Slovenija
3376 ogledov

Policija: Toliko je bilo v resnici kršiteljev

Policija koronavirus nadzor Profimedia
Policija na splošno ugotavlja, da ljudje spoštujejo omejitve. Kljub temu konec tedna kar nekaj kršiteljev. To so številke.

V okviru poostrenega nadzora spoštovanja prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah, so policisti minuli vikend po slovenskih cestah opravili kontrolo pri 3348 voznikih, in pri tem ugotovili 103 kršitve odloka. Od tega so v 69 primerih izrekli opozorilo, so zapisali na spletnih straneh policije.

Ugotovitve o preostalih 34 primerih kršitev so predali Zdravstvenemu inšpektoratu RS, so zapisali v sporočilu za javnost Generalne policijske uprave. Policija namreč po zakonu o nalezljivih boleznih ni pristojna za izvedbo prekrškovnih postopkov.

"Vozniki so zelo iznajdljivi"

Policija v večini primerov nadzora ugotavlja okoliščine gibanja ljudi, pri čemer najpogosteje ugotavljajo, da ljudje spoštujejo omejitve. Pri tem policisti pogosto upoštevajo življenjske zdravorazumske okoliščine ljudi, če slednji pri tem upoštevajo varnostne ukrepe, so način nadzora opisali v sporočilu za javnost. Tiste, ki zaradi malomarnosti ali ignorance kršijo določila odloka, napotijo na naslov stalnega bivališča, so še dodali.

Najpogostejši izgovori pri nadzoru so bili povezani z oskrbo starih staršev, obiskom sorodnikov ali prijateljev, popravilom vodovoda pri znancu, delom na vrtu v drugem kraju ali obiskom vnukov, nekateri so navajali, da gredo iskat zaščitna sredstva v svoje podjetje. Policisti ugotavljajo, "da so vozniki zelo iznajdljivi pri opravičevanju razlogov vožnje v času veljave odloka".

Jelko Kacin Ukrepi po praznikih Slovenija Kacin to napoveduje za čas po veliki noči

Tudi kršitve cestnih pravil

Pri poostrenem nadzoru, ki so ga na slovenskem avtocestnem omrežju izvajali od petka do nedelje, je sodelovalo 139 policistov. Pri voznikih, ki so jih ustavili, so ugotovili tudi 38 kršitev cestnoprometnih predpisov, ki niso povezani z začasno prepovedjo gibanja in zbiranja.

Sicer so policisti od pričetka veljavnosti ukrepa 30. marca do minule nedelje izrekli 1366 opozoril, v 1574 primerih pa so predlog odstopili zdravstvenemu inšpektoratu, so še navedli v sporočilu za javnost.

Koronavirus COVID-19 V SLO Zdravje Virus se je razširil v štiri nove občine, v tej največji porast

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Parkmerella
    Parkmerella 01:16 07.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • ode 22:05 06.april 2020.

    Seveda je udobneje in varneje, brez vsake odgovornosti, za isti denar, nadzirati občinsko mejo, za katero večinoma nihče ne ve, kje poteka, kot državno in loviti nevarne, okužene ilegalne emigrante.

  • MaloNor 21:27 06.april 2020.

    Malo računice. 1000 policistov kontroliralo 3800 prehodov občinske meje. En policist je v dveh dneh kontroliral 3,8 občanov. Manj kot 2 na dan. Ugotovili so 103 kršitelje. Torej rabimo 10 policistov dva dni za eno kršitev!. Kdo je tu nor? ...prikaži več Meje s Hrvaško je 670 km. Južne pa cca 500 km. En policist na 500 m.