Zdravje > Aktualno
1109 ogledov

"Kri potrebujemo kljub izrednim razmeram"

transfuzija
Zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja možnih prenosov bolezni bodo izvajali prilagojene krvodajalske akcije, na katere bodo vabljeni samo krvodajalci tistih krvnih skupin, ki jih potrebujejo.

"Tiste krvodajalce, ki jih potrebujemo, bomo vabili preko sms vabila, v katerem jih bomo prosili za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje. Krvodajalce prosimo, da se odzivajo SAMO na vabila in da brez povabila ne prihajajo na odvzem krvi," sporočajo iz Zavoda za transfuzijsko medicino. 

Obenem pojasnjujejo, da so uvedli dodatne zaščitne ukrepe, s katerimi krvodajalcem in zaposlenim omogočajo varno okolje in varen odvzem krvi. 

"Po do sedaj znanih podatkih se s transfuzijo krvi bolezen COVID–19 ne prenaša," dodajajo.

Po njihovih navedbah pa trenutno niste primerni za darovanje krvi:

  • če ste v zadnjih 28 dneh potovali izven Slovenije (velja za vse države EU in druge celine),
  • če imate prehlad, kašljate in kihate,
  • imate povišano telesno temperaturo,
  • prebolevate nalezljivo bolezen,
  • ste bili v stiku z obolelo osebo,
  • ste v zadnjih 28 dneh preboleli nalezljivo bolezen. 

Krvodajalce prosijo, da jih v primeru kakršnihkoli znakov bolezni, ki bi se pojavili v 14 dneh po odvzemu krvi obvestijo na krvodajalec@ztm.si oz. nas pokličejo 051 389 325.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.