Slovenija
4352 ogledov

Župan besen: Od NIJZ nismo dobili nobene informacije

Vrtec
Zaradi suma na okužbo s koronavirusom je župan včeraj odredil zaprtje vrtca in osnovne šole na Kapeli v občini Radenci.

Sum okužbe se je pojavil pri staršu enega izmed otrok v vrtcu, je na družbenem omrežju Facebook zapisal župan občine Roman Leljak. Otroci in zaposleni bodo tako v petek ostali doma.

Kot je zapisal Leljak, bo v petek znano, ali ima oseba potrjeno okužbo s koronavirusom. V primeru, da bo izid negativen, bodo v ponedeljek pouk in varstvo izvajali normalno.

Ravnateljica šole Andreja Strmšek dodatnih pojasnil ni želela dati.

V občini Radenci sicer delujejo Osnovna šola Kajetana Koviča Radenci in Osnovna šola Kapela ter Vrtec Radenci z enoto na Kapeli.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je v oddaji 24ur zvečer dejal, da se mu ne zdi prav, da je župan šolo in vrtec zaprl tako hitro. Kot je dejal, bodo namreč ponoči že vedeli, ali je oseba okužena, in v primeru, da bi bila pozitivna na novi koronavirus, pravočasno sprejeli potrebne ukrepe.

"Ravnal sem po svoji logiki oziroma po navodilih, ki smo jih imeli od vlade in niso bila preklicana, da lahko župani samoiniciativno sprejmemo odločitve," je za RTV SLO povedal Leljak.

"Direktor NIJZ-a Milan Krek je dal osnovna navodila, kako ravnati v šolah, ni dal pa jasnih navodil, kako ravnati, ko se pojavi sum okužbe z novim koronavirusom pri starših ali otrocih. Preden so navodila pojasnili sinoči v medijih, navodil ni bilo. Glede na to, da se je sum pojavil v četrtek popoldan, sem ravnal po svoji logiki oziroma po navodilih, ki smo jih imeli od vlade in niso bila preklicana, da lahko župani samoiniciativno sprejmemo odločitve.

NIJZ bo moral dajati zelo jasna navodila. Morda je dobro, da se je to zgodilo in bo to vzorčni primer, da bodo vsi župani in ravnatelji vedeli, da dokler ni potrjen primer, morajo šole in vrtci delovati."

Roman Leljak, župan Radencev

Kritičen je bil do ravnanja NIJZ, od katerega do osme ure zjutraj še ni prejel nobenega obvestila, čeprav so sinoči v medijih pojasnjevali, da bo ponoči znan rezultat testiranja. "Pričakoval sem, da me bodo kot župana obvestili, očitno pa se nadaljuje čuden odnos do županov," je za nacionalno televizijo dejal Leljak. "Očitno bomo morali počakati na redno obvestilo okoli 11. ure, da bomo vedeli, ali imamo primer okužbe v Kapeli ali ne."

Epidemija je še vedno razglašena do 31. maja. Zato sem se odločil, da bom naredil najmanj škode, če otroci v petek ostanejo doma, kar sem zapisal v odredbi. Po znanih rezultatih bomo v ponedeljek nadaljevali s šolanjem oziroma ne bomo," je svojo odločitev in opozorila NIJZ-a, da ne gre kar tako zapirati šole in vrtce, za TV Slovenija pojasnil Leljak.

Ravnateljica šole Andreja Strmšek je na spletni strani zapisala, da bo šola danes iz preventive pred širjenjem okužbe s covidom-19 zaprta in da bodo izobraževanje za učence prvega triletja spet izvajali na daljavo.

"Razumem, da vam s tem povzročamo nevšečnosti, za kar se vam opravičujem. O nadaljnjem poteku dogodkov vas bomo obvestili, ko bo več znanega," je zapisala ravnateljica.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • softundsicher 09:52 22.maj 2020.

    Opa, zdaj pa pljuvajo v isto skledo. Šef bo jezen.

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 06:54 22.maj 2020.

    Leljakova PR fora, "zapreš" šolo in vrtec v petek popoldne, ko itak ni več šole, da pokaže kako je odgovoren in odločen. Jutri javijo, da ni korone. Šola se odpre spet v ponedeljek. Rezultat: o Leljaku se spet govori, ker ...prikaži več je bil malo pozabljen :)