To vam pripada, če ste odvisni od javnega prevoza

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Delavcem, ki zaradi prekinjenega javnega prometa ne morejo delati, polovična plača.
Oglej si celoten članek

Vlada je v ponedeljek sprejela odlok, po katerem je obstal javni železniški in potniški promet. To marsikateremu delavcu povzroča velike težave, nekateri zato celo ne morejo priti na delo. Če so izpolnjeni vsi pogoji, so upravičeni do 50-odstotnega nadomestila plače.

Slovenija Kdo plača zdravljenje, če zbolite za koronavirusom?

Delavci, ki nimajo vozniškega dovoljenja in na delo sicer prihajajo z javnim prevozom, morajo zdaj, ko ta ni na voljo, o zapletu pravočasno obvestiti delodajalca. Zakon o delovnih razmerjih namreč zaposlenemu narekuje, da mora delodajalca obvestiti "o bistvenih okoliščinah, ki vplivajo ali bi lahko vplivale na izpolnjevanje njegovih delovnih obveznosti".

"Delavcu svetujemo, da delodajalca predhodno obvesti pisno, po elektronski pošti oziroma vsaj po sms sporočilu, da bo imel dokazilo o pravočasnem obveščanju," navajajo v ZSSS.

Foto: Saša Despot prihod novega Stadlerjevega vlaka

Magazin "Pričakujemo lahko težke izzive, koronavirus, se bojim, je le prvi od njih“

V katerih primerih ne kršite delovnih obveznosti?

Če pogodba o zaposlitvi ne vključuje pogoja, da ima zaposleni lastno vozilo, potem ta, ko je javni prevoz prekinjen, ne krši delovnih obveznosti, če ne more na delo.

Delodajalec pa lahko takšnemu delavcu odredi delo na domu, če je to mogoče, ga pošlje na čakanje na delo (DZ bo predlog interventnega zakona, ki predvideva državno subvencioniranje tega ukrepa, potrjeval danes), ali mu prerazporedi delovni čas, denimo tako, da bo izpad ur oddelal pozneje.

Slovenija Slovenija pri koronavirusu zamuja zaradi Amazona?

Med možnostmi je tudi, da se delavec in delodajalec dogovorita o izrabi morebitnega viška ur ali dopusta. Delodajalec sicer dopusta ne sme odrejati enostransko.

Lahko pa delodajalec delavcu organizira prevoz, denimo ponj pošlje sodelavca ali taksi. To pa mora delavec nujno sprejeti.

Znanost Odkrili, kako se naš imunski sistem bojuje s koronavirusom

Če ni na voljo nobena od možnosti, da delavec pride na delo in je o tem pravočasno obvestil delodajalca, mu pripada 50-odstotno nadomestilo plače zaradi višje sile. Hkrati pa to nadomestilo ne sme biti nižje od 70 odstotkov minimalne plače, še pojasnjujejo v ZSSS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:07 19. Marec 2020.

    Morala bi sprejeti tudi, da vsi njeni delavci, ki z odločbo delajo od doma, dobijo 80% plače..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.