"To je izziv, ki nas čaka v prihodnjih mesecih!"

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
To sporočilo volilcem pošiljata premier Robert Golob in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, ki sta se danes sestala v Ljubljani.
Oglej si celoten članek

"Na prejšnjih volitvah v Evropski parlament leta 2019 je glasovalo premalo Slovencev," je danes v državnem zboru dejala predsednica Evropskega parlamenta (EP) Roberta Metsola, ki je v Slovenijo prišla z namenom, vzpodbujanja volilne udeležbe na evropskih volitvah junija letos. "Zadala sem si nalogo, da razblinim bruseljski mehurček," je povedala.

"Naj nihče ne odloča namesto vas. Volite!" je pozvala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. 

Golob: "Želimo populizem, sovraštvo in nacionalizem?"

Slovenija bo na junijskih volitvah izvolila devet poslancev, enega več kot doslej. Na volitvah 9. junija bomo odločali, v kakšni Evropi želimo živeti, meni predsednik vlade Robert Golob. "Ali želimo živeti v Evropi populizma, v Evropi, kjer bomo sovražni do tujcev, v Evropi, kjer bomo zavračali pravno državo in kjer se bodo ponovno začeli bohotiti nacionalizmi. Ali pa želimo nadaljevati z evropsko potjo, ki je bila Sloveniji v navdih pred 20 leti, ko smo se odločali za vstop V EU. To pa je pot pravne države, pot demokracije in odprte družbe. In pot, po kateri je bila Evropa zgled vsemu svetu," je povedal Golob. "Na kocki je dejansko evropska prihodnost," je dodal in vsakega posameznika pozval k odgovornosti. pozval k odgovornosti vsakega po izpostavil Golob. Menil je, da se moramo zato vsi zavedati svoje odgovornosti do skupne evropske poti.

Evropske volitve V NSi Ljudmilo Novak postavili na sam rep liste: "Konec koncev ..." Slovenija Janša razkril svoje adute Foto: Vlada RS

Predsednica Evropskega parlamenta je izrazila zadovoljstvo, da sta tako njena domovina Malta kot Slovenija sodelovali pri resoluciji Varnostnega sveta ZN o Gazi, ki je bila sprejeta v ponedeljek. 

Evropski parlament prisluhnil malim kmetom

Metsola in Golob sta govorila tudi o najnovejših evropskih ukrepih, povezanih s kmetijstvom. Ti bodo malim kmetom, ki v Sloveniji prevladujejo, bistveno olajšali delovanje, predvsem z zmanjšanjem administrativnih obremenitev, je zagotovil Golob. Spremembe so v prvi vrsti namenjene zmanjšanju administrativnega bremena, s katerim se pri izpolnjevanju pogojev za finančno podporo spopadajo kmetje v EU. Predlog tako med drugim vključuje spremembe okoljskih pogojev glede neobdelane zemlje, kolobarjenja na ornih zemljiščih in pokritosti tal v občutljivih obdobjih. Poleg tega pri kmetijah z manj kot desetimi hektarji obdelovalnih površin ne bi preverjali izpolnjevanja pogojev.

Golob in Metsola sta govorila tudi o populističnih težnjah na področju migracij, ki po besedah Goloba terjajo evropski odgovor, saj populisti ne ponujajo rešitev.

Metsola je povedala, da je v ospredju njenih pogovorov v Sloveniji tudi širitev EU. Poudarila je, da je bil Evropski parlament vedno odločen zagovornik širitve, ki pozitivno vpliva tako na EU kot države kandidatke.

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 27

  • 09:34 27. Marec 2024.

    Naše politikantske stranke bodo za EU poslance kot po navadi nastavile brezjajčne pajace, ki bodo za lepe plače delali to, …

  • 08:28 27. Marec 2024.

    In pohvalila JJ in njegove predsedniške kolega, kateri so prvi obiskali Ukrajino, vi sicer tega niste napisali, ker tega ne …

  • 18:52 26. Marec 2024.

    Jebeš takšno demokracijo ko o najvažnejšem ne odloćamo volilci ampak bagra zbrana v EU PARLAMENTU . V imenu demokracije , …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.