Slovenija
70092 ogledov

V Trbovljah je ljudem zaradi položnic počil film

Trbovlje sneg 12. april
1/2
DaB
Zasoljene cene so razburile prebivalce zasavskega mesta.

V sredo ob 10. uri se bo pred stavbo Komunale Trbovlje odvil protest občanov, ki v zadnjih mesecih plačujejo neverjetne zneske za ogrevanje.

Komunalne storitve v največjem zasavskem mestu so bile že pred energetsko krizo zelo drage. Situacijo je domnevno dodatno zaostrila napaka bivšega vodstva družbe pod taktirko direktorja Tomaža Trotovška. Takrat naj bi komunala zamudila s standardnim nakupom energentov, ki jih je nato morala kupiti po precej višji ceni.

Septembra se je vodstvo komunale zamenjalo, na trboveljski občini pa so odprli preiskavo. Izsledke pregleda poslovanja bodo predstavili v forenzičnem poročilu.

protest komunala Trbovlje plakat | Avtor: DaB DaB

Decembra se je v Trbovljah zamenjala oblast, županjo Jasno Gabrič je nadomestil župan Zoran Poznič. Slednji je bil kritičen do preteklih potez komunale.

"Storjeno je bilo ogromno napak, prisotno je bilo veliko nestrokovnosti in odločitev čez palec. Uspešno popraviti zatečeno stanje ne gre čez noč, ampak zahteva svoj čas," je za Zon dejal Poznič.

"Postorili bomo vse, da čim hitreje najdemo tudi drugačne vzvode, kako pomagati našim občanom. Trenutno je edini način pomoči sistem sofinanciranja pri plačilu stroškov daljinskega ogrevanja," je dodal župan.

denar bankovci Energetska draginja Pod streho Subvencije za ogrevanje: preden bodo izplačane, bo poletje

Trbovlje imajo ob Mariboru, Novi Gorici in Jesenicah že dolgo najdražje daljinsko ogrevanje. Za november je eden naših bralcev za 54 kvadratnih metrov veliko stanovanje plačal 356 evrov za komunalne storitve, od tega 278 evrov za ogrevanje in toplo vodo.

Položnice, ki so začele prihajati v teh dneh in s katerimi se bodo poravnale obveznosti za december, so še bolj "divje". Nekateri uporabniki stanovanj bodo za komunalo odšteli celo več kot 400 evrov, rekorder bo plačal kar 519 evrov. Ljudje fotografije položnic objavljajo na družbenih omrežjih in žanjejo splošno negodovanje nad komunalo.

Sila drago ogrevanje v Trbovljah je prava ironija. Gre za mesto, ki je prav zaradi energetike doživelo razcvet in v preteklih desetletjih pošiljalo velike količine energije po vsej Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji. Za nameček v spodnjem delu mesta, sredi starih "rudniških Trbovelj", stoji Toplarna Polaj.

ogrevanje Ogrevanje Pod streho Ceno že dvignili za 90 odstotkov, gospodinjstev pa še niso obvestili
Komentarjev 62
  • albert6 07:27 18.januar 2023.

    Prej bi rekel da kot politika so krivi PREVEČ šolani ljudje ki se jim od pogoltnosti že meša pogrešam zdravo kmečko pamet in ključavničarja

  • Jurij Krapež 22:52 17.januar 2023.

    Še premalo kar ste volili to imate, plešite golob vam igra.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 22:07 17.januar 2023.

    Bojim se,da je to šele začetek!! Pa ,da boste vedeli Ukrajina z tem nima nobene veze!! Poglejte cene nafte na svetovnem trgu pa bopste videli,da so iste kot takrat ko je bila nafta 1,2 evra!! To so lopovi,ki pod izgovorom ...prikaži več Ukrajine dvigujejo cena!! Vlada ni nič boljša kako pričakovati,da bodo dobičkari??