Toliko višja bo že naslednja pokojnina, potem pa ...

Foto: Saša Despot upokojenci Foto: Saša Despot Upokojenci
Upokojence novembra čaka povišica, nato božičnica, potem pa predvidoma že januarja redna uskladitev, ki je bila navadno šele februarja.
Oglej si celoten članek

Z novembrsko in decembrsko pokojnino bodo upokojenci dobili dodatek v višini 1,8 odstotka oktobrske pokojnine. S tem dvomesečnim dodatkom bo koalicija izpolnila obljubo, da bo zagotovljena pokojnina konec leta znašala 700 evrov. Zdaj znaša 687,75 evra, z dodatkom oziroma uradno povečanim delom prejemkov pa bo znašala 700 evrov in 13 centov.

Tako zvišano izplačilo bodo upokojenci prejeli z novembrsko in decembrsko pokojnino, torej prvič že v četrtek. Predvideno je bilo, da bi ga dobili tudi z januarsko, več o tem kasneje.

Osnova za obračun tega dodatka, ki se mu uradno reče povečan del prejemkov, bodo izplačila, izvedena v oktobru 2023. Kdor se bo upokojil novembra ali decembra, ne bo upravičen do dodatka, ampak samo do odmerjene pokojnine.

Decembra upokojence poleg dodatka v višini 1,8 odstotka pokojnine čaka tudi izplačilo zimskega letnega dodatka ali oziroma božičnice. Zimski letni dodatek bo izplačan v višini 40 odstotkov izplačanega letnega dodatka v letu 2023, kar pomeni, da bodo upokojenci dobili od 58 do 182 evrov dodatka.

Izplačal se bo najkasneje z decembrsko pokojnino, ki bo izplačana 28. decembra, tisti, ki jim bo pravica naknadno priznana, pa ga bodo dobili najkasneje v aprilu leta 2024.

Prvič uskladitev pokojnin že januarja

Januarja bodo upokojenci prvič prejeli že usklajeno pokojnino. "Uskladitev se delno opravi že pri izplačilu v januarju 2024, in sicer v višini 8,2 %. To je višina, za katero po zadnjih podatkih Umarja kaže, da bo redna uskladitev. Sama končna uskladitev se v skladu z ZPIZ-2 opravi pri izplačilu za februar," je pred kratkim napovedal minister za finance Klemen Boštjančič. 

Kaj bo prinesla januarska uskladitev, si lahko pogledate v spodnji tabeli.

Uskladitev se je doslej vedno izvedla šele februarja, ker prej ni podatka o rasti bruto plač v obdobju med januarjem in decembrom preteklega leta. Pokojnine se skladno z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju uskladijo za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače, izplačane za obdobje januar–december preteklega leta, v primerjavi s povprečno bruto plačo, izplačano za enako obdobje leto pred tem, in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar–december preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem. Uskladitev pokojnin je izražena v odstotku in je seštevek obeh ugotovljenih delnih rasti.

janez.zalaznik@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 34

  • 08:23 28. November 2023.

    1,8 % za 3 mesece SRAMOTA, vzeli so nam zakonsko uskladitev pokojnine v letu 2023, infalcija je bila 11%, kam …

  • 05:59 28. November 2023.

    Lepo ste tole spisali, toda vse temelji na laži in kraji. Osnova pokojnine je katastrofa ! in ker je osnova …

  • 19:21 27. November 2023.

    Kakorkoli že , še vedno bolje kot pa v janšizmu in zato bomo še volili Goloba in Svobodo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.