Zdravje
12600 ogledov

Najnovejša dognanja o virusu še poglabljajo skrbi

Covid-19 Epa
Novi koronavirus prinaša resne posledice tudi tistim, ki ga prebolevajo asimptomatično, opozarjajo nevrologi.

Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da tudi pri pacientih, ki covid-19 prebolevajo asimptomatično, novi koronavirus lahko pusti potencialno smrtonosne poškodbe možganov. 

Nevrologi so včeraj objavili študijo, ki so jo opravili pri več kot 40 pacientih, okuženih z novim koronavirusom v Veliki Britaniji, pri katerih so se razvile komplikacije kot so vnetje možganov, hude poškodbe živčnega sistema tudi možganske kapi. 

Zdravstveni delavci v Veliki Britaniji so med prvim valom okužb z novim koronavirusom zaznali porast primerov akutnega diseminiranega encefalomielitisa, redke vnetne bolezni osrednjega živčnega sistema. Na Inštitutu za nevrologijo londonske univerze so dognali, da so se slednji z enega primera mesečno pred pandemijo povečali na dva ali tri tedensko aprila in maja. Kot piše The Guardian, je ena ženska zaradi zapletov umrla. 

"Opazili smo, da covid-19 vpliva na možgane drugače, kot drugi virusi," je pri tem povedal nevrolog Michael Zandi, eden od avtorjev raziskave. 

Pojav takšnih primerov je še poglobil zaskrbljenost zaradi možnih dolgoročnih posledic okužbe z novim koronavirusom. 

koronavirus covid-19 test | Avtor: Epa Epa
Balkan koronavirus Okužba na zabavi Slovenija Poslali so jih delat, a so sami plačali teste in bili pozitivni

Opisani primeri 

55-letna ženska, okužena z novim koronavirusom in brez predhodnih psihičnih bolezni, katere primer opisujejo v študiji, se je, potem, ko je bila odpuščena v domačo oskrbo, začela čudno obnašati. Med drugim je začela halucinirati, govorila je, da je v svoji hiši opažala opice in leve. Ponovno so jo sprejeli v bolnišnico in ji predpisali ustrezna zdravila za zdravljenje njenega psihičnega stanja. 

"Želimo, da se zdravstveni delavci širom sveta zavedajo vseh možnih komplikacij novega koronavirusa," je izpostavil omenjeni nevrolog Zandi in pozval zdravnike, da se psvetujejo z nevrologi, v kolikor pri svojih pacientih, okuženih z novim koronavirusom, opazijo kognitivne simptome, težave s spominom, povečano utrujenost, ohromljenost posameznih delov telesa ali slabosti. 

Strokovnjaki so dodatno zaskrbljeni, da bi novi koronavirus lahko pustil posledice v obliki subtilnih poškodb možganov, ki bi se povečano začele izražati šele v prihajajočih letih. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Elilenna
    Elilenna 01:01 10.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.XXdate.pw

  • suineg78 22:43 09.julij 2020.

    Rumene medije, zurnal24 vključen, najbolj skrbi, da bo konec Covida, ker potem ne boste imel več kaj pisat, razen Ane F., ker zanjo bo pa vedno dovolj "materiala".

  • Avatar olor
    olor 20:20 09.julij 2020.

    Ojoj, kaj še ne bodo stuhtali.