Slovenija
26698 ogledov

Močno sporočilo Poklukarja učiteljem

Janez Poklukar v UKC Maribor UKC Maribor
Poklukar tudi o kriterijih za nov semafor ukrepov.

"Za nami je leto in pol izkušenj z novim koronavirusom in zdaj že vemo, kako ukrepati in uporabiti zdravo kmečko pamet, zato ne potrebujemo razglašanja epidemije. Zadošča spoštovanje najširšega družbenega dogovora, da pomagamo drug drugemu," na vprašanje ali vlada zaradi porasta novih okužb načrtuje ponovno razglasitev epidemije, odgovarja minister za zdravje Janez Poklukar. 

Kdo določa obseg epidemije?

Na vprašanje, ali bo imela Slovenija dovolj zmogljivosti v bolnišnicah za obvladanje četrtega vala, Poklukar odgovarja, da obsega epidemije ne določa zdravstvo, pač pa vsi skupaj. "Ključno sporočilo mora biti tudi danes, da projekcije niso rožnate in so razmere resne, zato začnimo striktno izvajati dogovorjene ukrepe vsi skupaj. Eden ključnih ukrepov je zagotovo cepljenje," je dodal.

"Še enkrat poziv vsem prebivalcem, da nemudoma pristopijo k cepljenju. Cepljenje je edino, ki prinaša zmago. Gre za enotnost, s katero lahko obvladamo grožnjo, ki prihaja," janez Poklukar, minister za zdravje. 

Nov semafor ukrepov

Ministrstvo naj bi v naslednjih dneh pripravilo projekcije razvoja epidemije in s tem povezan semafor ukrepov, ki bo, kot je pred dnevi v intervjuju za Žurnal24 napovedal direktor NIJZ Milan Krek, popolnoma nov. Minister je danes sporočil še, da bodo glede na izkušnje v zadnjem letu in pol, kriteriji za sprejemanje določenih ukrepov osredotočeni predvsem na zasedenost bolnišničnih in intenzivnih postelj. Novi semafor bo zato po njegovih besedah najverjetneje temeljil prav na teh podatkih.

"Če kdo, bi moralo šolstvo zaupati v znanost"

Minister se je odzval tudi na dogajanje med šolniki. Kot je znano, je ravnatelj osnovne šole v Preboldu Peter Žurej ministrstvo med drugim spraševal o dokazih, da virusi povzročajo bolezni. "Po 18 mesecih boja celega sveta proti istemu nasprotniku je nevmesno javno polemizirati o tem, ali virus je ali virusa ni," pravi minister in dodaja, da je presenečen nad rezultatom precepljenosti v vzgoji in izobraževanju. "Če kdo, potem bi moralo šolstvo zaupati v znanost. Vse, kar je odstopanja od 100 odstotno, je nerazumljivo."

 

Komentarjev 27
  • Avatar Leon
    Leon 09:40 26.avgust 2021.

    Ne razumem delitev na LEVIČARJI -DESNIČARJI ? Bolezen tega ne pozna . Problem je odnos oblastnikov do ljudstva . Kdo so ljudje ,ki zagovarjajo takšno delo vlade kot uspešno kljub vsem korupcijskim poslom od mask , respiratorjev in testerjev ? ...prikaži več? Kako lahko nekdo sprejme žalitev ministra Hojsa ,da ljudi zmerja s svinjami ,ker se ne strinjajo z njegovimi metodami ? Jaz nisem LEVIČAR ,vendar ne podpiram teh dejanj in bom tudi jutri glasno protestiral .

  • mihatirs 08:14 26.avgust 2021.

    V VLADO NE ZAUPA NOBEN VEČ...zato pa je tko...in potem malo težje zaupaš v STROKO, ki je politično diktirana ...da o STROKOVNI skupini sploh ne govorimo..kup nesposobnih ljudi!

  • kapibara1 08:01 26.avgust 2021.

    Tale pa zmaga: ...obvladamo grožnjo, ki prihaja," ...