Slovenija
30848 ogledov

Poslali so jih delat, a so sami plačali teste in bili pozitivni

Balkan koronavirus Epa
Tiste, ki niso kazali znakov okužbe, so z izjemo zaposlenih v zdravstvu in izobraževanju napotili v službo.

Na Facebooku se je razširil zapis osebe, ki je bila udeležena na zabavi v Cerknici, za katero se je izkazalo, da se jo je udeležila tudi oseba, ki je bila okužena z novim koronavirusom. 

"Počasi imam dovolj prebiranja raznih bedarij glede covida v Cerknici in o zabavi na kateri naj bi sodeč po komentarjih, ki jih pišejo in širijo cerkniške čenče, namerno širili virus po občini," je uvodoma zapisal udeleženec zabave. Po zabavi, na kateri je bil približno dve uri, je dobil obvestilo, da je eden izmed udeležencev na zabavi zbolel in so testi pokazali, da je pozitiven na covid-19.

Dejali so jim, da lahko gredo na delo, a jih je večina po besedah udeleženca zabave ostala doma. "Jemali smo dopuste, bili ob zaslužek," je zapisal. "Kmalu je sledil še drugi primer okužbe in nastala je vse večja panika. Udeleženci zabave so začeli hodit na samoplačniška testiranja (naj spomnim, da testiranje stane od 95-140 evrov), samo zato, ker smo stvar vzeli zelo resno in nihče ni hotel virusa širit naokoli. Samoplačniški testi so pokazali še tretji in četrti primer okužbe. Vsak dan sem klicali na NIJZ in jih opozarjal o resnosti stanja, saj je bila številka okuženih vse večja, okuženi pa so bili tudi tisti, ki niso kazali nobenih simptomov."

"Skoraj prosil sem jih naj nam odobrijo karanteno, pošljejo vse na testiranje, vsakega posebej pokličejo ... naj nekaj storijo. Ampak nikakršne reakcije. Spet smo dobili splošna navodila naj držimo razdaljo, nosimo maske."

Poveljnik cerkniške civilne zaščite Matjaž Knap je za Radio Slovenija povedal, da je bilo na zasebni zabavi od 30 do 40 udeležencev, starih približno 30 let. Dobili so usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), pri čemer so tiste, ki niso kazali znakov okužbe, z izjemo zaposlenih v zdravstvu in izobraževanju, napotili v službo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Blaz 16:58 09.julij 2020.

    Joj joj komplicirajo tam ko ni potrebno in mečejo miljone za to korono, ko je pa potrebno na konkretnem primeru kateri ima potrjeno okuzbo pa problem 100 eur bolana drzava idioti

  • tlacan 14:54 09.julij 2020.

    Ni problema: Bo že Šarec kriv, če ne bo možno Kučana obtožit in ovčke bodo lepo ponavljale za svojim pastirjem . . .

  • popokatopetl 09:35 09.julij 2020.

    Kaj nam hoče tale statistiko kvarit?