Slovenija
870 ogledov

Saga z visokimi cenami elektrike v Trbovljah: Tako odgovarja komunala

Trbovlje sneg 12. april DaB
Komunala Trbovlje po včerajšnjem protestu obljublja ukrepe za blažitev energetske draginje.

Komunala Trbovlje, pred katero se je včeraj dopoldne zbralo okoli 100 ljudi in protestiralo zaradi visokih položnic za elektriko, je sprejela ukrepe za blažitev energetske draginje.

Prvi ukrep je tako 15-odstotni popust na strošek variabilnega dela ogrevanja, ki ga bodo upoštevali za gospodinjstva, ki so priključena na daljinsko ogrevanje v Trbovljah. Ta popust bodo upoštevali že za januar, ko cena toplotne energije sicer znaša 159,11 evra za megavatno uro brez davka, so danes sporočili iz Komunale Trbovlje.

Drugi ukrep je nadaljnja pocenitev toplote. ''Znižanje cene toplotne energije načrtujemo ponovno v februarju, ko bomo ceno nadalje spustili na 129 evrov na megavatno uro brez DDV. Pričakujemo, da bodo ti ukrepi nadalje ublažili breme, ki ga za gospodinjstva predstavlja strošek ogrevanja,'' je zapisano v sporočilu za javnost.

Trboveljska komunala bo občanom nudila tudi možnost razbremenitve z obročnim odplačevanjem položnice na 10 obrokov. Obenem v podjetju priporočajo izpolnitev vloge za pomoč pri plačilu stroška ogrevanja, s čimer bodo upravičeni do dodatne pomoči pri plačilu položnice.

Trbovlje sneg 12. april Slovenija V Trbovljah je ljudem zaradi položnic počil film

Komunala Trbovlje: Cene izpred nekaj let niso mogoče

"Dejstvo je, da so razmere na trgu energentov danes povsem drugačne, kot so bile še pred nekaj leti, cene energenta ogrevanja, v našem primeru je to zemeljski plin, pa so danes kljub padcu še vedno trikrat višje, kot so bile še pred dvema letoma. To pomeni, da bi težko pričakovali spust cen na raven, kot je bil pred nekaj leti," navajajo v trboveljski komunali.

Dodali so še, da si prizadevajo z vsemi možnimi ukrepi cene ublažiti na raven, ki bo še vedno vzdržna in sprejemljiva, tako za podjetje, kot predvsem tudi za njihove odjemalce.

Novo vodstvo podjetja, ki je mandat nastopilo s 1. septembrom 2022, se je tako soočilo z izzivom, kako ublažiti ceno toplote, navajajo v komunalnem podjetu. ''Na podlagi podatkov, ki so bili na voljo, pozitivnih ukrepov v podjetju ter vladnih ukrepov, smo lahko postopoma začeli blažiti ceno ogrevanja. Od oktobra, ko je cena toplotne energije znašala 201,71426 evra na megavatno uro, smo ceno prvič znižali v novembru na 185,07254 evra, nadaljnja pocenitev pa je sledila v januarju, ko cena znaša 159,11115 evra na megavatno uro brez DDV,'' so še pojasnili v trboveljski komunali.

Trbovlje imajo ob Mariboru, Novi Gorici in Jesenicah že dolgo najdražje daljinsko ogrevanje. Eden izmed naših bralcev je za 54 kvadratnih metrov veliko stanovanje za mesec november plačal 356 evrov za komunalne storitve, od tega 278 evrov za ogrevanje in toplo vodo. Več o visokih cenah energije v največjem zasavskem mestu lahko preberete tukaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Ender3 18:01 19.januar 2023.

    Reševanje takšnih težav se prične pri nesposobnem vodstvu, ki se ne zna prilagaja tržnim razmeram. Računi so sorazmerni njihovemu diletantstvu.

  • rd2dmk2 17:17 19.januar 2023.

    tole izgleda tako, dejmo strižt ovce, če se pustijo bo ok, če ne pa znižamo. tole vodstvo komunale v arest, pa pregledat cene, kje je urad za varstvo potrošnik in una zveza potrošnikov slovenije. tista zveza naj se neha ukvarjat ...prikaži več z mega nakupi nekih aparatov. naj raje pregleduje poslovanja takih firm, kot je tale komunala. od kje zaboga lahko kar preko noči začne dajat take popuste. no od kje ?

  • Avatar Leon
    Leon 17:01 19.januar 2023.

    Komu lahko etažni lastniki prijavijo upravnike kršijo pogodbe o upravljanju in neupravičeno dvigujejo stroške? Samo ne omenjajte MOP in inšpektorje . To so biser korupcije .