Zdravje > Aktualno
9929 ogledov

Dobra novica: Razvili zdravilo, ki se lahko bori proti covid-19

laboratorij, zdravila Profimedia laboratorij, zdravila
Rusija odobrila koronavir, novo zdravilo proti covidu-19.

Rusija je odobrila novo zdravilo, koronavir, za zdravljenje bolnikov s covidom-19, so sporočili iz ruskega farmacevtskega podjetja R-Pharm, ki je zdravilo razvilo. Klinično testiranje, ki je zajelo bolnike z blagimi in srednje težkimi simptomi, naj bi pokazalo, da je koronavir zelo učinkovit pri zaviranju repliciranja novega koronavirusa.

Kot so po poročanju tiskovne agencije Reuters še sporočili iz podjetja, je koronavir "eno prvih zdravil v Rusiji in na svetu, ki ne pomaga pri zapletih, ki jih povzroča virus sars-cov-2, ampak se bori proti samem virusu". S tem ko učinkovito ovira replikacijo virusa, koronavir veliko hitreje ustavi infekcijo ter tako pomaga pri prebolevanju covida-19, trdijo.

Stanje se jim je izboljšalo pe sedmih dneh

Klinična raziskava je pokazala, da se je stanje pri 55 odstotkih obolelih, pri katerih hospitalizacija ni bila potrebna, po sedmih dneh jemanja koronavira izboljšalo. Pri standardni etiotropični terapiji - ta nagovarja izvor bolezni in ne simptome - je bil ta delež 20-odstoten. Tudi po 14-dnevnem obdobju se je koronavir odrezal bistveno bolje, so pojasnili v R-Pharm. Že po petih dneh jemanja koronavira virus sars-cov-2 ni bil več prisoten pri kar 77,5-odstotka bolnikov.

S testiranjem so začeli konec maja, doslej pa je zdravilo prejelo več kot 110 nehospitaliziranih bolnikov, je pojasnila vodja kliničnih testov pri ruskem centralnem raziskovalnem inštitutu za epidemiologijo Tatjana Rižencova.

Koronavir je sicer že tretje v Rusiji registrirano zdravilo za koronavirusno bolezen 19. Prvo se imenuje avifavir in ga bolniki prejemajo od 11. junija, ko ga je rusko ministrstvo za zdravje odobrilo po hitrem postopku, medtem ko so klinični testi še potekali. Število skupno okuženih z novim koronavirusom je medtem v Rusiji v sredo preseglo 700.000, več kot 10.600 ljudi je umrlo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
 • Snežinko 07:07 10.julij 2020.

  In kdo bo verjel rusom, da je cepivo varno? Testiranja trajajo malce dlje, nekaj let in ne mesec, dva. Noben trenutno ne ve, kakšni so stranski učinki...

 • Avatar Elilenna
  Elilenna 01:04 10.julij 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.XXdate.pw

 • popokatopetl 16:05 09.julij 2020.

  Fajn bi bilo če bi bilo res kaj na tem... rezultati testiranj zdravil za C19 so radi zelo odvisni od populacije bolnikov v testu.