole?

Med izpostavljenimi zagatami beležijo prostorske probleme, predvsem pri športnih aktivnostih in na podružničnih šolah. Prav tako z nekaterih šol poročajo o problemih, ki jih imajo v zvezi s prihodom 9. razredov v šole. "Šole poročajo o dobrem sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, tudi glede prevozov ne beležijo več težav," je še povedala ministrica. "Veliko dela nas čaka glede organiziranja dela v šolah s prilagojenim programov, iščejo se tudi rešitve glede mobilnosti učiteljev dodatne učne pomoči." 

 

Starši se sicer tudi sprašujejo, kje pridobiti potrdilo, da otrok iz zdravstvenih razlogov ne more v šolo, ker je nekdo v družini dobil vročino ali je v rizični skupini. "Če so v dvomu, naj se obrnejo po nasvet na svojega osebnega zdravnika ali pa pokličejo v svoje šole, kjer jim bodo preko zdravstvene pomoči, ki je zagotovljena tudi na šolah, pomagali," odgovarja ministrica. "V prvi vrsti ponovno izpostavljam, da gre v takšnih primerih za stvar osebne odgovornosti, kako se boste na koncu odločili. Pomembno je, da v šole pošljete samo zdrave otroke. Kar se tiče rizičnih skupin, one so tiste, ki imajo zdravniško opravičilo in razloge za to, da nadaljujejo izobraževanje od doma." 

Glede varstva otrok v 4. in 5. razredu ter otrok, ki iz zdravstvenih razlogov ostajajo doma v prvi triadi pa je ministrica povedala: "Zakon o delovnih razmerjih omogoča staršem, da ustrezno poiščejo rešitev in so s svojimi otroki doma."

Dodatna pomoč še vedno na daljavo

Aktualna priporočila glede učiteljev dodatne učne pomoči namreč govorijo o tem, da naj učitelji ne bi prehajali iz ene v drugo šolo. "Iščemo rešitev, kako bi to premagali v dobro šolajočih otrok, da bi imeli pomoč neposredno in osebno," je povedala ministrica. "Strinjam se, da je velika razlika, ali to počnemo na daljavo ali v neposrednem kontaktu." 

Učenec | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav tako tudi preučujejo možnosti, da učiteljem vsaj v prvi triadi ne bi bilo potrebno nositi mask. "Ko sem bila na obiskih v različnih šolah in vrtcih, so mi učitelji izpostavili ta problem. Prosili so me, naj na strokovni del NIJZ prenesem prošnjo za omilitev tega ukrepa," je dejala ministrica. "Bomo poskušali najti boljšo rešitev." 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 08:22 20.maj 2020.

    Naložila je, da tudi šlepar ne bi mogel odpeljati.

  • leonardo 07:26 20.maj 2020.

    In kakšen smisel ima, da bi se otroci po 1.6 (recimo) vrnili v šoklske klopi. Šola se zapre konec junija?

  • Avatar Beantissa
    Beantissa 00:56 20.maj 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke –– B­r­ed­h­ot­.­C­om