Pod streho > Varčna hiša
37982 ogledov

Ceno že dvignili za 90 odstotkov, gospodinjstev pa še niso obvestili

ogrevanje Profimedia
Nova izjemna podražitev ogrevanja, gospodinjstvom naj bi na pomoč priskočila občina in mestni dobavitelj toplote.

Energetika Maribor bo prihodnji teden odjemalce daljinskega ogrevanja, približno 13.000 jih je, obvestila o občutnem povišanju cen. V javnem podjetju so namreč variabilni del cene daljinskega ogrevanja januarja zvišala za 87 odstotkov, iz nedavnih 80 na nekaj manj 150 evrov za megavatno uro, danes poroča časnik Večer. Nova cena bo veljala do konca februarja, nato ni izključena dodatna podražitev.

Razlog za podražitev je cena plina

Najpomembnejši razlog za dvig cene je po navedbah iz podjetja zvišanje cen plina. Še lani so plin kupovali po povprečni ceni 20,49 evra za megavatno uro. Letos je cena 106,03 evra, a zaradi vladne uredbe o zamejitvi cen plina plačujejo le 73 evrov. Dobavitelj je Petrol, saj dosedanji ponudnik Plinarna Maribor ni posredoval ponudbe.

Drugi razlog je po navedbah Energetike Maribor bistvena podražitev elektrike, ki jo kupujejo po 2,36-krat višji ceni kot lani, tretji pa občutna podražitev emisijskih kuponov. Te so lani kupovali po ceni 59,55 evra, letos pa po 85,4 evra za kupon.

Zemeljski plin Pod streho Vlada bo daljinsko ogrevanje regulirala po vsej državi

V Ljubljani in Celju je ogrevanje za polovico cenejše

Za primerjavo v Večeru navajajo, da je cena ogrevanja v Ljubljani in Celju, ki sta z Mariborom vsaj deloma primerljiva po velikosti, bistveno nižja - kar za polovico. Cena megavatne ure toplote namreč v Ljubljani od 1. novembra lani stane le 79 evrov, v Celju pa še manj, 71,16 evra.

Kot pojasnjujejo v Energetiki, je Maribor z Ljubljano in Celjem nemogoče primerjati. "V Ljubljani, kjer so bili še lani bistveno dražji od nas, z zemeljskim plinom ustvarijo le okrog deset odstotkov toplote, večinoma ogrevajo s premogom in lesnimi sekanci. V Celju, kjer zemeljski plin prav tako predstavlja zelo majhen delež vhodnih energentov, pa imajo sežigalnico," razloge pojasnjuje vodja proizvodnje v Energetiki Miran Rožman.

Iščejo načine, kako pomagati gospodinjstvom

V družbi sicer pričakujejo, da gospodinjstva na računih za januar visoke podražitve kljub vsemu ne bodo občutila v tolikšni meri, saj so temperature zaradi mile zime že nekaj časa višje kot običajno v tem delu leta. Kljub temu se bojijo, da se bo ob podražitvi povečalo število neplačnikov, kar bi jim povzročilo dodatna likvidnostna tveganja.

Zato preučujejo možnosti podeljevanja subvencij za plačilo toplote in najema premostitvenega posojila, s katerim bi omogočili obročno plačilo. Prizadevanja za blaženje posledic dviga cen so za časnik napovedali tudi na mariborski občini.

Energetika Maribor skuša ceno toplote sicer blažiti s prodajo električne energije, ki jo proizvedejo v kogeneracijah, a imajo tudi pri tem težave. Kot je pojasnil Miran Rožman, se je trg z elektriko namreč januarja "sesul", zaradi česar je bila cena v prvih dveh dneh letošnjega leta celo negativna. "Ob tem tudi ne moremo prodati celotne količine proizvedene elektrike po fiksni ceni, kot je bila praksa v preteklih letih," je dodal.

Krivijo tudi državo, saj po njihovih navedbah še vedno ni predstavila natančne metodologije razdelitve količin zemeljskega plina za proizvodnjo toplote za gospodinjske odjemalce iz kogeneracijskih naprav, zato težko določijo natančno ceno.

ogrevanje Kurilna sezona Pod streho V teh slovenskih mestih se bodo letos greli ceneje kot lani
 
Komentarjev 26
  • rd2dmk2 09:58 12.januar 2023.

    tile maribirčani so pa res toti kerlci, najprej imajo najbolj čisto ogrevanje pa stokajo kolk morajo plačat za emisijske kupone, potem prodajajo elektriko in ugotovijo, da namesto da bi kasirali zanjo, morajo še plačat , da jo lahk prodajajo. ja ...prikaži več cene pa znajo navit. bo sigurno nagrada za vodstvo. istočasno pa še prošnja državi naj pomaga odjemalcem s par socialnimi prejemki, po možnosti pa tudi še vodstvu, da bodo lahk šli na počitnice, po taki težki nategavščini naroda in oblasti.

  • Šustet 18:48 11.januar 2023.

    Oooo... Mariborčani, še navijate, slava Ukrajini, in slava ameri plinu kateri je sedam krat bolj drag kot Ruski.????

  • Avatar NickMason
    NickMason 16:47 11.januar 2023.

    Jaz vem da bi izklopil to gretje,že na elektriko se precej ceneje ogrevaš.Če imaš klimo si pa zmagal.