Zdravje > Aktualno
4042 ogledov

Foto: Slovenijo preleteli vojaški lovci

Prelet vojaških letal
1/6
Anže Petkovšek Pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka Vojnega letalstva ZDA so ob koncu epidemije covida-19 opravili skupen prelet nad Slovenijo.
V zahvalo nad Slovenijo poleteli vojaški lovci. Levica meni, da gre za nepotrebno trošenje goriva: "Kje ste bili, ko je bilo treba pripeljati maske ...?"

Pripadnikom 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske s pilatusi se je nekaj po 13. uri na Jesenicah pridružilo šest ameriških lovcev F-16, ki so tja prileteli iznad Italije. Nato so leteli nad Golnikom in Kranjem, nad Ljubljano so bili okoli ob 13.40.

Spodaj ste lahko prelet spremljali v  živo.

Polet so nadaljevali proti Celju, Mariboru in Ptuju, nato pa obrnili proti Šmarjam pri Jelšah ter nadaljevali proti Brežicam, Metliki, Črnomlju, Kočevju in Postojni. Polet so sklenili v Izoli nekaj pred pol tretjo popoldne.

koronavirus Slovenija Konec epidemije: Od danes dalje je vse to spet dovoljeno

Letala so Slovenijo preletela v dveh ešalonih, med katerima je milja razmika, in sicer na višini približno 1200 metrov s povprečno hitrostjo 425 kilometrov na uro. 

Prelet vojaških letal | Avtor: Anže Petkovšek Pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka Vojnega letalstva ZDA so ob koncu epidemije covida-19 opravili skupen prelet nad Slovenijo. Anže Petkovšek
Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Janez Gaube je v petkovem srečanju z novinarji zagotovil, da bodo polet izvedli v skladu z zakonom o letalstvu. Leteli bodo z razmeroma nizko hitrostjo, tako da velikega hrupa ni pričakovati. "Na ta način se želimo z našimi partnerji v Sloveniji na jasen, glasen in viden način zahvaliti vsem tistim ljudem, ki so dali vse od sebe v boju s covidom-19," je dodal Gaube.

Ameriški obrambni ataše podpolkovnik Ben Shaha je izpostavil, da so v obrambnem sistemu izjemno hvaležni tistim, ki so se v prvih vrstah spopadali z virusom kot novo obliko grožnje. Zato želijo skupaj s slovenskimi oboroženimi silami to hvaležnost tudi izkazati.

 | Avtor:
Kot so dodali na ministrstvu za obrambo, želijo s to potezo ob uradnem preklicu epidemije sporočiti, da se z velikimi tveganji lahko uspešno soočamo le tako, da sodelujemo in si med seboj pomagamo. Ameriški piloti bodo v znak zahvale pred tem preleteli še nekatera italijanska mesta.

Najtežje breme je bilo na plečih zdravstvenih delavcev

K dobri epidemiološki sliki so prispevali vsi, a najtežje breme je bilo na plečih zdravstvenih delavcev v UKC Ljubljana in Maribor, na kliniki na Golniku in v Splošni bolnišnici Celje, na 16 vstopnih točkah za testiranje potencialno okuženih, po domovih za starejše, v 13 zdravstvenih ekipah, oblikovanih za pomoč osebju v domovih za starejše, pa tudi na plečih epidemiologov, so še navedli na obrambnem ministrstvu.

Nekateri so se organizirali sami

Ker prelet slovenskih in ameriških vojaških lovcev ni predviden nad območjem Koroške in Prekmurja, so se letalci v regijah organizirali sami. Kot je zapisano na Facebook strani podjetja Aviofun, ki ima sedež v Libeličah, bodo Koroško s formacijo lastnih letal preleteli sami "v znak spoštovanja vsem, ki so se uspešno spopadali s pandemijo, ter podporo celotni Koroški, ki je prevečkrat zapostavljena". V Libeličah bodo vzleteli ob 13.15, prelet pa je nato predviden do Radelj ob Dravi, od tam pa proti Slovenj Gradcu in Mislinji ter nato še po Mežiški dolini do Črne na Koroškem.

"Zahvala Slovenski vojski in Natu za idejo in planirano izvedbo, prav tako tudi Petru Podlunšku in Pomurskemu aeroklubu za idejo preleta z lastnimi letali," so že zapisali pri podjetju Aviofun. Z letališča v Murski Soboti pa bodo letalci po napovedih vzleteli ob 13.43, prek Prekmurja in Prlekije pa bosta predvidoma eno uro leteli dve skupini po štiri letala, je zapisano na Facebook straneh Petra Podlunška in Aerokluba Murska Sobota.

V Levici kritični

Do preletov vojaških letal so kritični v stranki Levica, kjer menijo, da gre za nepotrebno trošenje goriva in dodatno onesnaževanja okolja. Hkrati pa se sprašujejo, kje so bila "Natova letala, ko je bilo treba pravočasno in brez preplačila prepeljati v Slovenijo maske in drugo opremo", ki so jo najbolj potrebovali prav v bolnišnicah in domovih za starejše, ki jih bodo danes preletavali.

 

Komentarjev 10
  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 19:08 01.junij 2020.

    celotno zdravstvo iz srca hvaležno za to gesto, radikalni levičarji in teroristi Antifa pa protestirajo in cinično sprašujejo, kje so bila letala, ko smo potrebovali medicinsko opremo?? do kod lahko seže ta primitivnost in kako dolgo se bo še pustilo, ...prikaži več da skupina ekstremnih marginalcev/klošarjev terorizira celotno slovenijo. dajte že ukrepat in razgnat drhal, nekateri moramo cele dneve delati.

  • Korona0 16:48 01.junij 2020.

    Strašen "spektakel". In kaj je pri tem polževem preletu, ki je trajal nekaj minut tako impozantnega? F-16 so stara, skoraj odslužena letala, ki so že pred leti izvajala kaj bolj atraktivnega. Zraven pa naši "usrani" pilatusi, ki so sramota letalstva. ...prikaži več Ja, zaposleni pa namesto, da bi delali, so prodajali zijala v nebo (fotografije). Kakšna zahvala je s tem preletom, kdo ve? A je kdo kaj s tem več spravil v žep, ker je malo bolj resno delal ta dva meseca in pol?

  • Avatar jezeran
    jezeran 15:40 01.junij 2020.

    Bolje bi bilo da bi jim dali več denarja, tole z letali je kar nekaj

Sorodne novice