Uporabno
11412 ogledov

Ogrevanje na drva – prednosti in slabosti!

drva, les Za topel dom
Že stoletja se les uporablja za ogrevanje domov in čeprav se morda zdi tradicionalna možnost, je pravzaprav še vedno odličen način, da se pozimi ogrejete. Za začetek je les cenejši in bolj trajnosten kot druge možnosti ogrevanja, kot sta olje in plin.

Ena najboljših lastnosti lesa za ogrevanje je, da je enostaven za hranjenje in uporabo, saj ne potrebujete nobenih posebnih veščin ali orodij.

Ogrevanje na drva je torej popolna možnost za tiste, ki želijo doseči učinkovito, stroškovno ugodno in okolju prijazno rešitev ogrevanja doma. Ogrevanje na les ima številne prednosti, od zagotavljanja več svobode in neodvisnosti pri stroških energije do zmanjšanja okoljskega odtisa z uporabo obnovljivih virov lesa. 

kamin, ogenj, drva | Avtor: Za topel dom Za topel dom

Večina sodobnih peči na drva je bila zasnovana za največjo učinkovitost in minimalne emisije, zaradi česar so peči na drva ekonomičen in trajnosten način ogrevanja vašega doma. 

Kot tako je lahko ogrevanje na drva zanesljiv vir energije, ki prinaša tudi številne prednosti.

Prednosti ogrevanja na drva

Ogrevanje na drva je alternativni vir energije, ki je stroškovno učinkovit, zanesljiv in obnovljiv. 

Ogrevanje na drva lahko omogoči nižje račune za ogrevanje zaradi visoko učinkovitih peči in kaminov na drva, ki so danes na voljo na trgu. Poleg tega kurjenje lesa ustvarja manj emisij ogljika kot druge vrste peči in kotlov na fosilna goriva, zaradi česar je odlična okolju prijazna možnost.

ogenj, drva, les | Avtor: Za topel dom Za topel dom

Ogenj v kaminu, ki lahko prav tako odlično ogreje prostor, ponuja tudi pomirjujoč ambient in toplino v vsakem domu, saj zagotavlja prijetno vzdušje s svojo nežno osvetlitvijo prostora in prasketajočim zvokom. 

Slabosti ogrevanja na drva

Ena od največjih slabosti ogrevanja na drva je verjetno ta, da je potrebna velika količina lesa, ki ga je treba kupiti, posekati in shraniti za ogrevanje. Prav tako je potrebno vložiti kar nekaj časa in truda, ki je potreben za vzdrževanje ogrevalnih sistemov na drva. 

Še ena od stvari, na katero je treba biti pozoren, je ta, da lesni dim vsebuje ogljikov monoksid, katerega proizvodnja povečuje onesnaženost zraka v bližnjih območjih in je lahko nevarna za zdravje. S tega vidika je potrebno vedno poskrbeti, da je peč za ogrevanje ustrezno vzdrževana ter so sprejeti vsi potrebni varnostni ukrepi. 

Les je sicer res obnovljivi vir, vendar ob preudarnem ravnanju, zato lahko netrajnostno sekanje dreves izčrpa lokalne gozdove hitreje, kot so se zmožni obnavljati. 

Ko razmišljate o možnostih ogrevanja na drva, je pametno pretehtati možne prihranke in koristi, ki jih ponuja, hkrati pa sprejeti tudi nekaj varnostnih ukrepov, ki smo jih omenili.

Katera drva za ogrevanje izbrati?

Pri izbiri lesa za ogrevanje je treba iskati vrste, ki dobro gorijo in imajo manj vlage. Nekatere izmed najboljših možnosti vključujejo hrast in bukev. 

les, drva, ogrevanje | Avtor: Za topel dom Za topel dom

Hrast je trd les, ki močno gori in daje dober premog, zaradi česar je idealen za kurjenje čez noč. 

Bukova drva so sicer mehkejši les, a vseeno odlično gorijo in imajo dobro toplotno moč. Ključ do čim večjega izkoristka drv je, da poskrbite, da so suha. Bolj kot je les suh, bolje bo gorel in več toplote bo proizvedel. 

Drva hranite v suhem, dobro prezračenem prostoru, da zagotovite, da ostanejo suha. S pravim lesom in ustreznim skladiščenjem boste imeli popolno gorivo za ogrevanje vašega doma.