Svet
6465 ogledov

Smrtni greh, če svoj telefon v teh dneh čistite tako

Čiščenje telefona Profimedia
Kar je primerno za ljudi, ni nujno dobro za telefon! Ne uporabljajte tega sredstva, razen če ...

Tako kot vse stvari, ki jih ves čas nosimo po rokah, je treba tudi telefone nujno čistiti, saj veljajo za zelo umazane predmete, na katerih se virusi zadržujejo dlje časa in tako prenašajo naokoli. 

Po zadnjih ugotovitvah virus SARS-CoV-2 preživi na plastičnih in kovinskih površinah tudi po 2 ali 3 dni, poroča BBC. To pomeni, da se virus v resnici lahko zelo dolgo zadržuje na vratih, plastičnih, laminiranih in drugih trdnih površinah. 

Po drugi strani pa je raziskava tudi pokazala, da koronavirusom moč popusti že v eni minuti, če se nahaja na površini, ki smo jo dezinficirali s sredstvom, ki vsebuje 62 do 71 odstotkov alkohola, ali pa če uporabimo 0,5 odstotno raztopino vodikovega peroksida. Zelo učinkovito sredstvo v skoraj vsakem domu je tudi varikina, ki vsebuje natrijev hipoklorit.

Vendar pa pri čiščenju telefonov ta sredstva odpadejo, vključno z robčki, ki vsebujejo alkohol. Proizvajalci telefonov namreč opozarjajo, da lahko kemikalije, razni geli in abrazivna sredstva poškoduje zaščitno površino zaslonov.

Ne uporabljajte sredstev, kot so čistilo za stekla, belila, amonijak, razpršil, ki vsebujejo aerosol ali sredstev s stisnjenim zrakom.

Najbolj učinkovit način za čiščenje telefona je uporaba krpe iz mikrovlaken, vode in navadnega mila. 

kitajski virus - 2019-nCoV, Raziskava Zdravje Pomembno: Novi podatki o tem, koliko časa zdrži virus

Postopek: 

  • S krpo, pred tem namočeno z vodo in milom te ožeto, nežno potegnite po telefonu spredaj in zadaj. 
  • Bodite pozorni, da pri tem ne zanesete mokrote v odprtine, še posebej če telefon ni vodoodporen. A tudi telefoni, ki naj bi bili odporni, sčasoma lahko to sposobnost izgubijo.
  • Na koncu telefon obrišite s suho krpo in mikrovlaken. 
  • Enak postopek obvezno ponovite še z zaščitnim ovitkom, če ga uporabljate. Ne pozabite na težje dosegljiva mesta okoli izbočenih kamer, robove ...

Čiščenje telefona | Avtor: Profimedia Profimedia

Profesorica mikrobiologije Lena Ciric iz univerze College v Londonu je za BBC na podlagi testne laboratorijske naprave dokazala, da je že ta enostaven postopek čiščenja zmanjšal prisotnost organizmov na različnih telefonih na zelo nizke ravni. 

Pri iphonih je alkohol vendarle dovoljen

Družba Apple je na svoji uradni podporni strani nedavno dodala poseben zapis, da je dovoljeno za čiščenje iphonov vseh zadnjih generacij uporabljati  tudi alkoholne robčke, ki vsebujejo do 70-odstotni alkohol.

Kakorkoli, telefona ne čistite le zaradi koronavirusa, temveč zaradi udobja in higiene skrbite za njihovo čistočo tudi sicer. Je pa seveda treba telefone tako kot druge stvari temeljito očistiti, če pridete v stik s pacientom s koronavirusom.

Predvsem pa se je treba zavedati, da bo telefon spet poln organizmov takoj, ko ga bomo naslednjih prijeli v roke. Zato je še toliko bolj pomembna stalna skrb za higieno rok. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.