Zdravje > Aktualno
30344 ogledov

Novo o covid-19: Tudi to je lahko prvi znak bolezni

bolečine, trebuh Žurnal24 main
Ugotovitve so pomembne, saj so lahko tisti, ki nimajo klasičnih simptomov covid-19, kot so kašelj, zasoplost in vročina, nediagnosticirani in bi lahko bolezen nenadzorovano prenesli tudi na druge, trdijo raziskovalci.

Nekateri bolniki s covid-19 doživljajo tudi prebavne težave, zlasti drisko, ki je lahko celo prvi znak bolezni, kaže nova študija  objavljena v Ameriški reviji za gastroenterologijo (The American Journal of Gastroenterology.) Pri tej podskupini bolnikov se respiratorni simptomi bolezni, kašelj in nahod, pokažejo šele pozneje, nekateri pa jih sploh ne razvijejo, povzema Live Science. 

Covid-19 Novi podatki Slovenija Imamo 38 novih primerov, več oseb je hospitaliziranih

Ugotovitve so pomembne, saj so lahko tisti, ki nimajo klasičnih simptomov covid-19, kot so kašelj, zasoplost in vročina, nedignosticirani in bi lahko bolezen nenadzorovano prenesli tudi na druge, trdijo raziskovalci.

Zdravniki naj pomislijo tudi na to...

Kljub temu ugotavljajo, da so prebavne težave na splošno pogoste in ne pomenijo nujno, da ima oseba covid-19. " Ob nenadnih prebavnih simptomih pri ljudeh, pri katerih obstaja možnost, da so bili v stiku z virusom, bi morali zdravniki razmisliti tudi o tej bolezni," so zapisali avtorji članka in dodali. "Če teh bolnikov ne prepoznamo zgodaj, lahko to privede do širjenja bolezni."

Študija ni prva, ki je poročala o prebavnih simptomih kot znaku te bolezni. Sredi marca so v isti reviji ugotavljali, da je med približno 200 bolniki s covid-19 v treh bolnišnicah v Wuhanu na Kitajskem kar polovica poročala o vsaj enem prebavnem simptomu, vendar se je ta študija osredotočila na bolnike s hudim potekom bolezni. 

Epidemija covid koronavirus Slovenija Pet novih okužb v domu za ostarele, občina prosi za pomoč

V novi raziskavi so raziskovalci analizirali podatke 206 bolnikov iz bolnišnice Tongji v Wuhanu, v kateri zdravijo izključno bolnike s to novo boleznijo. Tokratni pogoj za sodelovanje v raziskavi je bil blagi potek bolezni - brez hudih težav z dihanjem ali  nizke koncentracije kisika v krvi. 

Študija je pokazala, da se pojavnost prebavnih simptomov giblje od 3 do 79 odstotkov, ti simptomi pa vključujejo izgubo apetita (39,9 do 50,2 odstotka), drisko (2 do 49,5 odstotka), bruhanje (3,6 do 66,7 odstotka), slabost (od 1 do 29,4 odstotka), bolečine v trebuhu (2,2 do 6,0 odstotka) in krvavitve iz prebavil (od 4 do 13,7 odstotka).

Pozneje do zdravnika

Raziskovalci so ugotovili, da so bolniki s prebavnimi simptomi poiskali zdravstveno oskrbo pozneje kot tisti z dihalnimi simptomi; v povprečju 16 dni od začetka simptomov, v primerjavi z 11 dnevi pri tistih z dihalnimi simptomi.

Bolniki s prebavnimi simptomi potrebujejo tudi dlje časa, da jim virus izveni (negativen test na covid-19) - v povprečju je pri njih  trajalo 41, pri bolnikih z dihalnimi simptomi pa 33 dni.

"Na splošno ti podatki poudarjajo, da bi morali pri bolnikih z nenadno drisko po morebitnem stiku s covid -19 posumiti na bolezen, tudi v primeru, da nimajo simptomov, kot so kašelj, zasoplost, vneto grlo ali celo vročina," so zaključili avtorji. "Optimalno je treba testiranje na covid-19 opraviti z vzorci dihal in blata, če so na voljo," še povzema Live Science. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Pierre 17:46 07.november 2022.

    Nisem kašljal, nisem imel vročine, niti driske, na korono pa sem bil pozitiven...????

  • Franjo Erman 08:47 12.april 2020.

    Še sreča. Sem že mislil, da sem pokvarjeno salamo pojedu

  • Avatar praufo
    praufo 15:06 07.april 2020.

    mene včasih roka boli, je to kovid?