Slovenija
22937 ogledov

Epidemiolog: Prinos nove okužbe je zamegljen

"Zadnji podatki kažejo, da imamo dva nova primera, ki sta bila potrjena včeraj v večernih urah", je na novinarski konferenci povedal prvi epidemiolog v državi. "Odgovora o izvoru te mariborske okužbe nimam," je dodal.

Na današnji novinarski konferenci so gostili italijansko epidemiologinjo, strokovnjakinjo iz države, kjer so se spopadali s hudo epidemijo. Italija je namreč napovedala odpiranje med regijami znotraj države in morebitno odpiranje državne meje s Slovenijo, je na začetku današnje novinarske konference dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Dr. Mario Fafangel iz slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje je povedal, da se stanje v svetu ne umirja, kot bi si želeli. Številke so namreč v porastu, čeprav je v Evropi stanje veliko boljše. "Trend v upadanju je očiten," je dodal. Tveganje pri nas je primerljivo z ostalimi evropskimi državami, čeprav je Slovenija še vedno precej na boljšem. 

Odpiranje meje z Italijo?

Smo v fazi odpiranja dejavnosti, čeprav to še ni prineslo sprememb epidemiološke krivulje, je dejala Flavia Riccardo iz italijanskega Istituto Superiore di Sanità, ki se v teh dneh mudi v Sloveniji. "Mi kot italijanski NIJZ sprejemamo podatke, ki jih dajemo odločevalcem. Podatki se izboljšujejo, kar vam lahko zagotovim z velikim veseljem, vendar je odpiranje meja odvisno od odločitev italijanske politike, " je dodala. 

 | Avtor:

Dva primera v enem dnevu

Po štirih dneh, ko v Sloveniji ni bil potrjen noben primer nove okužbe z novim koronavirusom Sars-CoV-2, so včeraj zabeležili dva nova primera okužbe, enega v Mariboru, enega v Mengšu. "Krivulja je odlična, smo na spodnjem platoju, čeprav se pokažejo primeri, ki pa jih obvladujemo," je na novinarski konferenci glede novih primerov dejal prvi epidemiolog v Sloveniji.

Starši sošolcev jutri lahko gredo v službo

Iz Maribora je dopoldne prišla novica, da imajo na osnovni šoli Ludvika Pliberška v Mariboru potrjeno okužbo otroka s koronavirusom. Sošolci in razredničarka okuženega bodo v 14-dnevni karanteni in se bodo šolali od doma. Njihovi starši pa po zadnjih navodilih, ki so jih dobili od epidemiologov, jutri lahko gredo v službo.

Fanfagel: "Gre za manjši družinski izbruh, gre za več okuženih v družini, med katerimi so tudi otroci. Iščemo kontakte na delovnem mestu in v šoli, če bo primerno, se bo odredila karantena." 

Vsi ostali učenci lahko obiskujejo šolo. Na NIJZ-ju so ob tem pojasnili, da so se po ogledu šole in opravljenem epidemiološkem poizvedovanju iz previdnostnih razlogov odločili zapreti zgolj razred, ki ga je učenec obiskoval. 

 | Avtor:

Zadnji podatki kažejo, da imamo dva nova primera, ki sta bila potrjena včeraj v večernih urah, je na novinarski konferenci dodal Fafangel. "Odgovora o izvoru te mariborske okužbe nimam," je dejal.

Ko pride do primera obolelega učenca, v šolo vstopi epidemiološka služba, ki poišče stike, je še pojasnil. Ukrepanje je standardizirano in bo tako potekalo tudi v prihodnih primerih." Če so bili učenci v šoli, so bili zdravi. Če so bili v tveganem stiku z obolelim, bodo v karanteni. Stiki stikov niso relevantni. Če bi kak od njih zbolel, bi na podlagi tega naredili novo sliko," je še pojasnil epidemiolog, ki konkretnega primera glede učenca ni želel komentirati. Prav tako ni pojasnil, kdaj je bil otrok testiran oziroma koga iz otrokove družine beležijo podatki. Po nekaterih navedbah sicer otrok v današnjo statistiko še ni zajet, saj so podatki od včeraj do polnoči.  Na Nijz sicer ne razkrivajo, koliko ljudi so testirali danes in koliko jih je bilo pozitivnih. 

Položaj je zabrisan

"Virus je še vedno prisoten, kako je prišlo do okužbe v tem primeru, ne vem. Epidemiološko poizvedovanje je v teku, položaj je očitno bolj zabrisan, zato odgovora še ni. Morda ga niti ne bo, včasih ne moremo natančno slediti stikom." Po besedah strokovnjaka so ukrepi zato, da bo tveganih kontaktov čim manj. "V vsakem takem primeru je karantena svetovana ob tveganih stikih. Če starši drugih otrok niso bili v stiku z obolelim, ni razloga za karanteno."

Če si bolan, tudi, če so simptomi blagi, je po njegovem treba ostati doma. To je ena od značilnosti covida-19. Vsi podatki kažejo na kapljično širjenje te bolezni, v redkih primerih je možen tudi drugačen prenos okužbe.

dezurni@zurnal

 

 

 

Komentarjev 7
  • Vesna Dolšak 23:56 02.junij 2020.

    Na tem NIJZ je marsikaj zamegljenega.

  • Avatar ovca
    ovca 15:14 02.junij 2020.

    Zanimivo, kako hitro menjajo epidemiologe. Zakaj pa?

  • Avatar praufo
    praufo 14:39 02.junij 2020.

    evo, še en mojster za basanje ... svaka čast