Slovenija
5330 ogledov

V NSi Ljudmilo Novak postavili na sam rep liste: "Konec koncev ..."

Matej Tonin NSi
NSi na novinarski konferenci predstavila listo kandidatov za evropske volitve 2024. Na vrhu Matej Tonin, na samem repu pa aktualna poslanka evropskega parlamenta Ljudmila Novak.

Izvršilni odbor NSi je včeraj zvečer potrdil kandidatno listo za evropske volitve, danes pa so se nekateri od kandidatov predstavili na posebni novinarski konferenci. Prvo mesto so v stranki, kot se je že napovedovalo v minulih tednih, zaupali predsedniku NSi Mateju Toninu. Prav tako bo na listi, sicer na njenem repu, aktualna evropska poslanka Ljudmila Novak. Med kandidati je tudi več aktualnih poslancev NSi. Tudi večina kandidatov je sicer po zaključenem procesu evidentiranja lani jeseni že znanih. V NSi so se tokrat odločili v prve vrste postaviti najvidnejše predstavnike stranke.

Na kandidatni listi se bodo za Toninom v naslednjem vrstnem redu zvrstili predsednica strankinega podmladka Katja Berk Bevc, župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah ter predsednik strankinega Kluba županov in svetnikov David Klobasa, namestnica predsednika sveta stranke in kandidatka stranke že na zadnjih evropskih volitvah Mojca Erjavec, ljubljanska mestna svetnica iz vrst NSi in kandidatka stranke za županjo Ljubljane na zadnjih lokalnih volitvah Mojca Sojar, vodja poslancev in podpredsednik NSi Janez Cigler Kralj, poslanka in podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič ter poslanec in predsednik sveta stranke Jernej Vrtovec.

Listo kandidatov pa torej zaključuje aktualna evropska poslanska Ljudmila Novak. "Konec koncev: vrstni red na evropskih volitvah ni tako zelo pomemben, saj s preferenčnimi glasovi volivci postavijo končni vrstni red," je nenavadno nizko uvrstitev na listi pokomentirala Ljudmila Novak. Še pred štirimi meseci je v Bruslju dejala da bo za evropsko poslanko vnovič kandidirala le, če bo nosilka liste. Danes pa je volivce spomnila, da imajo na volitvah možnost izbire preferenčnega glasu. "Lista NSi je močna, vsakdo izmed nas ima bogate izkušnje, vsakdo izmed nas bi lahko bil odličen poslanec v Evropskem parlamentu," je dodala. 

Volivci bomo v Sloveniji leta 2024 izvolili 9 poslancev Evropskega parlamenta, enega več kot leta 2019.

"Lista Nove Slovenija je močna tako po političnih izkušnjah kot tudi pri konkretnih strokovnih izkušnjah. Tukaj smo zagotovo naredili svoje delo, sestavljena je na način, da smo dali posebna sporočila," je poudaril nosilec liste in predsednik stranke Matej Tonin.

"Mladost je pri nas zelo visoko, znamo jo ceniti," je presenetljivo, visoko drugo mesto na listi za mlado Katjo Berk Bevc pokomentirala poslanka državnega zbora Vida Čadonič Špelič. "David Klobasa prihaja s terena, je župan Sveta Trojica v Slovenskih goricah," je tretjega kandidata na listi opisala Čadonič Špelič. 

Volivec lahko glasuje samo za eno listo kandidatov. Volivec lahko na glasovnici označi enega kandidata, ki mu daje prednost pred ostalimi kandidati na listi, za katero je glasoval (preferenčni glas). Kandidati, ki zberejo več preferenčnih glasov, imajo večje možnosti za izvolitev. 

