To po srečanju sporočata Janša in Plenković

Foto: Kabinet predsednika vlade
Foto: Kabinet predsednika vlade
Na Otočcu sta se srečala premierja Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Andrej Plenković, ki sta govorila o trenutnih epidemioloških razmerah.
Oglej si celoten članek

Premierja obeh držav sta razpravljala o trenutni epidemiološki situaciji v obeh državah in ukrepi za zajezitev širjenja virusa. Dogovorila sta se za še tesnejše stike epidemioloških strokovnjakov iz obeh držav, saj se, kot je povedal Janez Janša, zavedajo, da lahko koordinirane akcije obrodijo sadove. 

V obeh državah se pripravlja aplikacija za sledenje stikov. Tovrstna aplikacija je po Janševem mnenju "eden od ključnih instrumentov, ki lahko omogoči ljudem tudi v teh časih nove normalnosti kolikor toliko običajno opravljanje delovnih obveznosti kot tudi preživljanje dopusta". Po besedah hrvaškega premierja Andreja Plenkovića naj bi pri naših južnih sosedih ta bila pripravljena v roku desetih dni. "Menimo, da uporaba sodobne tehnologije v skladu s pravili o zaščiti zasebnosti lahko pomaga pri preprečevanju širjenja okužbe," je dejal.  

Janša je poudaril, da imata državi praktično podobne podatke in podobne izkušnje glede tega, kaj je najnevarnejše okolje za širjenje okužbe. Med te bazična turistična dejavnost po Janševih besedah ne spada. Plenković je poudaril pomen usklajenih ukrepov med državama. Trenutno je na Hrvaškem po njegovih besedah več kot 90 tisoč slovenskih državljanov.  

Državi imata do držav na takoimenovani rdeči listi podoben režim. Kot je poudaril Janša, ima Hrvaška še manj izjem, kot jih ima Slovenija za vstop državljanov iz tretjih držav. Plenković je napovedal, da bodo sprejeli še nove ukrepe, ki jih je predlagala civilna zaščita. "Pozorno spremljamo razmere v sosednjih državah," je dejal hrvaški premier. 

Na Hrvaškem število okuženih narašča

To je bilo prvo dvostransko srečanje premierjev Janše in Plenkovića v živo, sta se pa v zadnjem času v zvezi s pandemijo covida-19 večkrat slišala po telefonu. Razmere glede novega koronavirusa so se na Hrvaškem v zadnjih tednih močno zaostrile, v preteklem dnevu so potrdili 116 novih okužb, največ doslej. Zaradi porasta okužb je Slovenija v soboto Hrvaško umaknila z zelenega seznama epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopiti brez omejitev.

Plenković je ob teh podatkih zatrdil, da je sedem hrvaških obalnih županij, kjer je največ slovenskih turistov, v t. i. zelenem območju. "To je pomembno zagotovilo slovenskim turistom, ki želijo priti na Hrvaško," je dejal.

V hrvaški delegaciji so poleg Plenkovića še notranji minister Davor Božinović, minister za zdravje Vili Beroš, minister za turizem Gari Cappelli ter dva člana hrvaškega kriznega štaba - direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak in vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić. Slovensko delegacijo poleg Janše sestavljajo še minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, notranji minister Aleš Hojs, vladni govorec Jelko Kacin in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 13:11 11. Julij 2020.

    nikogar več ne zanima meja, ne arbitraža, kamor so vtaknili milijone davkoplačevalskega dnarja, vse mogoče prijave in kazni nedolžnim ribičem …

  • 21:17 10. Julij 2020.

    Janša je iz prve roke dobil obveščevalne podatke, v zameno za odprto mejo , kar seveda tu ne pišete , …

  • 20:17 10. Julij 2020.

    Srečanje brez veze. trla baba lan

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.