Slovenija
11494 ogledov

Pet novih okužb v domu za ostarele, občina prosi za pomoč

Novi koronavirus Profimedia
V ljutomerskem domu starejših občanov pet novih okužb, občina računa na pomoč ministrstva.

V ponedeljek so v domu starejših občanov Ljutomer DSO zaradi suma okužbe z novim koronavirusom testirali 15 ljudi, pozitivnih je bilo pet. Skupno število okuženih v DSO je 49, od tega 44 stanovalcev in pet zaposlenih. Z občine pa so zjutraj poslali sporočilo, da računajo na pomoč, ki jim jo je v ponedeljek obljubil minister Janez Cigler Kralj.

Trije, pri katerih je bil test pozitiven, so bili testirani že drugič in so bili ob prvem brisu negativni, dva pozitivna pa izhajata iz prvih krogov stikov. Pozitiven je tudi eden zaposleni.

Občina je v skrbi za zaščito občanov ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ciglerja Kralja seznanila s težavami, minister pa jim je, kot so spomnili v sporočilu, zaradi izjemne obremenjenosti in bojazni pred izgorelostjo obljubil pomoč pri zagotovitvi zdravstvenega kadra za potrebe DSO iz Pomurja ali od drugod. Prav tako pri preskrbi z zaščitno opremo, maskami in oblekami za zaposlene v ljutomerskem zdravstvenem domu, saj brez nje ne morejo varno skrbeti za občane.

koronavirus proizvodnja Slovenija Zmeda: kdo bo dobil 200 evrov neto in kdaj

Minister je napovedal tudi strokovno podporo ter podporo s hrano tistim zaposlenim v DSO in zdravstvenem domu, ki se po delu ne vračajo domov, ampak začasno bivajo drugod, da ne bi okužili družinskih članov.

Podprli naj bi tudi lokalne ponudnike hrane in prenočišč, ki pomagajo ljutomerskemu DSO, a tudi sami rabijo podporo pri zaščitni opremi, varnem prevozu in drugih nalogah.

Policija koronavirus nadzor Ukrepi Slovenija Policija: Toliko je bilo v resnici kršiteljev Jelko Kacin Ukrepi po praznikih Slovenija Kacin to napoveduje za čas po veliki noči

Na občini so še zapisali, da so na sestanku opozorili na tveganje zaradi možnosti širitve okužbe, ker hrano iz DSO vozijo v Bioterme Mala Nedelja, kjer je 16 varovancev doma, vendar so stroka in minister pojasnili, da je tako v redu.

Ministru pa so znova zagotovili, da so skupaj s civilno zaščito na razpolago za reševanje krize ter da sproti obravnavajo in sprejemajo potrebne ukrepe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • Avatar omega_v6
  omega_v6 18:45 07.april 2020.

  Direktora doma Ljutomer bi morali že zapreti saj je on izključni krivec!! Ne vem kaj županja čaka?? V domovih v katerih so delali po navodilih stroke in vlade teh problemov ni!!

 • ylarcho 14:59 07.april 2020.

  www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

 • srecko53 10:05 07.april 2020.

  kaj je tako težko rizične in bolane starostnike dati v bolnice v ustrezno oskrbo, domovi so sedaj hiralnice in mrtvašnice, družinski domski zdravniki niso sposobni zajeziti širjenja torej---

Sorodne novice