To se vam lahko zgodi, če ne plačate položnice

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
V enem od slovenskih podjetij s plačilom zamuja približno deset do petnajst odstotkov strank.
Oglej si celoten članek

"V našem portfelju, ki je sestavljen tako iz fizičnih oseb kot tudi iz poslovnih subjektov, bi za zamudnike pri plačilih lahko označili približno deset do petnajst odstotkov naših strank," javljajo iz podjetja SONCE energija in nadaljujejo, da so razlogi za zamudo različni. Včasih je kriva pozabljivost, slabše plačilne sposobnosti, reklamacije, usklajevanje stanj, nenazadnje pa je bilo zabeleženih tudi nekaj namernih zamud. "Gre predvsem za skupino strank, s katerimi imamo relativno aktivno komunikacijo oziroma odnos," obveščajo iz podjetja SONCE energija. "Z vsemi strankami skušamo morebitne zamude plačil ali druge razloge za neplačilo reševati z osebnim pristopom."  

Podjetje ECE je v preteklem obdobju ugotovilo, da kar šest do osem odstotkov energentov (gospodinjstva in podjetja) mesečno prejme opomin o neplačilu. "Ob reševanju te problematike se srečujemo z odločitvami glede odlogov plačil, prošnjami za plačilo na obroke in tudi z osebnimi stečaji," sporočajo pristojni iz podjetja ECE. "V plačilnih rokih so plačane več kot tri četrtine vseh računov, določen delež plačil prejmemo še v obdobju pred izdajo opominov."

Podjetje E 3, energetika, ekologija, ekonomija, d.o.o. piše podobno zgodbo. Pristojni sicer sporočajo, da je število kupcev, ki svojih obveznosti ne zmore poravnati na dan zapadlosti računa nekoliko manjše kot drugod. "Delež zamudnikov je odvisen predvsem od obdobja v letu. Pozna se predvsem vpliv kurilne sezone."

V podjetju GEN-I se lahko pohvalijo, da je med njihovimi skoraj dvesto štirideset tisočimi odjemalci električne energije zanemraljiv delež takih, ki račune plačujejo z zamikom oziroma po prejemu opomina. "Temu primerno je tudi stanje izvršb."

Nikar ne zamujajte s plačilom položnice za elektriko – sledi opomin

Statistični urad Republike Slovenije navaja, da so denarna sredstva, namenjena stanovanju, vodi, elektriki, plinu in drugim gorivom, leta 2018 v povprečju znašala dva tisoč sedemsto šestintrideset evrov na gospodinjstvo. Stopnja inflacije v obdobju od začetka januarja 2018 do konca decembra 2022 znaša osemnajst cela ena odstotka, kar pomeni, da smo Slovenci tekom let verjetno začeli iskati alternative, v upanju, da bi zmanjšali vrtoglave vsote na naših položnicah.

Ponekod se pojavlja tudi problem neplačevanja položnic, ki mimogrede lahko vodi do številnih finančnih zagat tako za posameznike kot tudi za družbe. Omenili smo, da se z večjim številom dolžnikov srečujejo po nekaterih slovenskih šolah

V pisarnah dobaviteljev električne energije se pogosto pojavljajo opomini in zamudne obresti. "Opomine pošljemo strankam, ki so zamudile rok plačila računa," pojasnjujejo v podjetju SONCE energija in nadaljujejo, da "stranko skladno s pogodbo in predpisi v opominu prosimo, da v navedenem roku poravna svoje obveznosti." Večina zamudnikov naj bi že v tej fazi poravnala svoje obveznosti. V kolikor tega stranka ne stori, sledi postopek izvršbe. "Postopek izvršbe sprožimo v primerih, ko izkoristimo vse možne, tako imenovane mehke postopke rešitev in kadar se stranka ne odziva ter z dejanji jasno kaže namero, da ne bo plačala dolgovanega zneska."

Foto: Profimedia elektrika

Delež izvršb v podjetju ECE je sicer zanemarljiv, a ne ničeln. Sami menijo, da je to rezultat truda, ki ga zaposleni vlagajo, da dolžniku pojasnijo finančne posledice samega postopka izvršbe. "Obresti zaračunavamo skladno z Zakonom o predpisani obrestni meri zamudnih obresti. Stroški opomina so zaračunani skladno z Zakonom o varstvu potrošnikov za fizične osebe," pojasnjujejo pristojni v podjetju ECE. 

Po podatkih Pravno-informacijskega sistema Republike Slovenije Zakon o predpisani obrestni meri zamudnih obresti obravnava letno obrestno mero, po kateri se obrestujejo denarne obveznosti od dneva nastanka dolžnikove zamude do dneva plačila. Predpisana obrestna mera zamudnih obresti se ne uporablja, če se tako dogovorita upnik in dolžnik. 

Slovenija Kumer o visokih položnicah: "Zamudili so pravi trenutek" Slovenija Ne boste verjeli, koliko staršev zamuja s plačilom šolskih položnic

Povod, da distributer odjemalca odklopi od omrežja

V primeru neplačila po dveh pozivih (opomin in odstop do pogodbe), lahko dobavitelj enostransko prekine pogodbeni odnos in o tem obvesti sistemskega operaterja, da s kupcem nima več sklenjene pogodbe o dobavi. "Sistemski operater nato prične z zakonsko določenim postopkom, ki lahko pripelje tudi do odklopa iz omrežja," obveščajo pristojni iz podjetja ECE.

"Elektriko se lahko izklopi vsakemu odjemalcu, če je to seveda upravičeno," navajajo v podjetju SONCE energija. Slednje naj bi se največkrat pojavilo v ponavljajočih se primerih kršitev pogodbenih dogovorov, med katere spada tudi neplačilo računov. "Ranljivi odjemalci imajo zakonsko pravico do zasilnega odjema, za kar pa morajo eksplicitno zaprositi z ustreznimi dokazili pri distribucijskem operaterju."

Foto: Profimedia Elektrika

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:28 24. Marec 2023.

    Račune plačujem 1 x mesečno, okrog 20., ko (končno) dobim vse. Ne bom se pa vsak dan logirala v spletno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.