Slovenija
3837 ogledov

Ne boste verjeli, koliko staršev zamuja s plačilom šolskih položnic

Šola Profimedia
V slovenskih šolah se srečujejo z velikim številom dolžnikov.

O aktualni težavi so z nami spregovorili na Osnovni šoli Franceta Prešerna v Mariboru. "V povprečju imamo okoli štirideset zamudnikov, to je šest odstotkov staršev," sporočajo pristojni iz osnovne šole na Štajerskem in opozarjajo, da je stanje letos sicer boljše kot prejšnja leta, a to še ne pomeni, da je zadovoljivo. "Neplačanih dolgov imamo okoli sedem odstotkov, prejšnja leta smo jih imeli dvanajst," pojasnjujejo na OŠ Franceta Prešerna v Mariboru.

račun, denar | Avtor: Profimedia Profimedia

S podobnimi težavami se spopadajo tudi na Osnovni šoli Prule v Ljubljani. "Povprečno nam starši dolgujejo osem tisoč evrov zapadlih terjatev za okvirno sto deset učencev," pravijo in dodajajo, da letos nekoliko več zamujajo s plačili kot pretekla leta. Težave imajo tudi na Osnovni šoli Idrija. V povprečju je zamudnikov nekaj manj kot šest odstotkov, natančneje štirideset od sedemsto petih. Stanje naj se skozi leta ne bi slabšalo, pojasnjujejo.

"Menimo, da to ni toliko odvisno od trenutnih razmer, ampak od strukture staršev, od našega angažiranja glede pravočasne izterjatve in od same discipline plačevanja položnic s strani staršev," menijo na mariborski osnovni šoli.

Tudi mamice z vozički, šolarji in upokojenci so prisiljeni stopiti na kolesarsko | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kako se slovenske šole spopadajo s porastom dolžnikov? 

"Pri nas imamo urejeno zunanjo izterjavo za trajne neplačnike. To so starši, ki kljub obvestilu ne plačajo dolga," pojasnjujejo na OŠ Franceta Prešerna in nadaljujejo, da "stroški teh opominov preidejo na zunanjo izterjavo. Mi dodatnih stroškov nimamo."  Na Osnovni šoli Idrija pravijo, da so opazili porast stroškov opominov.

Na Prulah se tega lotevajo nekoliko drugače: "Opomine pošiljamo po pošti in le-ti nam prinašajo dodatne stroške in delo. Prav tako dolgove pripisujemo k vsakemu na novo izdanemu računu." Nekaj dolžnikov naj bi celo predali v sodno izterjavo. "Takrat pride do dodatnih stroškov, kot so sodna taksa, odvetniki, poštne storitve in podobno," navajajo v ljubljanski osnovni šoli. Če je izterjava uspešna, običajno gre za izvršbo na plačo in bančne račune, so šoli povrnjeni vsi stroški. 

"V kolikor pa dolga ni možno izterjati, predvsem pri starših, ki so prejemniki le socialnih transferjev, je znesek sodne takse za izvršbo (okvirno štiriinštirideset evrov) in račun odvetnika naš strošek," sporočajo iz Prul in ob tem dodajajo, da šola do podatkov o prihodkih staršev ne dostopa, zato je težko presoditi, katera izvršba bo uspešna. "Ta neizterjani znesek nam zaenkrat še ne predstavlja večjih težav s poslovanjem, vendar če se bo to stopnjevalo, bo privedlo tudi do zamikov plačil našim dobaviteljem."

Šola | Avtor: Profimedia Profimedia

Upad prispevkov v šolski sklad

V obdobju, ko se dobrine in storitve dražijo, se vse manj staršev odloči prispevati v šolski sklad, so nam zaupali na osnovnih šolah. "Prispevkov je za dvajset odstotkov manj kot lani," poročajo iz Osnovne šole Prule. Podobne rezultate beležijo tudi na mariborski osnovni šoli: "Verjetno je vedno več staršev, ki plačujejo le nujne položnice in stroške za preživljanje. Za prostovoljne prispevke se zaradi podražitev ne odločijo."  

Kako pa je šolski sklad oklestila pandemija? Na OŠ Prule poročajo, da "pandemija ni znatno oklestila šolskega sklada. Nismo izdali drugega obroka položnic, prav tako pa tudi ni bilo dejavnosti in šol v naravi, da bi za finančno šibkejše morali pokrivati njihove stroške iz šolskega sklada."

Šola vožnje Slovenija Avto Cene v nebo, je to vplivalo na zanimanje za vozniški izpit? Šola vožnje Slovenija Avto "Država bi lahko uvedla subvencije za šole vožnje"
Komentarjev 3
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 05:13 27.januar 2023.

    in koliko telefonov imajo vsi člani družine ? če ima 400€ za mobi naj plača položnico !

  • Naklonsky 09:41 26.januar 2023.

    Tirej je 6% staršev neodgovornih do svojih otrok!