Slovenija
18758 ogledov

S covidom-19 okužen šolar iz Maribora

šola koronavirus učenci Profimedia
Razred in razredničarka, kjer je bil učenec pozitiven, v karanteni.

Eden izmed otrok na šoli Ludvika Pliberška v Mariboru je potrjeno okužen s koronavirusom.

To je po mesecu dni prva okužba v Mariboru. Na Mestni občini Maribor so okužbo potrdili, predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa so odločili, da bodo zaradi previdnosti razred pustili v 14-dnevni karanteni skupaj z razredničarko.

Po besedah ravnateljice so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri tretješolcu, ki pa ni zbolel in ni kazal znakov okužbe. Mario Fafangel z NIJZ pa je na današnji novinarski konfereni pojasnil, da gre verjetno za manjši družinski izbruh. Izvor okužbe sicer še ni znan.

Že danes je ostal doma cel razred, v katerem se šola okuženi, ostali otroci pa naj bi vseeno prišli v šolo. Po Fafanglovih besedah bodo v karanteno šli le tisti, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, ne pa tudi družinski člani teh tesnih kontaktov.

Če pa bi denimo potrdili okužbo pri še kakšnem sošolcu tega okuženega, bodo karanteno predlagali tudi za osebe, ki so bile z njim v tesnem stiku. Starši sošolcev tega otroka, pri katerem so potrdili okužbo, lahko hodijo v službo, je na TV Slovenija dejala ravnateljica. 


Spoštovani starši,
obveščamo vas, da nas je NIJZ obvestil, da je eden od naših učencev pozitiven na COVID 19. NIJZ je opravil epidemiološko oceno tveganja. Ker so bila navodila NIJZ glede preventivnih ukrepov v celoti upoštevana, ni nevarnosti za druge učence. Zaradi varnosti in da bomo vsi bolj mirni, pa smo se določili, da bo razred in razredničarka, kjer je bil učenec pozitiven, v karanteni. Starši učencev, ki bodo v karanteni bodo v kratkem dobili navodila glede izvajanja karantene. Vsi ostali učenci lahko obiskujejo šolo ob upoštevanju preventivnih ukrepov, kot je to bilo do sedaj.
Vsi si želimo, da naša šola ne bi bila prva, kjer se je pojavil posamičen primer, a smo že tukaj. Upoštevali bomo vsa navodila in priporočila ter se medsebojno obveščali, kot tudi do sedaj. Razumljivo je, da smo vsi zaskrbljeni, saj se le počasi navajamo na drugačen način življenja in dela, ki ga je povzročil virus in s tem postal del našega vsakdanjika.
Želim, da bi nam s skupnimi močmi uspelo premagati tudi to izkušnjo in predvsem, da bi se vse dobro zaključilo za vse udeležene.

Skrbimo zase in drug za drugega ter ostanimo zdravi.
Lepo Vas pozdravljam.

Ravnateljica: Lidija Todorović


 

Komentarjev 7
  • johann29 10:45 03.junij 2020.

    "Po besedah ravnateljice so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri tretješolcu, ki pa ni zbolel in ni kazal znakov okužbe." Brez kakršnihkoli znakov, le kako so ga našli?

  • valter4 20:11 02.junij 2020.

    Vsi govorijo tudi who da testi niso primerni za testiranje covida vi pa se naprej strelate z tem virusom, ocitno mate glave samo zato da vam dž ne pada v želodec

  • Zikollino 14:25 02.junij 2020.

    Pričakoval sem večjo previdnost pri 'odpiranju' šol ... sedaj imamo 'junaka', ki je šole odprl za učence, to je v imenu vlade šolska ministrica KuzlerDolinar in imamo prvega nič krivega bolnika ... kdo je kriv? Se ve! Kdo bo odgovarjal? ...prikaži več Se tudi ve! ... Ne preostane druga, kot tožba ... mastna tožba ...

Sorodne novice