Pod streho > Varčna hiša
6287 ogledov

Vlada bo daljinsko ogrevanje regulirala po vsej državi

Zemeljski plin Zemeljski-plin.si
Vlada je dopolnila uredbo o določitvi cen zemeljskega plina, ki na novo ureja ceno zemeljskega plina kot vhodni energent za sistem daljinskega ogrevanja, kateri uporabljajo zemeljski plin kot vhodni energent.

"Kot veste, so se v zadnje tednu oz. morda še več kot v zadnjem tednu začele pojavljati namere, da bi se končna cena daljinske toplote iz sistema daljinskega ogrevanja začele poviševati s 1. 1. 2023 ravno zaradi tega, ker so na trgih zelo visoko povišane cene, in sicer tudi za faktor 3, 3,5, 4, kar dejansko pomeni tudi do 400 odstotkov povišane cene v primerjavi z istim mesecem lani," je pojasnil minister Bojan Kumer na novinarski konferenci po redni seji vlade. 

"S tem smo dosegli zamejitev končne cene daljinske toplote pri vseh sistemih daljinskega ogrevanja v Sloveniji. Pri štirih največjih sistem pomeni to prihranek od 122,25 evra za sisteme daljinskega ogrevanja Maribor, prihranek 146,16 evra za sisteme daljinskega ogrevanja na Jesenicah. Prihranek 183,49 evra velja za sisteme daljinskega ogrevanja v Trbovljah, v Novi Gorici pa 122,79 evra na mesečnem nivoju. To je primerjava med najavljenimi tržnimi cenami, v kolikor ne bi vlada posegla v regulacijo. Seveda so ceno še vedno višje kot preteklo zimo, tudi zaradi tega, ker so v pretekli zimi sistemi nakupovali zemeljski plin leto ali dve leti nazaj, zato so te cene seveda neprimerljive," je še pojasnil minister.

Bojan Kumer | Avtor: Bor Slana/STA; Vlada republike Slovenije Bojan Kumer. Bor Slana/STA; Vlada republike Slovenije

"Izpostavil sem štiri sisteme daljinskega ogrevanja, ki imajo pretežno kot vhodni energent zemeljski plin in se povišane cene najbolj poznajo, ostali sistemi imajo zemeljski plin kot manjši energent, medtem ko vemo, da pri Ljubljani poteka velika investicija kogeneracije, ki bo to zimo verjetno končana, a so se oskrbeli z drugim energentom, zato ta regulacija za njih ni merodajna," je razložil minister. 

plin štedilnik Kaj se dogaja? Svet Cena dramatično padla: Evropa ima toliko plina, da ne ve, kam z njim!

Minister je še pojasnil, da uredba velja tudi za vrtce, zdravstvene domove in osnovne šole, za katere bo s 1. novembrom že veljala regulirana cena. "Še več: dodatno smo tudi uredili regulirano ceno za institut nadomestne oskrbe in pa institut osnovne oskrbe, tudi to dvoje smo končno uredili v tej noveli Zakona o oskrbi z zemeljskim plinom," je pojasnil minister. Za konec je sporočil tudi dobro novico, in sicer, da bojazni, da bi sredi zime v Evropi ostali brez plina, ni, saj da so skladišča skorajda stoodstotno polna. 

Komentarjev 5
  • kapibara1 10:38 28.oktober 2022.

    Zanimivo, da SAMO Ljubljane ne bode dobila plombe na ceno..

  • jakec1575 22:06 27.oktober 2022.

    Ljubljanski holding in energetika fino odirata narod. Imajo monopolni polozaj nadzora pa nobenega. Ja prav ste prebrali. Jankovic je zrihtal, da je holding privatna druzba, kjer mescani nimajo nadzorne funkcije. Loh delajo kar hocejo