Pod streho > Varčna hiša
21088 ogledov

V teh slovenskih mestih se bodo letos greli ceneje kot lani

ogrevanje Profimedia
Kljub energetski krizi in višjim cenam energentov se bodo v nekaterih mestih letos greli ceneje kot lani.

Agencija za energijo z oktobrom ponovno začenja z objavo mesečnih analiz cen toplote iz distribucijskih sistemov daljinskega ogrevanja. Analiza zajema primerjalno analizo stroškov oskrbe s toploto za namene ogrevanja stanovanjskih prostorov za značilnega gospodinjskega odjemalca toplote iz različnih distribucijskih sistemov v Sloveniji, katerih dejavnost se izvaja v obliki gospodarske javne službe (GJS). 

Primerjalna analiza stroškov oskrbe s toploto za potrebe ogrevanja stanovanjskih prostorov temelji na predpostavljenih odjemnih značilnostih tipičnega gospodinjskega odjemalca večstanovanjske stavbe. 

Tipični gospodinjski odjemalec biva v 2,5-sobnem stanovanju, velikem 69 kvadratnih metrov v večstanovanjski stavbi s 30 stanovanji. Obračunska moč toplotne postaj je 210 kW, tako je pripadajoča obračunska moč posameznega gospodinjstva 7 kW. Predvidena letna poraba toplote je 6,21 MWh. 

cena toplote oktober 22 | Avtor:

V grafu so prikazane povprečne maloprodajne cene toplote (PMPC) za gospodinjske odjemalce v izbranih slovenskih občinah v oktobru 2021 in oktobru 2022 ter utežena povprečna maloprodajna cena toplote za oktober 2022 

Glede na analizo Agencije, ki zajema povprečne maloprodajne cene toplote (PMPC) v oktobru 2022 v osmih izbranih slovenskih mestih iz sistemov daljinskega ogrevanja, v katerih se dejavnost distribucije toplote izvaja v obliki izbirne GJS in oskrbujejo skoraj 75 odstotkov vseh oskrbovanih gospodinjskih odjemalcev GJS distribucijskih sistemov v Republiki Sloveniji, se bodo najceneje letos ogrevali v Velenju, kjer je cena MWh toplote 79,55 evra, najdražje pa v Trbovljah, kjer bodo za megavatno uro plačali kar 257,11 evra, torej več kot trikrat več. 

cena toplote oktober 22 | Avtor:

V grafu je prikazana sprememba povprečnih maloprodajnih cen toplote med obdobji oktober 2022/oktober 2021. 

ogrevanje Pod streho Pod streho S tem preprostim ukrepom zmanjšajte račun za ogrevanje

V treh mestih se bodo letos greli ceneje kot lani. Glede na cene oktobra lani, bo ogrevanje letos oktobra v Mariboru cenejše za 21 odstotkov, v Velenju za skoraj osem in na Jesenicah kar za četrtino.  

V ostalih mestih, ki jih zajema analiza, bo ogrevanje letos oktobra dražje kot okrobra lani, najbolj pa se je podražilo v Trbovljah, kar za 102 odstotka. 

Sicer pa je utežena povprečna maloprodajna cena toplote za ogrevanje stanovanjskih prostorov in pripravo sanitarne tople vode oktobra letos dosegla vrednost 122,20 evra/MWh in je 9,56 odstotka višja kot oktobra lani oziroma 5,12 odstotka višja kot januarja letos. 

Končni znesek za plačilo dobavljene toplote iz distribucijskih sistemov toplote je sestavljen iz:

  • cena toplote: fiksni del – obračunska moč (evro/MW/leto), ▪ variabilni del – prevzeta količina toplote (evro/MWh), 
  • prispevki: prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (OVE in SPTE) (evro/MWh); prispevek za energetsko učinkovitost (URE) (evro/MWh); davek na dodano vrednost (DDV). 

Analiza mesečnih cen toplote je izvedena na podlagi tarifnih postavk iz veljavnih tarifnih cenikov distributerjev toplote za posamezen obravnavan koledarski mesec. 

Okvirne dejanske stroške oskrbe s toploto za ogrevanje stanovanjskih prostorov, pripravo sanitarne tople vode, ogrevanje poslovnih prostorov itd. si lahko odjemalec izračuna na podlagi lastnih odjemnih karakteristik in javno objavljenih tarifnih postavk toplote iz cenikov lokalnega distributerja toplote. 

drva Ogrevanje Pod streho So trgovci, ki prodajajo sveža drva, v prekršku?
Komentarjev 5
  • Avatar MS
    MS 16:13 21.oktober 2022.

    bobnar53 ti si preveril, zakaj nam ne posreduješ prave podatke?

  • jakec1575 15:31 21.oktober 2022.

    Ebemu lopove na energetiki in jankovica. A za 3mio pri plinski so ze ugotovili, kam jih je direktor skril? Kolk je dobil jankovic? 15%?

  • izy25 10:51 21.oktober 2022.

    Še dobro, da so ljubljanski veljaki zaprli rudnik v Trbovljah :(