Slovenija
23885 ogledov

Predlog novega semaforja: Tako bodo zaostrovali, ko bo epidemija rasla!

Vlada Mateja Logar Milan Krek Vlada RS
Dokončno bodo predlog oblikovali v ponedeljek, a nekaj stvari je že jasnih.

Svetovalna skupina za covid-19 bo v ponedeljek sprejela predlog novega semaforja ukrepov. Bo besedah vodje skupine Mateje Logar bo ob ostalih dejavnikih glavni zasedenost bolniških postelj. Če bo število okužb raslo, bodo PCT-pogoj razširili in povečali zahtevano pogostost testiranja.

Dokončen predlog bodo sprejeli v ponedeljek

Svetovalna skupina za covid-19 v tem tednu predlaga, da se ohranijo do sedaj veljavna priporočila. Bodo pa po besedah vodje skupine Mateje Logar postopoma začeli s preoblikovanjem semaforja. Dokončen predlog semaforja naj bi sprejeli na sestanku strokovne skupine v ponedeljek.

brezje PCT ni potreben Slovenija Krek: "Jeseni bo veljal čisto nov semafor ukrepov"

Upoštevali bodo zasedenost bolniških postelj

S 40-odstotno precepljenostjo po besedah Logarjeve število okužb ni več tako pomembno. "Vemo pa tudi, da je v Sloveniji glavni omejujoči dejavnik število bolniških postelj, zato bomo tako kot verjetno še številne druge evropske države semafor ukrepov prilagajali temu," je pojasnila Logarjeva. Vseeno naj bi upoštevali tudi druge kazalnike.

S PCT želijo ohraniti družbo odprto

V strokovni skupini so mnenja, da lahko sistem PCT družbo ohranja odprto, če ga upoštevajo tako uporabniki kot ponudniki storitev in dejavnosti. "Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da sistem PCT ni namenjen omejevanju, ampak temu, da je dejavnost odprta, čeprav bi bila v podobnih pogojih lani ali spomladi že davno zaprta," je povedala Logarjeva.

Janez Poklukar v UKC Maribor Slovenija Močno sporočilo Poklukarja učiteljem

Ob poslabšanju razmer pogostejše testiranje

Če se bo epidemiološka slika še slabšala, bodo v strokovni skupini predlagali, da bi se sistem PCT razširil, pogostost testiranja pa povečala. Po besedah Logarjeve je predvideno, da bi se s slabšanjem epidemiološke situacije postopoma tudi za zaposlene, ki se zdaj testirajo enkrat tedensko, povečala frekvenca testiranja.

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Hitri testi so veljavni le 48 ur

Čeprav je vlada nekaterim zaposlenim omogočila tedensko testiranje, pa Logarjeva poudarja, da je strokovna skupina mnenja, da so hitri antigenski testi veljavni 48 ur. Ob tem opozarja, naj ljudje s simptomi opravijo PCR-test, ki velja kot dokaz za potrditev okužbe.

Vlada na Brdu pri Kranju, Mateja Logar Covid-19 Slovenija To je glede ukrepov, ki jih načrtujejo za jesen, povedala Logarjeva

Pri cepljenju slabši od ostalih

Logarjeva ocenjuje, da smo pri cepljenju pozni, saj smo slabši od številnih evropskih držav. "Zanimivo je, da smo dolgo poslušali o tem, kako je na Švedskem, zdaj ko je tam precepljenost blizu 90-odstotna, pa primerjava s Švedsko ni več tako popularna," je še dejala Logarjeva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • blayo 22:31 25.avgust 2021.

    Hehe, blamaža 😂 Bolje bi bilo če bi tole počel predstavnik vlade za stike z javnostjo. Pa tudi če nima pojma o stroki, vsaj pravilno bi prebral podatke z lista. Upam 😂

  • molka 22:24 25.avgust 2021.

    nasi neumni butasti strokovnjaki ali vedezevalke ala kure

  • nateg 20:14 25.avgust 2021.

    Švedska prevepljena 90%, hehehe. Osebek na kateri dozi si že ti 72????