Mojco Erjavec je opisala kot "žensko, ki ima konkretne izkušnje, ne samo v Bruslju, ampak tudi z delom v lokalni skupnosti". Mojco Sojar pa je označilo za "damo, ki bo na listi predstavljala naše glavno mesto""Gre za močna imena, ki imajo veliko izkušenj z delom v politiki in v stroki. Torej mi ponujamo preizkušene ljudi, ki bi znali dobro voditi to državo, zato bomo dobro tudi predstavljali Slovenijo v Evropskem parlamentu. So ljudje, ki so že veliko naredili, torej lahko rečemo, da so učinkoviti. Ker prihajajo s terena, razumejo potrebe ljudi in bodo znali te potrebe Slovencev predstavljati v Bruslju," je še dodala Čadonič Špelič.

Na vsaki listi je lahko največ toliko kandidatov, kolikor poslanskih sedežev pripada Sloveniji (9). Vsak spol mora biti na listi kandidatov zastopan z najmanj 40 %. Vsaka lista mora biti sestavljena tako, da je najmanj en kandidat vsakega od spolov uvrščen v zgornjo polovico liste. 

"Ponosna in vesela sem, da se bila dvakrat izvoljena v Evropski parlament in da sem v tem času lahko videla razlike med tistim prvim in sedanjim mandatom. Leta 2004 je bilo 10 novih članic, rekli smo, da je Evropa zadihala z obemi krili pljuč. Bilo je veliko navdušenja, veselja, Slovenci smo bili ponosni. Bilo je veliko optimizma, v tem mandatu pa opažam, da je veliko več populizma in zaradi tega ni vseeno, v katero smer bo šla Evropa v prihodnosti," je na novinarski konferenci izpostavila Ljudmila Novak.

"Ali bo še najprej trdna zveza solidarnosti, ohranjanja miru, sodelovanja, demokracije, spoštovanja prava, človekovih pravic, ali bodo prevladali populisti, ki delujejo bolj ali manj razdiralno, egoistično in ne delajo za dobro Evrope in evropskih državljanov, zato so te volitve na nek način izredno pomembne," je dodala. "Evropa je ne samo pred vremenskimi izzivi, ampak tudi pred globalnimi izzivi, zato je zelo pomembno, da čim bolj govori z enim glasom in čim bolj skupaj rešuje notranje probleme in globalne probleme," je še pojasnila Ljudmila Novak. 

Kot zadnji je na novinarski konferenci spregovoril Tonin, nosilec liste. "Nova Slovenija je politična stranka, ki si želi Evropsko unijo okrepiti, seveda pa pri tem odpraviti vse napake, ki jih ima oz. izboljšati področja, kjer je Evropski uniji v preteklosti spodletelo. Zagotovo lahko rečemo, da bo prihodnjih 5-10 let zelo pomembno za samo Evropo, številni to primerjajo s tistim obdobjem po padcu Berlinskega zidu. Pred nami so trije ključni izzivi: varnostni, gospodarski in pa demografski," je med drugim dejal Tonin v svojem govoru na novinarski konferenci.

Dejal je, da bo v primeru osebnega neuspeha, torej če ne bo izvoljen za evropskega poslanca, treba povleči tudi nekatere politične posledice, ki da bodo jasne oktobra letos, ko bo tudi kongres stranke. Če bo izvoljen za evropskega poslanca, Tonin ne vidi težav, da bi v prihodnje istočasno vodil tudi stranko, spomnil se je na Ljudmilo Novak, Boruta Pahorja ter Tanjo Fajon, ki so te dve funkciji združevali v preteklosti. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Idioti 18:18 26.marec 2024.

    Ta tvoja Milka - Ljudmila je politik takšnega kova , da bi še jaz glasoval takoj za njo , sam da se odreće javno Cerkve ! Za vse ostalo ji zaupam , da naredi po svoji pameti !

  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 15:28 26.marec 2024.

    Tonin se še ne zaveda, da tisti, ki sam rine v ospredje, po navadi konča na repu!

  • Avatar Leon
    Leon 15:06 26.marec 2024.

    Tonin je pozabil kako so ga učili faroši ....in zadnji bodo prvi .