Slovenija
43387 ogledov

Toliko višja bo že naslednja pokojnina, potem pa ...

upokojenci
1/2
Saša Despot
Upokojence novembra čaka povišica, nato božičnica, potem pa predvidoma že januarja redna uskladitev, ki je bila navadno šele februarja.

Z novembrsko in decembrsko pokojnino bodo upokojenci dobili dodatek v višini 1,8 odstotka oktobrske pokojnine. S tem dvomesečnim dodatkom bo koalicija izpolnila obljubo, da bo zagotovljena pokojnina konec leta znašala 700 evrov. Zdaj znaša 687,75 evra, z dodatkom oziroma uradno povečanim delom prejemkov pa bo znašala 700 evrov in 13 centov.

Tako zvišano izplačilo bodo upokojenci prejeli z novembrsko in decembrsko pokojnino, torej prvič že v četrtek. Predvideno je bilo, da bi ga dobili tudi z januarsko, več o tem kasneje.

Osnova za obračun tega dodatka, ki se mu uradno reče povečan del prejemkov, bodo izplačila, izvedena v oktobru 2023. Kdor se bo upokojil novembra ali decembra, ne bo upravičen do dodatka, ampak samo do odmerjene pokojnine.

Decembra upokojence poleg dodatka v višini 1,8 odstotka pokojnine čaka tudi izplačilo zimskega letnega dodatka ali oziroma božičnice. Zimski letni dodatek bo izplačan v višini 40 odstotkov izplačanega letnega dodatka v letu 2023, kar pomeni, da bodo upokojenci dobili od 58 do 182 evrov dodatka.

Izplačal se bo najkasneje z decembrsko pokojnino, ki bo izplačana 28. decembra, tisti, ki jim bo pravica naknadno priznana, pa ga bodo dobili najkasneje v aprilu leta 2024.

Prvič uskladitev pokojnin že januarja

Januarja bodo upokojenci prvič prejeli že usklajeno pokojnino. "Uskladitev se delno opravi že pri izplačilu v januarju 2024, in sicer v višini 8,2 %. To je višina, za katero po zadnjih podatkih Umarja kaže, da bo redna uskladitev. Sama končna uskladitev se v skladu z ZPIZ-2 opravi pri izplačilu za februar," je pred kratkim napovedal minister za finance Klemen Boštjančič. 

Kaj bo prinesla januarska uskladitev, si lahko pogledate v spodnji tabeli.

Uskladitev se je doslej vedno izvedla šele februarja, ker prej ni podatka o rasti bruto plač v obdobju med januarjem in decembrom preteklega leta. Pokojnine se skladno z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju uskladijo za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače, izplačane za obdobje januar–december preteklega leta, v primerjavi s povprečno bruto plačo, izplačano za enako obdobje leto pred tem, in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar–december preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem. Uskladitev pokojnin je izražena v odstotku in je seštevek obeh ugotovljenih delnih rasti.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 34
  • Plavi-mil 08:23 28.november 2023.

    1,8 % za 3 mesece SRAMOTA, vzeli so nam zakonsko uskladitev pokojnine v letu 2023, infalcija je bila 11%, kam je šel NAŠ denar, seveda NVO-jem kateri so te DIKTATORJE spravili na oblast, to ni nobena uskladitev, to je norčevanje ...prikaži več iz vseh upokojencev, zato VSI na protest.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 05:59 28.november 2023.

    Lepo ste tole spisali, toda vse temelji na laži in kraji. Osnova pokojnine je katastrofa ! in ker je osnova laž se ta samo stopnjuje in veča revščino med upokojenci. Tisti ki so upokojeni že 20-30 let imajo manj delovne ...prikaži več dobe in višji količnik za izračun pokojnine in na to se lepi % dodatka torej, sosed ima osnovno pokojnino izračunano po 92% , drugi z daljšo dobo pa 57% oba pa dobita draginjski dodatek v % na osnovo. Kar pomeni, prvi dobi 70€ drugi 7€.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 19:21 27.november 2023.

    Kakorkoli že , še vedno bolje kot pa v janšizmu in zato bomo še volili Goloba in Svobodo