Svet
72088 ogledov

Hrvaška stopila na nevarno pot, obetajo se novi ukrepi na mejah

Hrvaška plaža Profimedia
Hrvaška je v zadnjih 24-tih urah zabeležila kar 116 novih okužb.

V zadnjih 24-tih urah je na Hrvaškem zabeleženih 116 primerov okužb z virusom SARS-CoV-2, število trenutno aktivnih primerov v državi je 1038, so objavili na tiskovni konferenci po 14. uri. V zadnjem dnevu sta zaradi covida-19 dve osebi umrli. 

Hrvaška ima trenutno 25,5 aktivnega primera na sto tisoč prebivalcev, a je z današnjim rekordnim rezultatom novih okužb stopila na pot proti epidemiološko nevarni državi. Če bi imeli 14 dni povprečno 117 okužb, bi presegli mejo 40 in prešli v rdeče območje.

Novi ukrepi 

Glede na trenutno epidemiološko sliko v državi je republiška civilna zaščita na Hrvaškem sprejela odločitev o novih ukrepih glede zbiranja več kot sto ljudi. V tem primeru mora organizator srečanja obvezno pristojnim na nivoju županije sporočiti informacijo o srečanju in to 48 ur prej. Dolžni so voditi evidenco o gostih srečanja. 

Minister Vili Beroš je medtem danes medijem napovedal, da bodo povišali tudi ukrepe na mejah ob vstopu v državo zaradi - kot poudarja Beroš - slabega stanja v sosednjih državah. 

V izjavi za javnost po sestanku svetovalne skupine in civilne zaščite je povedal: "Uvedli bomo strožje kriterije za vstop na Hrvaško, bodisi samoizolacijo 14 dni ali krajšo samoizolacijo z obveznim testiranjem." 

Beroš je dodal, da bodo priporočili tudi obvezno uporabo zaščitnih mask v nekaterih dejavnostih kot so trgovine ali gostinstvo. 

Opažajo nove simptome

Na Hrvaškem odmeva tudi opis vodje puljske bolnišnice Irene Hrstić, ki je v gostovanju na Dnevniku HRT-ja opisala najbolj pogoste simptome obolelih med poletjem. 

"V novem valu ali nadaljevanju prvega, kakorkoli že poimenujemo naraščanje okužb, smo opazili, da veliko pacientov razvije trebušnje motnje. Dejstvo je, da se v nekem trenutku pri teh ljudeh pojavi tudi kašelj, da pride do respiratornih težav, vendar ni tako kot je bilo prej z značilnim vnetjem pljuč in slabostjo, zdaj so trebušne težave pogostejše, vsaj pri naši populaciji," je povedala Hrstićeva.  Na vprašanje, kako naj človek razlikuje covid-19 od sezonske gripe ali viroze, je odgovorila, da težko in pri tem izpostavila epidemiološko anamnezo. V vsakem primeru je dobro, da se pacient s simptomi obrne na zdravnika. 

Podrobneje o tem na tej povezavi. 

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe, do danes, so na Hrvaškem zabeležili 3532 primerov okužb z novim koronavirusom, 117 ljudi je umrlo. V samoizolaciji je trenutno 4608 ljudi. 

Hrvaška Covid-19 Zdravje Hrvati pri pacientih ugotavljajo te nove simptome

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • maresem 13:41 11.julij 2020.

    Tudi jaz sem za zaprtje vseh slo meja a najprej iz države naterat komunajzarsko levičarsko golazen, potem pa neprodušno zapret vse meje.

  • Avatar Okseltella
    Okseltella 01:10 11.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.XXdate.pw

  • SonnyBlack 00:14 11.julij 2020.

    mhm,se malo pa bojo uvedli korontenska taborisca...gesapo ni bil tak