Slovenija
8979 ogledov

Eni solirajo, drugi v težavah, SDS si mane roke

Janez Janša Urška Bačovnik Janša Romana Tomc Anže Logar SDS
1/2
Saša Despot
Koliko poslancev bo na račun padca zaupanja v Golobovo vlado in razprtij na desni na evropskih volitvah pridobila SDS?

Med strankami, ki imajo svoje poslance v Evropskem parlamentu (EP), je najbolj pohitela stranka SLS, ki je že prejšnji teden sporočila, da za nosilca liste kandidatov, ki se bodo potegovali za poslance, imenuje Petra Gregorčiča, nekdanjega predsednika programskega sveta RTVS. S tem so presenetili NSi, s katerimi se dogovarjajo o možnosti za skupno listo.

Na desnici koalicije za  nastop na volitvah, kot kaže, ne bo

volitve v evropski parlament 2019, Ljudmila Novak | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Aktualna poslanka NSi Ljudmila Novak je dan po tem v Bruslju poudarila, da bo za evropsko poslanko vnovič kandidirala le, če bo nosilka liste. "Dala sem pogoj, če bom prva na listi, bom na listi, če ne bom, nič hudega," je dejala Novak in s tem izključila možnost, da bi kandidirala na skupni listi obeh strank, če bi prišlo do dogovora.  

volitve v evropski parlament 2019, Granc Bogovič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
NSi in SLS sta se doslej dogovarjali za skupni nastop na evropskih volitvah, ki bodo 9. junija prihodnje leto. Sedanji poslanec SLS Franc Bogovič pravi, da so v SLS za dogovore še odprti. "Mi dogovorov nismo zaprli in ni dokončno, da gre SLS sama na evropske volitve, želimo pa biti v vsakem primeru pripravljeni, da bomo, če ne bo dogovora, imeli samostojno listo katere nosilec bo Peter Gregorčič. Zavedam se, da moramo v stranki, ki na domačih parlamentarnih volitvah ni dobila štirih odstotkov, vrste okrepiti, s tistimi, ki prinesejo, ki prinesejo dodatne glasove, eden je zagotovo dr. Gregorčič," pravi Bogovič.

NSi in SLS sta že imeli skupno listo na volitvah 2014 in dobili dva poslanca. Na zadnjih volitvah pa je Bogovič kandidiral na skupni SDS in NSi listi in bil ponovno izvoljen s preferenčnimi glasovi. "Sam sem dvakrat kandidiral, nikoli kandidature nisem pogojeval z mestom na listi, tudi zdaj ne," dodaja Bogovič. 

Ljudmila Novak pomembna na obeh straneh

Po ocenah poznavalcev v Bruslju, pa je malo verjetno, da bo Gregorčič tista gonilna sila, ki bo pritegnila prav veliko volivcev, zato je verjetnost, da bo SLS dobila svojega poslanca mala. Še bolj je pod vprašajem izvolitev poslanca NSi, če na listi ne bo Ljudmile Novak (kot nosilca bi v stranki raje videli Mateja Tonina ali Jerneja Vrtovca), ki je na prejšnjih volitvah dobila 19.178 preferenčnih glasov. Ker se strankama ni uspelo dogovoriti za skupno listo, nekateri poznavalci celo prikimavajo zapisu, ki ga je na omrežju X objavil predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša. Janša meni, da bosta zaradi teh potez iz evropskega parlamenta izpadli obe stranki, tako SLS kot NSi. "Glasovi se bodo ob 10-odstotnem pragu najverjetneje razdrobili do te mere, da ga niti SLS niti NSi ne bosta mogli doseči," je zapisal Janša. 

Koliko bo pridobila SDS?

volitve v evropski parlament 2019, Romana Tomc | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ob tem je veliko vprašanje, koliko poslancev bi lahko na račun izpada NSi in SLS pridobila SDS. Ob Bogoviču, sicer članu SLS, sta aktualna poslanca SDS Romana Tomc in Milan Zver. "Lista še ni oblikovana, imamo pa več kot 20 kandidatov, vsi so dobri in prepoznavni. Znotraj tega se bodo iskale najboljše možnosti, se bo taktiziralo, računalo, preverjalo, analiziralo, delalo raziskave. Precej stvari je odprtih," pravi Tomc. 

Slovenija ima v Evropskem parlamentu zdaj osem poslancev, v naslednji sestavi jih bo devet. Trenutna domača politična situacija, velik upad zaupanja v vlado, kar bo posledično vodilo v nizko volilno udeležbo ob sicer tradicionalno discipliniranem desnem volilnem telesu, so voda na mlin SDS, ki bo v naslednji sestavi Evropskega parlamenta skoraj zagotovo imel enega ali dva poslanca več, pravijo v Bruslju. 

Bodo volivci na evropskih volitvah kaznovali Goloba?

"To so zelo nehvaležna vprašanja v tem trenutku," na vprašanje, ali bo ponovno med kandidati, pravi Irena Joveva. "Jaz odkrito povem, da ne morem odgovarjati," pa dodaja Klemen Grošelj. Joveva in Grošelj sta bila leta 2019 izvoljena na listi LMŠ, ki se je kasneje spojila s Svobodo. Njuna redkobesednost je seveda povezana z aktualnimi razmerami v domači politiki, ki bistveno vpliva na voljo volilcev tudi na evropskih volitvah. "Svoboda začenja evidentiranje kandidatov, organi stranke pa bodo odločili, kam nas bodo postavili ali na listo ali ne ali na katero mesto," še pravi Grošelj, ki se v Bruslju sicer omenja kot možen kandidat za evropskega komisarja. Za to mesto bi ga seveda lahko predlagala samo Golobova vlada. 

Matjaž Nemec iz SD, poleg njega je iz te stranke v Evropskem parlamentu poslanec tudi Milan Brglez, pravi, da v SD sicer ne občutijo padca naklonjenosti vladi, da pa jih skrbi, da se volitev ne bodo udeležili politično neopredeljeni volilci, ki se vedno bolj odmikajo od politike, oziroma se za odhod na volišče odločajo na podlagi notranjepolitičnih dogodkov. "Zelo pomembna bo mobilizacija volivcev, a tukaj so naši politični nasprotniki bistveno spretnejši. Desna sredina svoje volilce zna mobilizirati," pravi Nemec. SD sicer trenutno kaže, da lahko v evropskem parlamentu dobijo en mandat, torej enega manj kot trenutno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • marko8 13:03 22.november 2023.

    Pa volilni tudi čakamo na našo zmago SDS...na evropskih in na predčasnih volitvah, če bo ta koalicija kmalu razpadla... Naj delajo sposobni....ne pa vlada v senci...čaka na sonce

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:15 22.november 2023.

    manejo si roke že 32 let na naš račun, ker jih državljani ocenjujejo po minulem slabem delu imajo z vsakimi volitvami manj volivcev na svoji strani ! Bodimo realni, mediji ! da ne boste še vi izgubili bralce in sponzorje !

  • bobubob 14:02 21.november 2023.

    Samo da so odgovorno protikovidno zaščiteni, seveda s pravim 'cepivom' in ne s slanico - pa bo politični prostor kmalu lepši. Morda bo prav zato dobil prostor tudi kak poštenjak, imetnik hrbtenice in zdrave pameti. Z veseljem ga bom volil, ...prikaži več, pa ne glede na to, ali gleda na levo ali desno. Če bo poleg tega imel še lepe oči, ga bo morda volil še kdo.