Svet
6266 ogledov

Nova pravila na porokah: Bo ženin lahko poljubil nevesto?

Poroka
Zaradi poslabšane epidemiološke slike pristojni sprejemajo nove in nove ukrepe, ki naj bi pripomogli k zajezitvi širjenja virusa.

Na Hrvaškem se slika v zadnjih dneh poslabšuje. Precej primerov je prišlo iz tujine, tudi Slovenije. Dodatne skrbi pristojnim povzročajo poroke in zasebna druženja. V Zadru naj bi prav poroka z okoli 300 svati bila vzrok za novo žarišče. 

Direktor hrvaškega inštituta za javno zdravje Krunoslav Capak je že napovedal, da bodo morali ljudje upoštevati nova priporočila. Ta bodo veljala za organizacijo porok, druženje v gostinskih lokalih, hotelih, ponujanje catering storitev itd. 

Organizatorji bodo morali voditi natančen poimenski seznam gostov in njihove podatke, vključno s telefonsko številko. S tem želijo poskrbeti, da ne bi prišlo do prepovedi porok. Od organizatorjev bodo zahtevali tudi, da preprečijo objemanje in poljubljanje, kar je na porokah sicer težko. Ženinu bo dovoljeno poljubiti nevesto.

Hrvaška plaža Svet Precejšnje poslabšanje razmer na hrvaški obali

Priporočila o tem, kako streči hrano, bodo morali upoštevati tudi ponudniki cateringa. Med priporočili je namreč zapisano, naj ne uporabljajo samopostrežnega načina serviranja hrane. Priporočila podajajo tudi za ples. Na porokah priljubljene vlakce odsvetujejo. Capak pojasnjuje, da so ljudje takrat blizu skupaj, hitreje dihajo in zato lahko pride do prenosa kapljic. 

Capak je ob tem še dodal, da se sam osebno v tem trenutku ne bi udeležil poroke, razen v primeru, da bi se poročil nekdo, ki mu je blizu, kot na primer hči ali brat. 

Od četrtka tudi v Sloveniji velja omejitev, s katero je zbiranje ljudi omejeno na do 10 ljudi, izjemoma do 50 ljudi. To velja tudi za poroke. Dolžnost organizatorja je, da ima še mesec dni po dogodku shranjen seznam vseh gostov in njihovih kontaktov, v primeru, da bi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) potreboval omenjene podatke. 

Covid-19 Covid-19 Zdravje Najnovejša dognanja o virusu še poglabljajo skrbi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2