Stop za AstraZeneco. Kaj to pomeni za tiste, ki čakajo na drugi odmerek?

Foto: Vlada RS Bojana Beović Foto: Saša Despot cepljenje Foto: Saša Despot cepljenje Foto: Profimedia Covid-19, cepljenje Foto: Epa Novice: Nov zakon: bo cepljenje obvezno in globe višje? - Cepljenje
"Zaradi novih spoznanj se pri cepljenju neprestano spreminjajo pristopi. Ne bi bilo prav, če jih tudi v Sloveniji ne bi upoštevali," poudarja Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje.
Oglej si celoten članek

Cepivo AstraZenece je po njenih besedah možno uporabljati tako, da se z drugim odmerkom cepi 4 do 12 tednov po prvem cepljenju. Takšna so navodila Evropske agencije za zdravila (Ema). Kasnejše raziskave so pokazale, dodaja Beovićeva, da je cepivo bolj učinkovito, če oseba dobi drugi odmerek po 12 tednih.

"Cepivo AstraZenece je zelo učinkovito že po prvem odmerku. Tudi Ema navaja, da zaščita nastane že po treh tednih po prvem odmerku. Ta zaščita ostane enako dobro vsaj tri mesece, zato drugi odmerek svetujemo po treh mesecih," pojasnjuje.

Ko človek covid preboli, je kar nekaj časa imun. "Cepljenje teh oseb je smiselno šele, ko pričakujemo, da se bo imunost zaradi prebolelosti bolezni zmanjševala. Za zdaj je to po 6 do 8 mesecih. V času, ko je imunost po prebolelosti še prisotna, je smiselno cepljenje samo z enim odmerkom. Saj bolezen deluje kot prvi odmerek, z dejanskim cepljenem ga le spodbudimo. Kasneje, po osmih mesecih, o imunosti nismo več prepričani, zato svetujemo cepljenje z dvema odmerkoma," pravi Beovićeva.  

Foto: Epa Cepljenje

Zelenega digitalnega potrdila oziroma cepilnega potnega lista še ni, upamo lahko, da bo tudi politika na evropski ravni upoštevala ta navodila stroke, poudarja Beovićeva in pojasnjuje, da se Slovenija z nekaterimi sosednjimi državami dogovarja, da bo za prehod meje dovolj že eno cepljenje.

Dejstvo je, da se je Evropska unija odločila, da ne bo več kupovala cepiva AstraZenece, zato se poraja vprašanje, ali bo v Sloveniji dovolj cepiva za drugi odmerek vsem. "Trenutno je na voljo še 49 tisoč odmerkov AstraZenece, v maju in juniju je zagotovljenih še 96 tisoč odmerkov. Trenutno potrebuje drugi odmerek 133 tisoč ljudi, zato ni bojazni, da bi cepiva zmanjkalo," miri šefica svetovalne skupine za cepljenje.

Dejstvo, da EU ne bo več nadaljevala s pogodbami z AstraZeneco, je lahko problematično le, če drugih cepiv ne bo dovolj. Je pa dejstvo, da se povečuje proizvodnja pri Pfeizer/BionTechu.

Foto: Saša Despot cepljenje

"Pričakujemo tudi dve novi cepivi: beljakovinsko cepivo Novavac in mRNA cepivo Curevac. Pričakujemo tudi registracijo ruskega cepiva Sputnik 5, ki se uporablja že v enem odmerku. Ustavitev pogodb z AstraZeneco je le malo problematično, saj so vektorska cepiva, kot je cepivo AstraZenece, manj zanimiva za tretje odmerke, ker se proti vektorju, to je nosilnemu virusu, razvije imunost, to pa zmanjšuje kakovost odgovora na cepivo," še dodaja.  

Cepljenje proti covid-19 že kaže učinkovitost tudi v Sloveniji. Zmanjšuje se pogostost bolezni zlasti pri starejših. Ob ukrepih, ki so trenutno v veljavi, zadošča že 50-odstotna precepljenost. "Seveda si želimo dodatnega sproščanja ukrepov, zato bo potrebna večja precepljenost, ki bo zagotovila kolektivno imunost, kar se zgodi pri 70 do 80 odstotkih cepljenega prebivalstva. Do takrat si normalnega delovanja kulture, športa, turizma in drugega lahko varno zagotovimo z upoštevanjem kratice PCT. Če se želimo družiti z drugimi ljudmi, moramo biti prebolevniki, biti cepljeni ali pa imeti negativen test," je jasna Beovićeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 15:06 11. Maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu 0d doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje …

  • 07:25 11. Maj 2021.

    "Kaj to pomeni za tiste, ki čakajo drugi odmerek..." Pomeni, da se združijo in vložijo skupinsko odškodninsko tožbo proti VSEM, …

  • 00:40 11. Maj 2021.

    Vlada, z najbolj butasto strokovno ekipo za covid na svetu, zadevi z cepljenjem ni kos. Ko bi vsaj že končno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.