Slovenija
2733 ogledov

To po srečanju sporočata Janša in Plenković

Janez Janša Andrej Plenković Kabinet predsednika vlade
Na Otočcu sta se srečala premierja Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Andrej Plenković, ki sta govorila o trenutnih epidemioloških razmerah.

Premierja obeh držav sta razpravljala o trenutni epidemiološki situaciji v obeh državah in ukrepi za zajezitev širjenja virusa. Dogovorila sta se za še tesnejše stike epidemioloških strokovnjakov iz obeh držav, saj se, kot je povedal Janez Janša, zavedajo, da lahko koordinirane akcije obrodijo sadove. 

V obeh državah se pripravlja aplikacija za sledenje stikov. Tovrstna aplikacija je po Janševem mnenju "eden od ključnih instrumentov, ki lahko omogoči ljudem tudi v teh časih nove normalnosti kolikor toliko običajno opravljanje delovnih obveznosti kot tudi preživljanje dopusta". Po besedah hrvaškega premierja Andreja Plenkovića naj bi pri naših južnih sosedih ta bila pripravljena v roku desetih dni. "Menimo, da uporaba sodobne tehnologije v skladu s pravili o zaščiti zasebnosti lahko pomaga pri preprečevanju širjenja okužbe," je dejal.  

Janša je poudaril, da imata državi praktično podobne podatke in podobne izkušnje glede tega, kaj je najnevarnejše okolje za širjenje okužbe. Med te bazična turistična dejavnost po Janševih besedah ne spada. Plenković je poudaril pomen usklajenih ukrepov med državama. Trenutno je na Hrvaškem po njegovih besedah več kot 90 tisoč slovenskih državljanov.  

Državi imata do držav na takoimenovani rdeči listi podoben režim. Kot je poudaril Janša, ima Hrvaška še manj izjem, kot jih ima Slovenija za vstop državljanov iz tretjih držav. Plenković je napovedal, da bodo sprejeli še nove ukrepe, ki jih je predlagala civilna zaščita. "Pozorno spremljamo razmere v sosednjih državah," je dejal hrvaški premier. 

Na Hrvaškem število okuženih narašča

To je bilo prvo dvostransko srečanje premierjev Janše in Plenkovića v živo, sta se pa v zadnjem času v zvezi s pandemijo covida-19 večkrat slišala po telefonu. Razmere glede novega koronavirusa so se na Hrvaškem v zadnjih tednih močno zaostrile, v preteklem dnevu so potrdili 116 novih okužb, največ doslej. Zaradi porasta okužb je Slovenija v soboto Hrvaško umaknila z zelenega seznama epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopiti brez omejitev.

Plenković je ob teh podatkih zatrdil, da je sedem hrvaških obalnih županij, kjer je največ slovenskih turistov, v t. i. zelenem območju. "To je pomembno zagotovilo slovenskim turistom, ki želijo priti na Hrvaško," je dejal.

V hrvaški delegaciji so poleg Plenkovića še notranji minister Davor Božinović, minister za zdravje Vili Beroš, minister za turizem Gari Cappelli ter dva člana hrvaškega kriznega štaba - direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak in vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić. Slovensko delegacijo poleg Janše sestavljajo še minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, notranji minister Aleš Hojs, vladni govorec Jelko Kacin in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 11
  • praufo 13:11 11.julij 2020.

    nikogar več ne zanima meja, ne arbitraža, kamor so vtaknili milijone davkoplačevalskega dnarja, vse mogoče prijave in kazni nedolžnim ribičem na eni in drugi strani ... to je čisto zajebavanje naroda, malih ljudi ... ne vem zakaj bi bil ponosen ...prikaži več državljan in resno jemal to državo, na volitve grem samo pod pogojem, da mi dobro plačajo, to ni moja obveznost in se mi jebe za tako gnilo državo

  • marsal22 21:17 10.julij 2020.

    Janša je iz prve roke dobil obveščevalne podatke, v zameno za odprto mejo , kar seveda tu ne pišete , ker ste loleti !

  • alfagirl 20:17 10.julij 2020.

    Srečanje brez veze. trla baba lan