Zdravje
67442 ogledov

Hrvati pri pacientih ugotavljajo te nove simptome

Hrvaška Profimedia
Na Hrvaškem so včeraj potrdili 91 novih primerov okužb. Nove podatke še čakajo, medtem se oglaša vodja puljske bolnišnice, ki pravi, da pri pacientih opažajo nove znake okužb.

Na Hrvaškem je bilo včeraj, kot je znano, uradno potrjenih 91 dodatnih primerov okužb z novim koronavirusom, ena oseba je umrla. Včeraj je bilo aktivnih 978 primerov.  Nove podatke še čakajo, zbrani bodo znani ob 14. uri, že dopoldne pa je HRT poročal, da naj bi na Hrvaškem danes številka prešla 100 okuženih. Dodajajo, da je to še neuradna informacija. 

Medtem pa na Hrvaškem odmeva opis vodje pulske bolnišnice Irene Hrstić, ki je v gostovanju na Dnevniku HRT-ja opisala najbolj pogoste simptome obolelih med poletjem. 

"V novem valu ali nadaljevanju prvega, kakorkoli že poimenujemo naraščanje okužb, smo opazili, da veliko pacientov razvije trebušnje motnje. Dejstvo je, da se v nekem trenutku pri teh ljudeh pojavi tudi kašelj, da pride do respiratornih težav, vendar ni tako kot je bilo prej z značilnim vnetjem pljuč in slabostjo, zdaj so trebušne težave pogostejše, vsaj pri naši populaciji," je povedala Hrstićeva. 

Na vprašanje, kako naj človek razlikuje covid-19 od sezonske gripe ali viroze, je odgovorila, da težko in pri tem izpostavila epidemiološko anamnezo. V vsakem primeru je dobro, da se s simptomi pacient obrne na zdravnika. 

Simptom, ki ga omenjajo tudi raziskovalci

Da nekateri bolniki s covid-19 doživljajo tudi prebavne težave, zlasti drisko, ki je lahko celo prvi znak bolezni, je sicer pokazala nedavno objavljena študija v Ameriški reviji za gastroenterologijo (The American Journal of Gastroenterology.

Ugotovitve so pomembne, saj so lahko tisti, ki nimajo klasičnih simptomov, kot so kašelj, zasoplost in vročina, nedignosticirani in bi lahko bolezen nenadzorovano prenesli tudi na druge, trdijo raziskovalci.

Stanje po županijah 

Kot je že v navadi, se na Hrvaškem pred 14. uro, ko objavijo zbrane uradne podatke, na portalih objavlja stanje po županijah. Za zdaj je tako že znano, da je v istri osem novih okužb, pri tem gre pri dveh osebah za uvožen primer (Srbija in Švedska). 

Jutarnji list je medtem objavil, da je novi koronavirus našel pot v 22 hrvaških zdravstvenih ustanov; obolela sta 102 zdravstvena delavca, v samoizolaciji jih je trenutno 382. 

Na območju Osječko-baranjske županije so v zadnjih 24-tih urah potrdili kar 20 novih primerov. V vseh primerih gre za kontakte že prej obolelih oseb. 

Na obmožju Zadarske županije so od včeraj do danes zabeležili 14 novih primerov, od tega jih je 12 povezanih z nedavno tako imenovano korona poroko. Med novimi primeri je tudi en zdravstveni delavec, ki se je okužil izven bolnišnice. V samoizolaciji je zdaj 10 zdravnikov in tri medicinske sestre.  

V Splitsko-dalmatinski županiji so medtem potrdili 17 novih primerov okužb z novim koronavirusom, od tega jih je v mestu Split 11. Od vseh na novo okuženih se jih je deset okužilo od prej obolelih na tem območju. 

Poroka Svet Nova pravila na porokah: Bo ženin lahko poljubil nevesto?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • stromar 07:45 11.julij 2020.

    pri puli se je lani svinjarija v morju videla iz vesolja tako da bo še veliko trebušnih in še kakšnih težav

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 06:50 11.julij 2020.

    Vsi simptomi bojo znak, da imate govnovid-19. Verjetno bojo dodali tudi riganje po kosilu, kot simptom za govnovid-19. Vsi smo okuženi in z eno nogo v grobu očitno.

  • Avatar Okseltella
    Okseltella 01:12 11.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.XXdate.pw

Sorodne novice