Slovenija
3005 ogledov

Kumer o visokih položnicah: "Zamudili so pravi trenutek"

radiator ogrevanje Profimedia
Vlada omejila ceno zaščitenim odjemalcem, kaj pa drugi?

Vlada je sprejela spremenjeno uredbo za zamejitev cene plina zaščitenim odjemalcem, ki se ogrevajo iz sistema daljinskega ogrevanja

"Gre za enako ceno vhodnega energenta plina, na največ 79 centov na megavatno uro," je povedal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Uredba velja od 1. 1. 2023. 

Zaščiteni odjemalci so bolnišnice, socialne službe, vrtci, osnovne šole, zdravstveni domovi in vsi ostali, ki izpolnjujejo pogoje za daljinsko ogrevanje. 

Odjemalci plina, ki ne izpolnjujejo pogojev za uvrstitev med tako imenovane zaščitene odjemalce, kot so društva, prostovoljni gasilci, bazen, Rdeči križ in ostali, lahko, kot zagotavlja Kumer, za pomoč prosijo na podlagi veljavne zakonodaje.  

"Vsi odjemalci, ki ne spadajo pod regulirane, oziroma zanje ne velja regulirana drobnoprodajna cena, lahko glede na zakon dobijo pomoč na podlagi zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo v prejšnji sestavi," zagotavlja Kumer. Gre za zakon o pomoči gospodarstvu znotraj katerega še pripravljajo dopolnitve.  

Nedavno smo poročali o tem, da je prebivalcem Trbovlja zaradi izjemno visokih položnic zavrela kri. Kumer priznava, da je razkorak med občinami glede cen ogrevanja velik. "Za to je več razlogov, uporabniki so prišli v energetsko krizo z zelo različnimi izhodišči. Nekateri so nabavljali energent za več let naprej, drugi so kupovali sproti, za leto, po kvartalih ali mesecih. Različne strategije so bile, vlada pa je skušala maksimalno zajeti in znižati oziroma zamejiti cene energentov. Tisti odjemalci, ki predlani niso kupili energenta, z ukrajinsko krizo pa so se cene povišale, so zamudili trenutek. Situacije so tako zelo različne, z različnimi ukrepi smo skušali zajeti vse skupine odjemalcev," pravi Kumer. 

Komentarjev 5
  • bojan88 18:44 26.januar 2023.

    Pa to še ni vse... zima se šele pričenja, energija se plačuje za nazaj. Februarja boste še plesali, da vas ne bo zeblo, marca boste je...li mater vsem po spisku, aprila pa šli na ulice s položnicami in praznimi denarnicami.... ...prikaži več živela sloboDA, ter pernati lepokljun

  • Herkules 15:54 26.januar 2023.

    Tako bodo vsi slovenski davkoplačevalci morali pokrili večmilijonske izgube nesposobenega in lažnjivega kadra SD iz Trbovelj, totalno nekompetentni Glušić, in SDS lopovov iz Maribpra, totalno nekompetenten neuki policaj Novak, Takoj nagnat ultra nekometentno zajedalsko golazen, ki dela ljudem in državi samo škodo! Takoj!

  • lojs 15:28 26.januar 2023.

    ti lokalci so res ponekod en zblojen ostanek prejšnjega sistem, ker mislijo, da delajo ali pa nič ne delajo ali bolje povedano kako sploh delajo ... občinska uprave je spet oblast svojega vrtička, vročevodi in daljinsko ogrevanje so pa projekti ...prikaži več in še marsikaj ... kdo sploh še dela za narod?