Jeseni znova zapiranje države? Tako odgovarja minister Poklukar!

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Le z zadostno precepljenostjo se bomo lahko izognili zapiranju države.
Oglej si celoten članek

"Projekcije jasno kažejo, da ob 70- odstotni ali višji precepljenosti Sloveniji najverjetneje ne grozi razmišljanje o tem, da bi se morali popolnoma zapreti," je v oddaji 24UR ZVEČER za POP TV povedal minister za zdravje Janez Poklukar. "Vendar pa ni bistveno le, da dosežemo teh 70 odstotkov, pač pa tudi, kdaj jih moramo doseči. Doseči jih moramo do prvega oktobra, če se hočemo izogniti temu, da se ne bomo pogovarjali o tem, kdaj in kako se bo družba zapirala." Epidemija naj bi po napovedih vrh namreč dosegla že oktobra.

Pogoj precepljenosti izpolnjen takoj po cepljenju

Poklukar je tudi poudaril, da je bila uvedena sprememba, da vsi, ki so dvakrat cepljeni, takoj dobijo QR-kodo, ki velja za vse dejavnosti.

PCT ni potreben Krek: "Jeseni bo veljal čisto nov semafor ukrepov"

Pogoj cepljenosti, ki poleg testiranja in prebolelosti velja za opravljanje nekaterih dejavnosti in za vstop v državo, po novem lahko dokažejo tisti, ki so se cepili z dvema odmerkoma cepiva Biontecha in Pfizerja, cepiva Moderne, Sputnika, Sinovac Biotecha, Sinopharma in AstraZenece. Velja tudi kombinacija dveh predhodno naštetih cepiv. Za izpolnitev pogoja cepljenosti je dovolj tudi en odmerek cepiva Johnson&Johnson.

Doslej je namreč veljalo, da je pogoj cepljenosti izpolnjen šele teden dni po prejemu drugega odmerka cepiva Pfizer, 21 dni po prejemu prvega odmerka AstraZenece in 14 dni po polnem cepljenju z drugimi cepivi. Za cepivi AstraZenece se začne odlok sicer uporabljati po preteku 14 dni od sobote, torej po 11. septembru. 

Strokovna skupina potrdila semafor, ki ima šest faz

Kakšni ukrepi točno nas čakajo ob povečanju okužb in števila hospitaliziranih bolnikov sicer ni čisto jasno. Včeraj je strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar, razpravljala o semaforju ukrepov, ki ima šest faz, o čemer več pišemo v prispevku Namesto semaforja šest faz?

Pričakuje se, da bo glavni kriterij za ukrepe zasedenost bolniških postelj, strokovna skupina pa veliko polaga na izpolnjevanje pogoja PCT, ki se bo ob naraščanju epidemije zaostril, tako da bo potrebno pogostejše testiranje.

Meja pri 300 intenzivnih posteljah

Logarjeva je zjutraj za N1 dejala, da bodo pri semaforju ukrepov upoštevali število zasedenih postelj za intenzivno nego, pri čemer naj bi bila zgornja meja 300. To je po pisanju N1 število, pri katerem bi lahko strokovna skupina predlagala zapiranje družbe oz. t. i. lockdown. "Med 20 in 300 bo 'gradacija', ki jo moramo opredeliti," je povedala Logarjeva. Nekaterim članom skupine se je ta številka po pisanju N1 sicer zdela previsoka. Največ intenzivnih postelj je bilo zasedenih v začetku novembra lani, ko je bilo 212 intenzivnih bolnikov.

Rast epidemije Predlog novega semaforja: Tako bodo zaostrovali, ko bo epidemija rasla!

V strokovni skupini so mnenja, da lahko sistem PCT družbo ohranja odprto, če ga upoštevajo tako uporabniki kot ponudniki storitev in dejavnosti. "Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da sistem PCT ni namenjen omejevanju, ampak temu, da je dejavnost odprta, čeprav bi bila v podobnih pogojih lani ali spomladi že davno zaprta," je pojasnila Logarjeva.

Strokovna skupina bi lahko po napovedih ob slabšanju epidemioloških razmer predlagala tudi bodisi omejitev števila strank v trgovinah in storitveni dejavnosti bodisi obvezen pogoj PCT za stranke. Ta pa naj ne bi veljal za obisk živilskih trgovin.

Podrobnosti semaforja ukrepov bodo predstavili v drugi polovici tedna, ko bo o njem razpravljala in ga sprejela tudi vlada.

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 12:09 31. Avgust 2021.

    Alexis Bugnoli iz Vatikana sporoča; Ko bodo cepljeni spoznali, da so bili prevarani bodo ubijali kovid zdravnike in kovid politike.

  • 11:15 31. Avgust 2021.

    zaprite sebe na dob laznivci lopovski

  • 11:14 31. Avgust 2021.

    čimprej vse zapret...čimprej!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.