Pod streho > Varčna hiša
28573 ogledov

So trgovci, ki prodajajo sveža drva, v prekršku?

drva Profimedia
V javnosti in tudi v nekaterih medijih se pojavljajo informacije, da uporaba neustreznih drv posameznika lahko olajša tudi za 4000 evrov. Ali to drži, smo preverili pri pristojnem inšpektoratu za okolje in prostor.

Uredba o emisiji snovi v zrak iz malih kurilnih naprav določa masni delež vode v naravnem lesu in lesnih ostankih, ki jih uporabljamo kot kurivo. Največji dovoljeni delež vode v lesni masi je lahko 20 odstotkov. Izjema so le lesna kuriva, ki se uporabljajo v napravah, ki so po navedbah proizvajalca primerne za gorivo z večjo vsebnostjo vode. 

Neprimerno je torej tisto lesno gorivo, drva, peleti, sekanci, briketi, ki vsebujejo preveč vlage. Večina lesnega goriva, ki ga lahko kupimo pri trgovcih, sicer dovoljene vrednosti ne presega, lahko pa na spletnih straneh nekaterih najdemo ponudbo svežih drv, za katere velja, da jo presegajo.

Svežih drv se zato ne sme uporabiti za ogrevanje, vprašanje pa je, kako učinkovit je nadzor, in ali so v prekršku tudi trgovci, ki takšna drva prodajajo. 

V javnosti so se pojavile informacije, povzeli pa so jih tudi nekateri mediji, da je posametnik zaradi uporabe prevlažnih drv lahko kaznovan z globo od 1200 pa celo do 4100 evrov. 

„Prekršek, za uporabo drv s previsoko vrednostjo vlage, ni predpisan,“ odgovarjajo na inšpektoratu za okolje in prostor.

Pojasnjujejo tudi, da „trgovci, ki ponujajo sveža drva, niso v prekršku.“ Fizične osebe sicer takšna drva lahko kupijo na trgu, njihova odgovornost pa je, da jih lahko uporabljajo šele, ko dosežejo vlažnost, ki je določena v uredbi. Do primerne vlažnosti je treba takšna drva ustrezno skladiščiti. 

Les naj se suši eno do dve leti

Nakup svežih drv je torej smiseln le, če imate doma zadostno zalogo drv s primerno vlažnostjo. Pri nakupu pa morajo biti pozorni tudi vsi tisti, ki drva kupujejo neposredno od lastnikov gozdov. Prepričajte se, kdaj so posekali drevesa. Za letošnjo kurilno sezono so pogojno primerna drva, za katera je bil les posekan lani decembra ali najkasneje letos januarja in potem razcepljen sušen vsaj šest mesecev ter preostale mesece še v obliki polen. Pogoj pa je, da je bil večino časa sušen na soncu. Vsekakor pa je pri tako hitro sušenih drveh pametno vlažnost izmeriti.

Veliko bolje pa je, če je bil les za polena posekan še eno zimo pred tem, in se je sušil skoraj dve leti.

Vlažnost izmeri dimnikar

Če ne kazen, pa lahko uporabnike, ki kurijo prevlažna drva, doleti opozorilo in poziv dimnikarja in nenazadnje, če s prakso ne preneha, tudi inšpekcijski nadzor.

Za nadzor nad vlažnostjo drv so odgovorni dimnikarji. „Vlažnost drv izmeri izbrani dimnikar, v kolikor so drva prevlažna, se izda negativni zapisnik. Uporabnik male kurilne naprave mora v postavljenem roku tako odpraviti pomanjkljivosti, ki so bile ugotovljene na pregledu,“ pravijo na inšpektoratu.

Poleg vsebnosti vode v lesnem gorivu pa dimnikar v okviru rednega pregleda ugotavlja tudi  morebitno rabo nedovoljenega goriva ali goriva, za katerega mala kurilna naprava ni načrtovana, prisotnost katranskih oblog v kurilni in dimovodni napravi, ki so lahko tudi posledica uporabe neustreznega goriva oziroma neustrezne rabe same kurilne naprave (nepopolno izgorevanje), in potrebnost njihovega odstranjevanja, še navajajo na inšpektoratu. 

„Inšpektor lahko odredi uporabniku odpravo pomanjkljivosti na mali kurilni napravi le v primeru, če uporabnik ne odpravi ugotovljenih pomanjkljivosti v roku, ki mu ga je določil dimnikar in o tem dimnikar tudi obvesti inšpekcijo,“ pa pojasnijo njihovo pristojnost. 

Zaradi visokih cen energentov na inšpektoratu pričakujejo, da se bo število uporabnikov, ki bodo v malih kurilnih napravah kurili nedovoljena sredstva, povečalo. Zato se bo povečalo tudi število inšpekcijskih nadzorov. 

drva Draginja Pod streho Preobrat: drva niso več najcenejše ogrevanje
Komentarjev 23
  • marusa98 22:51 08.oktober 2022.

    To so sanje, lesa za kurit letos spolh ni, uvoz prepovedan, pol pa folk naj zmrzuje!

  • bojan88 12:05 08.oktober 2022.

    Prevlažna drva niti niso tak problem, težava je in bo v tej zimi, ko bodo ljudje kurili odpadke, pnevmatke, pvc in druge prepovedane smeti.

  • optimist11 11:20 08.oktober 2022.

    Trgovec bi moral prodajati drva za takojšnjo uporabo, oz. označena drva z preveliko vlage. Ne more biti stalno vsa odgovornost na odjemalcu.