Slovenija
2133 ogledov

"To je izziv, ki nas čaka v prihodnjih mesecih!"

Vlada RS
To sporočilo volilcem pošiljata premier Robert Golob in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, ki sta se danes sestala v Ljubljani.

"Na prejšnjih volitvah v Evropski parlament leta 2019 je glasovalo premalo Slovencev," je danes v državnem zboru dejala predsednica Evropskega parlamenta (EP) Roberta Metsola, ki je v Slovenijo prišla z namenom, vzpodbujanja volilne udeležbe na evropskih volitvah junija letos. "Zadala sem si nalogo, da razblinim bruseljski mehurček," je povedala.

"Naj nihče ne odloča namesto vas. Volite!" je pozvala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. 

Golob: "Želimo populizem, sovraštvo in nacionalizem?"

Slovenija bo na junijskih volitvah izvolila devet poslancev, enega več kot doslej. Na volitvah 9. junija bomo odločali, v kakšni Evropi želimo živeti, meni predsednik vlade Robert Golob. "Ali želimo živeti v Evropi populizma, v Evropi, kjer bomo sovražni do tujcev, v Evropi, kjer bomo zavračali pravno državo in kjer se bodo ponovno začeli bohotiti nacionalizmi. Ali pa želimo nadaljevati z evropsko potjo, ki je bila Sloveniji v navdih pred 20 leti, ko smo se odločali za vstop V EU. To pa je pot pravne države, pot demokracije in odprte družbe. In pot, po kateri je bila Evropa zgled vsemu svetu," je povedal Golob. "Na kocki je dejansko evropska prihodnost," je dodal in vsakega posameznika pozval k odgovornosti. pozval k odgovornosti vsakega po izpostavil Golob. Menil je, da se moramo zato vsi zavedati svoje odgovornosti do skupne evropske poti.

volitve v evropski parlament 2019, Ljudmila Novak Evropske volitve Slovenija V NSi Ljudmilo Novak postavili na sam rep liste: "Konec koncev ..." Janezu Janša Slovenija Janša razkril svoje adute
Premier Robert Golob in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Predsednica Evropskega parlamenta je izrazila zadovoljstvo, da sta tako njena domovina Malta kot Slovenija sodelovali pri resoluciji Varnostnega sveta ZN o Gazi, ki je bila sprejeta v ponedeljek. 

Evropski parlament prisluhnil malim kmetom

Metsola in Golob sta govorila tudi o najnovejših evropskih ukrepih, povezanih s kmetijstvom. Ti bodo malim kmetom, ki v Sloveniji prevladujejo, bistveno olajšali delovanje, predvsem z zmanjšanjem administrativnih obremenitev, je zagotovil Golob. Spremembe so v prvi vrsti namenjene zmanjšanju administrativnega bremena, s katerim se pri izpolnjevanju pogojev za finančno podporo spopadajo kmetje v EU. Predlog tako med drugim vključuje spremembe okoljskih pogojev glede neobdelane zemlje, kolobarjenja na ornih zemljiščih in pokritosti tal v občutljivih obdobjih. Poleg tega pri kmetijah z manj kot desetimi hektarji obdelovalnih površin ne bi preverjali izpolnjevanja pogojev.

Golob in Metsola sta govorila tudi o populističnih težnjah na področju migracij, ki po besedah Goloba terjajo evropski odgovor, saj populisti ne ponujajo rešitev.

Metsola je povedala, da je v ospredju njenih pogovorov v Sloveniji tudi širitev EU. Poudarila je, da je bil Evropski parlament vedno odločen zagovornik širitve, ki pozitivno vpliva tako na EU kot države kandidatke.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 27
  • Nelaži 09:34 27.marec 2024.

    Naše politikantske stranke bodo za EU poslance kot po navadi nastavile brezjajčne pajace, ki bodo za lepe plače delali to, kar so delali že doslej; NIČ. Zato se vse več ljudi izogiba teh EU volitev, ker EU posčanci ne zastopajo ...prikaži več interesov narodov držav ampak zastopajo zgolj interese NWO pedofilne kabala mafije. (Imeli ne boste nič in boste srečni)

  • Plavi-mil 08:28 27.marec 2024.

    In pohvalila JJ in njegove predsedniške kolega, kateri so prvi obiskali Ukrajino, vi sicer tega niste napisali, ker tega ne smete, ampak tukaj ji pa plesalka na rdeči preprogi UKZ in mogla vzeti besede, ji dati opomin ali kako drugače ...prikaži več ovirati, le s kakšno težavo je ptičja stranka SS požrla to pohvalo, verjetno se jim je zaletelo že ob besedi JJ.

  • Idioti 18:52 26.marec 2024.

    Jebeš takšno demokracijo ko o najvažnejšem ne odloćamo volilci ampak bagra zbrana v EU PARLAMENTU . V imenu demokracije , bi morali komisarje voliti direktno in vsak bi moral imeti 2 protikandidata . Će bi bilo tako , ne bi ...prikaži veči noben glasoval za tisto USA prostitutko !