Zdravje > Aktualno
3634 ogledov

Odkrili, kako se naš imunski sistem bojuje s koronavirusom

Profimedia
V krvi bolnice našli posebne imunske celice, ki se ob podobnem času pred okrevanjem pojavijo tudi pri bolnikih z gripo.

Znanstveniki z melbournskega inštituta za infektologijo in imunologijo so v bolnišnici v Avstraliji spremljali bolnico iz kitajskega Wuhana, ki je zbolela za koronavirusno boleznijo 19. Imela je blage do zmerne simptome, pred covidom-19 pa ni imela drugih zdravstvenih težav, britanski BBC povzema STA.

Koronavirus v Italiji Virus Zdravje Tako z zelišči okrepite imunski sistem in dihala
Koronavirus v SLO Zdravje V kakšnem primeru boste prišli do zobozdravnika?

Kot je za britanski medij pojasnila soavtorica študije Katherine Kedzierska z melbournskega inštituta, so spremljali "celoten imunski odziv" pri 47-letnici, ki je okrevala v 14 dneh.

Tri dni preden se je bolnici začelo izboljševati zdravstveno stanje, so v njeni krvi našli posebne imunske celice, ki se ob podobnem času pred okrevanjem pojavijo tudi pri bolnikih z gripo. Odkrili so štiri različne vrste imunskih celic. "Navdušeni smo bili nad našimi rezultati in dejstvom, da se imunske celice pojavijo v bolniku pred kliničnim izboljšanjem zdravstvenega stanja," je še povedala soavtorica študije, objavljene  v znanstveni reviji Nature Medicine. "To odkritje je pomembno, ker zdaj prvič zares razumemo, kako se naš imunski sistem bori proti novemu koronavirusu," je dejala Kedzierska.

Čiščenje telefona Svet Smrtni greh, če svoj telefon v teh dneh čistite tako

Okrevanje in razvoj cepiva

Dekan medicinske fakultete univerze za tehnologijo v avstralskem Swinburnu Bruce Thompson je ob tem dejal, da ugotovitev, kdaj se imunske celice pojavijo, lahko pomaga pri predvidevanju poteka okrevanja. Avstralski zdravstveni minister Greg Hunt pa je poudaril, da bi lahko to odkritje prispevalo tudi k hitrejšemu razvoju cepiva proti novemu koronavirusu in potencialnih načinov zdravljenja okuženih s tem virusom, še povzema STA. 

kitajski virus - 2019-nCoV, Raziskava Zdravje Pomembno: Novi podatki o tem, koliko časa zdrži virus

Kedzierska je povedala še, da morajo zdaj določiti, zakaj je imunski odziv pri težjih primerih slabši. "Zdaj je ključno ugotoviti, kaj manjka oziroma kaj je drugače pri bolnikih, ki so umrli ali imajo zares hudo obliko bolezni. Tako bi lahko vedeli, kako jih zaščititi," je še pojasnila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice